ISTRAŽIVANJA SVEMIRA

Uzbudljiva godina: Popisali smo što nas sve od svemirskih misija čeka u 2024.

13.01.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Protekle godine možda su i najživahnije u istraživanju svemira u posljednjih nekoliko desetljeća te po mnogo čemu usporedive s entuzijastičnim šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Nekoliko zemalja uključilo se vrlo aktivno u putovanja do bližih i daljih svemirskih tijela, a tu su i privatne inicijative

I u 2024. svjedočit ćemo pothvatima uistinu vrijednim pažnje. Misije su sve ambicioznije, kao i njihovi ciljevi, pa vrijedi pogledati što nas sve čeka u sljedećih nešto manje od 12 mjeseci. Bit će zanimljivo, najavljuje portal Live Science.

Prvi put od okončanja programa Apollo prije više od 50 godina Amerikanci trebali su poletjeli na Mjesec, makar letjelicama bez posade. Prva je krenula privatna kompanija Astrobotic iz Pittsburgha, a sljedeći mjesec kreće i Intuitive Machines iz Houstona. Astrobotic je poletio s legendarne baze Cape Canaveral letjelicom Peregrine.

Cilj je na naš satelit prenijeti teret različitih državnih i privatnih ustanova te istraživati jednu od većih geoloških zagonetki, planinu Gruithuisen, koja sadrži velike količine silikata, a znanstvenici smatraju da su mogli nastati samo uz pomoć vode i tektonskih poremećaja. No nakon lansiranja nije sve prošlo po planu, a više donosimo u nastavku teksta. Intuitive Machines šalje pak letjelicu IM-1, a ona treba sletjeti u krater Malapert A blizu Mjesečeva južnog pola.

Krajem siječnja slijetanje planira i japanska Agencija za svemirska istraživanja svojom letjelicom SLIM, poznatijom kao 'Mjesečev snajper'. Cilj je prići što bliže krateru Shioli i istražiti kako je nastao Mjesec. Time bi Japan postao peta država čije su letjelice sletjele na Zemljin satelit, nakon SAD-a, SSSR-a, Kine i Indije.

Kinezi ne žele zaostati, pa će njihov Chang 6 skupljati uzorke na suprotnoj, tamnoj stani Mjeseca, u blizini tamošnjeg južnog pola, također zbog istraživanja njegove davne povijesti, kao i Zemlje i cijelog Sunčeva sustava.

Nakon više odgoda, u lipnju ili srpnju poletjet će Ariane 6, raketa Europske svemirske agencije. Time će naš kontinent nakon dužeg vremena lansirati svoje satelite bez pomoći drugih svemirskih sila, nakon što je Ariane 5 'umirovljena' 2022., a Vega-C ostala prizemljena zbog tehničkih problema. Europa šalje još jednu letjelicu, Heru, ali s drukčijom misijom: ispitivanja efekta koji je na asteroidu Dimorphos u rujnu prošle godine izazvala letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test), čiji je cilj obrana Zemlje od potencijalno opasnih asteroida. Hera će na Dimorphos sletjeti krajem 2026. ili početkom 2027.

Japanci planiraju i putovanje prema Marsu, tj. polazak kapsule MMX (Martian Moons eXploration), a ona će na njegovu mjesecu Phobosu prikupljati uzorke. Phobos je, kao i drugi satelit Crvenog planeta, Deimos, desetljećima zagonetka za znanstvenike te se misli da ga zapravo čine asteroidi koje je zarobila gravitacija tog planeta, možda čak i njegovi dijelovi izbačeni u svemir nakon udara u davnoj prošlosti. MMX će u orbitu Marsa ući 2025. i na Phobos spustiti modul za skupljanje uzoraka, a njegov povratak očekuje se 2029.

NASA će lansirati svoj Europa Clipper na Jupiterov satelit nazvan po našem kontinentu, za koji se smatra da ispod ledene kore krije ocean s dvostruko većom vodenom masom od one na Zemlji. Clipper će poletjeti u listopadu kako bi ispitao koliko je Europa prikladna za život kakav poznajemo. U Jupiterovu orbitu letjelica će ući 2030., a onda proučavati sastav i uvjete na satelitu najvećeg planeta Sunčeva sustava.

Prema Marsu će ići i dva identična satelita nazvana Blue i Gold, a NASA će ih lansirati u sklopu svoje misije EscaPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers), kojoj je cilj dokučiti kako je i kad ovaj planet izgubio svoju atmosferu. Sateliti su nazvani po bojama Sveučilišta u Berkeleyju, koje rukovodi misijom. Lansiranje je planirano za listopad, a prvi podaci očekuju se 2026.

Letjelica tvrtke Astrobotic

Letjelica koju je izgradila privatna tvrtka lansirana je u ponedjeljak 8. siječnja prema Mjesecu na potpuno novoj raketi Vulcan - zajedničkog pothvata američkih kompanija Boeing i Lockheed Martin - u pokušaju prvog američkog mekog slijetanja na Mjesec u pola stoljeća.

Letjelica Peregrine tvrtke za svemirsku robotiku Astrobotic lansirana je u svemir u 2:18 ujutro (8.18 sati po srednjoeuropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi na prvom letu Vulcana, moćne rakete koju je deset godina razvijao United Launch Alliance (ULA). Međutim došlo je do problema.

Lander Peregrine 'nema šanse' za meko slijetanje na Mjesec nakon što je u prvih nekoliko sati njegova leta došlo do curenja goriva, objavila je tvrtka u utorak. Na landeru je ostalo 40 sati goriva koje će mu omogućiti da radi 'kao svemirska letjelica', dok inženjeri određuju koja će biti njegova nova misija u orbiti, priopćila je tvrtka za svemirsku robotiku.

Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan - lander nije uspio zauzeti ispravan položaj orijentiran prema Suncu nekoliko sati nakon što je uspješno uspostavio kontakt s kontrolom leta i aktivirao svoj pogonski sustav, objavio je Astrobotic.

Letjelica Peregrine bi trebala sletjeti na Mjesec 23. veljače s NASA-inom opremom za prikupljanje podataka o Mjesečevoj površini za planirane buduće misije s ljudskom posadom. Druga privatna američka tvrtka u sklopu istog tog NASA-inog programa planira lansirati svoj lander u veljači raketom SpaceX-a Falcon 9. Spuštanje na Mjesec očekuje se 22. veljače.

NASA odgađa misije Artemis

Čelnici NASA-e objavili su da odgađaju dvije vodeće misije svemirskog programa Artemis - Artemis II i Artemis III - zbog zabrinutosti za sigurnost. Objavili su da Artemis dobiva ažurirani planirani vremenski raspored lansiranja, kako bi timovi na vrijeme razvili sve potrebne pionirske tehnologije kako bi sve dobro prošlo. Misije Artemis II, III i IV pomaknute su za godinu dana.

Misija Artemis II trebala je poslati četveročlanu posadu u Mjesečevu orbitu u studenom ove godine, no dobili s novi okvirni rok lansiranja u rujnu 2025. Odgođena je i misija Artemis III za rujan 2026. godine. Dvije godine nakon toga, u rujnu 2028. slijedi lansiranje posade nadograđenom raketom SLS te ponovno spuštanje na Mjesec uz pomoć Starshipa. Misija Artemis IV prva je koja bi trebala pristati uz planiranu lunarnu orbitalnu postaju Gateway.

Zaključak godine

Godinu će zaključiti Rocket Labova misija na Veneru, što će biti prvi let neke privatne kompanije prema tom planetu. Misija će tragati za organskim materijalima kao mogućem znaku života u Venerinoj atmosferi.

Venus Life Finder nosit će instrumente napravljene u suradnji s Massachusetts Institute of Technology, a do Venere će stići godinu i pol nakon lansiranja 30. prosinca.

  • +10
Daniela Jović Simić, Crocube Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Hrvatska u svemiru

Mali korak za globalna svemirska istraživanja, ali veliki skok za Hrvatsku zove se CroCube. Riječ je o prvom satelitu koji će Lijepa naša poslati u Zemljinu orbitu uz pomoć SpaceX-a, a lansiranje je planirano raketom Falcon 9 u veljači iz Kalifornije.

Kako smo ranije pisali, CroCube je nanosatelit klase 1U CubeSat, veličine 10x10x10 centimetara i težine 1,1 kilogram. Nosi kameru UCAM III, radio primopredajnike s digitalnim repeaterom, tehnološki eksperiment AstroTron 1000, microSD memorijsku karticu s imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita te svu elektroniku neophodnu za rad - antene, računala, baterije, solarne panele, sustav za napajanje te GPS navigacijski modul. U dvije godine CroCube će na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta AstroTron 1000.