RANO UPOZORENJE

Kako je Google predvidio poplave i do sedam dana unaprijed

22.03.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Pomoću umjetne inteligencije Google je predvidio poplave i do sedam dana unaprijed. Svoja su otkrića zapravo objavili u znanstvenom časopisu Nature. Poplave su najčešća prirodna katastrofa u cijelom svijetu, stoga je svaki sustav ranog upozoravanja dobra vijest, a Googleov prediktivni model mogao bi postati globalno rješenje

Poplave je teško predvidjeti jer većina rijeka nema mjerače protoka. No Google je zaobišao taj problem treniranjem modela strojnog učenja relevantnim podatcima - uključujući povijesne događaje, očitanja razine rijeka, očitanja nadmorske visine i vrstu terena. Nakon toga, tvrtka je generirala lokalizirane karte i pokrenula 'stotine tisuća' simulacija na svakoj lokaciji. Ta kombinacija različitih tehnika omogućila je modelima da točno predvide nadolazeće poplave.

Izgradili su 'vrlo precizne modele za određene lokacije', no u Googleu se nadaju da će upotrijebiti spomenute tehnike kako bi problem riješili na globalnoj razini. Iako je tvrtka uspješno predvidjela neke poplave punih sedam dana unaprijed, prosjek je bio oko pet dana. Ipak, Google je uvjeren da je produžio 'pouzdanost trenutno dostupnih globalnih prognoza s nula na pet dana'. Također je značajno poboljšano predviđanje u podzastupljenim regijama, poput nekih dijelova Afrike i Azije.

Ta je tehnologija omogućila Googleu da pruži točnu prognozu poplava u 80 zemalja, među ostalim i u Hrvatskoj, ukupne populacije 460 milijuna ljudi. Tvrtka je te prognoze učinila dostupnima u Google pretraživanju, Google kartama i putem Android obavijesti, piše Engadget.

Što je sljedeće? Google će nastaviti istraživati ​​'potencijal strojnog učenja za stvaranje boljih modela predviđanja poplava'. Udružili su se i s akademskim istraživačima kako bi prilagodili pristup koji pokreće umjetna inteligencija. Tvrtka se nada da će to na kraju rezultirati 'globalnom end-to-end platformom za predviđanje poplava'.