SVE ZA ISTINU

[FOTO] Elon Musk otkrio zašto želi Twitter: Evo što je po njemu najvažnije u životu

15.04.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Musk se tijekom TED razgovora 14. travnja osvrnuo na svoju prošlost, na probleme koje mu je tijekom života uzrokovao Aspergerov sindrom te svoju viziju riječi 'istina'

Pozitivizam tumači istinu kao koherentnost jednoga mišljenja s drugim mišljenjima u određenom sustavu, pragmatizam kao korisnost u praksi, imanentna teorija kao neposrednu osobnu svijest o logičkoj nužnosti jednoga mišljenja, a Elon Musk kao - rezultat slobode.

TED Talk, jedno od najpopularnijih okupljališta filozofa i futurista, nikad nije bio opsjednut pojmom istine, već je u prvi plan stavljao ljude i njihova gledišta. Elon Musk, koji je tijekom svojeg govora 14. travnja govorio o ideji utjecajne političke platforme Twittera kao temelja za globalnu komunikaciju i slobodu izražavanja, ima razloga zbog kojih se dotakao te teme.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TED

Vlasnik Tesle, SpaceX-a i Starlinka nalazi se usred priče o privatizaciji Twittera. Nakon što je početkom travnja kupio velik udio njegovih dionica i nekoliko dana kasnije odbio mjesto u upravnom odboru, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu istog dana, nakon TED razgovora, rekao je da bi Twitter najbolje funkcionirao u privatnim rukama.

Prema brojnim izvješćima i višegodišnjem nastojanju kompanije da kako-tako kontrolira širenje dezinformacija i poticanje nasilja, istina na Twitteru, bar prema Musku, znači apsolutnu slobodu izražavanja. Kao skeptici mogli bismo reći da se iza toga krije plan za zaradu novca, potencijalna platforma za manipulaciju tržištem dionica i kriptovaluta, nešto za što je sam Musk bio optuživan i čak kažnjavan.

S druge strane možda je to zbilja Muskov interni modus operandi. Šef Tesle oduvijek je bio poznat kao neobična persona - čovjek čiji je cilj bio odvesti ljude na Mars i osigurati električnu budućnost Zemlje. U jednom je intervjuu čak spomenuo da silna akumulacija sredstava služi kao izvor financija za slanje čovječanstva prema zvijezdama. Uz takve komentare vrlo je teško zamisliti ga kao poslovnog čovjeka kojem je cilj samo profit. Uostalom, Musk želi bolju budućnost za sve nas, zar ne?

Teslin i SpaceX-ov šef je, bez dvojbe, utjelovljenje TED-ove fascinacije velikim snovima i malim šansama, piše Wired. U intervjuu na zadnjoj sesiji konferencije 14. travnja Musk je tu posvećenost definitivno uspio utemeljiti.

Nakon što ga je TED-ov moderator Chris Anderson pitao o prijedlogu da kupi Twitter na panelu je prikazan videoisječak u kojem Musk tijekom showa 'SNL' ismijava samog sebe proglasivši se prvom osobom s Aspergerovim sindromom koja vodi tu emisiju. Anderson je potom postavio pitanje kako mu je bilo odrastati s tom bolesti.

  • +8
Elon Musk, TED 14. travnja 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Glenn CHAPMAN / AFP / Profimedia

Najbogatiji čovjek na svijetu opisao je svoje djetinjstvo kao puno usamljenosti, tijekom kojeg je teško shvaćao društvene znakove i implicitno značenje. 'Drugi bi intuitivno razumjeli što znači nešto dok sam ja sve shvaćao doslovno - da je svaka riječ upravo ono što jest', rekao je. Musk je bježeći od zbunjujuće dvostrukosti ljudskih bića posegao za 'apsolutnim značenjem istine' obrazujući se u poljima fizike, računalne znanosti i informacijske teorije 'u nastojanju da razumije istine svemira'. Kasnije je u intervjuu rekao da mu 'istina znači jako puno... skoro patološki'.

Kao što postoje istine o svemiru, tako postoji i istina o Musku. Kao što je vjerojatno i planirao napraviti, promijenio je prošlost rekavši da je poznata objava iz 2018. zbog koje je završio na sudu zapravo bila istinita, naglasivši da je bio 'prisiljen' povući ju i nagoditi se sa SEC-om kako bi zaustavio otjecanje sredstava i odbio short sellere. Govorio je o tri godine koje je proveo 'spavajući na podu' u Teslinoj tvornici kako bi pokazao suosjećanje i solidarnost s radnicima, preskočivši priče o verbalnom zlostavljanju i optužbe o rasizmu unutar tvornice u Kaliforniji.

  • +3
Elon Musk u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegova je vizija Twittera, koju je na navrate skicirao pred publikom, ona platforma na kojoj najvažnije pravilo nije istina, već sloboda. Govor bi trebao biti 'što slobodniji', komentirao je bez pomnijeg spominjanja granica te izravnog poticanja na nasilje. Prema Musku, ova je sloboda egzistencijalna potreba. 'Imati javnu platformu kojoj se najviše vjeruje te koja je inkluzivna ekstremno je važno za budućnost civilizacije', naglasio je.

Ovo, u Muskovim očima, definitivno podupire njegov vrlo često izražavan kompleks mučenika - sva njegova dostignuća, pa tako i potencijalno preuzimanje Twittera zbog 'slobode', nastala su kako bi pomogla čovječanstvu, što je na koncu ono što većina gledatelja i slušatelja TED-a zapravo želi čuti.