POD PRITISKOM ZAKONA

Apple popušta mjere u EU, Fortnite se vraća na iPhone

26.01.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Otvaranje 'ograđenog vrta' u Europskoj uniji moglo bi donijeti neočekivane komplikacije za sigurnost korisnika koji se odluče preuzimati aplikacije izvan App Storea. S druge strane, Fortnite se napokon vraća na iPhone

Apple je odlučio odobriti više pristupa svom 'ograđenom vrtu' kako bi bio u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) u Europskoj uniji. U priopćenju za tisak, tvrtka je najavila gomilu nadolazećih promjena u iOS-u, Safariju i App Storeu, uključujući podršku za aplikacije iz trgovina aplikacija trećih strana i mogućnost postavljanja pokretača preglednika koji nije Safari WebKit kao što je bilo do sad.

Većina promjena odnosit će se samo na Appleove korisnike iPhone hardvera u Europskoj uniji, poput mogućnosti korištenja preglednika koji ne koriste pokretač Webkit. Jedna posebno istaknuta značajka koja će iPhoneu dati malo više okusa po Androidu za sve korisnike diljem svijeta, omogućenje je usluge streaminga igara trećih strana. Epic je proslavio vijest podijelivši na Twitteru da se Fortnite vraća na iOS.

Aplikacije kao što su Nvidijin GeForce Now i Xbox Game Pass bit će dostupne i na iPhoneu. Još bolje, izvodit će se lokalno, a ne emulirati putem mobilnog preglednika. Morat ćete ponijeti kompatibilni Backbone ili Razer Kishi kontroler, koji ćete vjerojatno ionako htjeti ako se već želite igrati na Apple uređajima.

Streamanje igara nije jedina kategorija koja dobiva propust na Appleove uređaje. Kompanija također dopušta aplikacijama hosting mini-aplikacija, mini-igara, chatbota i drugih dodataka na iOS-u. Oni čak mogu koristiti Appleov sustav kupnje unutar aplikacije kako biste mogli kupovati sadržaj.

Postoji i par kvaka. Apple podsjeća svoje korisnike u priopćenju za javnost da su, u slučaju opasnosti, bez njegovog nadzora. 'Neizbježno, nove mogućnosti... stvaraju nove rizike za korisnike Applea i njihove uređaje', piše Apple. Tvrtka upozorava da nema puno ovlasti nad aplikacijama koje 'sadrže prijevare i pokušaje zlouporabe, ili koje istražuju korisnike do nedopuštenog, nepoželjnog ili štetnog sadržaja'.

Nova pravila također smetaju nekim programerima. CNBC ističe da Apple usvaja novu strukturu naknada koja će se naplaćivati po instalaciji proizvođačima koji ne hostaju u tvrtkinim trgovinama aplikacija, što bi na kraju moglo koštati jednako kao tipična naknada za App Store od 30 posto, piše Gizmodo.

O nadolazećim promjenama možete saznati na stranici za podršku razvojnim programerima. Novi API-ji, kojih ima oko 600, također su dostupni u najnovijoj beta verziji iOS-a 17.4. Sve ostale mogućnosti bit će uvedene u 27 zemalja EU-a počevši od ožujka 2024.