OBJAVIO IDC

Apple lani prestigao Samsung u globalnoj isporuci pametnih telefona

17.01.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Prvi put ikada Apple je prestigao Samsung u isporuci najviše pametnih telefona u 2023. godini, prema IDC-jevom Svjetskom praćenju mobilnih telefona

Samsung drži 19,4 posto tržišta, dok su kineski proizvođači Xiaomi, Oppo i Transsion iza južnokorejskog diva, ali blizu, piše BBC.

Prodaja mobitela u svijetu je znatno pala jer su mnogi kupili nove uređaje tijekom pandemije koronavirusa. IDC navodi da je prošle godine prodano gotovo 1,2 milijarde pametnih telefona, što je pad od više od tri posto u odnosu na 2022. godinu.

Najmanji je to broj prodanih mobitela u posljednjem desetljeću, a razlog je i činjenica da su mnogi zbog ekonomskih izazova i visokih kamata odlučili manje trošiti. Međutim, stručnjaci predviđaju da će se tržište oporaviti ove godine.

IDC-a upozorava da su njihovi podaci preliminarni i podložni promjenama, no druga istraživačka agencija, Canalys, također tvrdi da Apple zauzima prvo mjesto za cijelu 2023. godinu.

Prema IDC-u, Appleova ukupna isporuka mobilnih uređaja za 2023. godinu iznosi 234,6 milijuna, naspram 226,6 milijuna za Samsung. Slijede Xiaomi sa 145,9, Oppo sa 103,1 i Transsion sa 94,9 milijuna isporučenih pametnih telefona.

No IDC navodi da je Apple 'najveći dobitnik' jer je prošle godine prodao više od 234 milijuna telefona te usto jedina tvrtka koja pokazuje pozitivan rast na godišnjoj razini, unatoč regulatornim izazovima i konkurenciji koju je Huawei predstavljao na svom najvećem tržištu u Kini.

Huawei je nedavno počeo proizvoditi vlastite procesore nakon što mu je zabranjena kupnja onih napravljenih prema američkoj tehnologiji. Podsjetimo, kineska tvrtka je pod sankcijama nakon što je SAD ustvrdio da 'predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti'.

Samsung je ostao bez titule najvećeg svjetskog proizvođača smartphonea, a nedavno je najavio da će profit pasti više nego je očekivano jer je potražnja za mobitelima i dalje slaba.