POD POVEĆALOM ZAKONA

Mutna posla: Američke federalne vlasti istražuju zamršen odnos OpenAI-ja i Microsofta

26.01.2024 u 12:49

Bionic
Reading

U istrazi se propitkuju milijarde dolara vrijedni ugovori između OpenAI-ja, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Anthropica.

Savezna komisija za trgovinu (Federal Trade Comission, FTC) pokrenula je u četvrtak istragu o milijardama dolara vrijednim AI poslovima OpenAI-ja, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Anthropica. Tijekom istrage pružatelji usluga na oblaku moraju razotkriti pojedinosti o prirodi svojih partnerstava i ulaganja u novoosnovane AI tvrtke. Posebno je zanimljivo partnerstvo koje stoji iza ChatGPT-a, OpenAI-ja i Microsofta u kojem je glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella zaposlio Sama Altmana i ponudio poslove njegovom osoblju od 700 ljudi nakon što je u studenom generalni direktor OpeanAI-ja dobio otkaz.

'Povijest pokazuje da nove tehnologije mogu stvoriti nova tržišta i zdravu konkurenciju', rekla je predsjednica FTC-a Lina Khan u izjavi u četvrtak. 'Dok se tvrtke utrkuju da razviju i unovče AI, moramo se čuvati taktika koje isključuju ovu priliku.'

Tri konkretna partnerstva vrijedna više milijardi dolara ovdje su pod mikroskopom antimonopolskog regulatora: Microsoft i OpenAI, Amazon i Anthropic te Google i Anthropic. Prethodno je objavljeno da su Ministarstvo pravosuđa i FTC raspravljali o tome tko bi mogao istražiti partnerstvo između OpenAI-ja i Microsofta, a čini se da je FTC pobijedio.

Što se tiče Anthropica, i Amazon i Google imaju partnerstva vrijedna više milijardi dolara s AI startupom Darija Amodeija, a njegova će se korporacija suočiti s pomnim nadzorom za oba pothvata. OpenAI i Anthropic grade najnaprednije velike modele jezika na svijetu (LLM), a njihovi ekskluzivni ugovori s divovima u oblaku poput Googlea, Amazona i Microsofta sada su dovedeni u pitanje.

Ova su partnerstva Googleu, Amazonu i Microsoftu omogućila da imaju velik utjecaj na ove AI startupe bez da ih izravno kupe, a priroda tih poslova bit će pod istragom. Ispitat će se kako ova partnerstva utječu na poslovanje startupa za umjetnu inteligenciju i koji je strateški razlog iza svakog ulaganja. Riječ je o prvom koraku FTC-a u službenom ispitivanju tih tvrtki koji će se koristiti za utvrđivanje jesu li potrebne daljnje radnje.

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište počela je službeno ispitivati odnos Microsofta i OpenAI-ja u prosincu. Britansko regulatorno tijelo spomenulo je nedavne promjene u upravljanju OpenAI-jem kao čimbenik u svojoj odluci o istrazi.

Tvrtke imaju 45 dana da odgovore na nalog FTC-a, zaključuje Gizmodo.