PLAŠE SE KRAMARIĆA

Iskušenje u Feyenoordu; u Rijeci sanjaju novi trijumf, ali...

06.11.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke na utakmicu protiv Feyenoorda (21:00), koju igraju u sklopu 4. kola Europske lige, otišli su poptuno opušteni. Nakon sjajne partije na Kantridi u Rijeci se s pravom nadaju još kojem bodu. Niti nova pobjeda Rijeke nije nemoguća, pogotovo ako opet proradi sjajni napadač Andrej Kramarić

Feyenoord se nije proslavio na Kantridi, ali u nizozenskom prvenstvu je u sjajnom razdoblju i spojio je pet pobjeda uz samo jedan primljeni gol pritom. Fred Rutten uvelike je promijenio ploču u odnosu na eru Ronalda Koemana, shvativši da nema kadar za jurnjavu i igru za gol više od suparnika, te je veliku pažnju posvetio obrani, koja je trenutačno najneprobojnija u nizozemskoj Eredivisie.

Time hat-trick Andreja Kramarića u Rijeci još više dobiva na težini, kao što će napadač hrvatskog kluba danas dobiti maksimalnu pažnju gdje god se nalazio na terenu.
Feyenoord nema prostora za kalkulacije jer ma koliko skupina bila izjednačena, poslije dva poraza, bez pobjede nad Rijekom velikan iz Rotterdama teško će do prva dva mjesta u skupini.

'Moramo pobijediti Rijeku, pa onda možemo pričati o budućnosti. Kada bismo sada pričali o onome što nam slijedi za nekoliko tjedana, povećali bismo mogućnost da večeras kiksamo, a to nikako ne želimo dopustiti', kazao je glavni veznjak Feyenoorda Jordi Clasie, a trener Fred Rutten od važnih aduta na raspolaganju nema samo stopera Jorisa Mathijsena.

Nakon oporavka veznjaka Immersa i krilnog napadača Manua trener domaćih zapravo ima slatke brige oko sastava jer se golom protiv Zwollea probudio i mladi reprezentativac i brzi krilni napadač Boëtius. Riječ je o velikom talentu nizozemskog nogometa, koji je ove sezone bio izvan forme, ali čini se da se i on budi kada je najvažnije, barem za natjecanje u Europskoj ligi.

'Teško je reći nakon poraza da si od nekoga bio bolji, ali u Rijeci uopće nismo bili loši, ali nismo imali sreće i skupo smo platili pogreške po teškom terenu. No, i to je bilo veliko iskustvo za ovu mladu momčad koja u prvenstvu igra odlično i jako zrelo, te u isto tako dobrom raspoloženju dočekujemo danas Rijeku', kaže trener Feyenoorda Fred Rutten, koji priziva pun stadion.

'De Kuip je već postao mitsko mjesto u kojem naši navijači uvelike pridonose našim uspjesima. Zato vjerujem da će opet tribine biti pune i dati nam poticaj da odlučno krenemo po ono što nas jedino zanima u ovoj utakmici, a to su tri boda', zaključio je strateg nizozemskog kluba Fred Rutten, koji na lijevom krilu dvoji između probuđenog Boëtiusa i opet posve spremnog Manua, a i dva braniča Wilkshire i Nelom mogli bi izlaziti jako visoko u želji da se što češće probijaju bokovi i šalju upotrebljive lopte u šesnaesterac gostiju.


Rijeka je u HNL-u nanizala dva remija i ne djeluje baš uvjerljivo u posljednje vrijeme. Dojam svakako popravlja pobjeda protiv Feyernoorda u njihovom prvom susretu. Čini se kako je Kekove trupe stigao umor. Žalio se Slovenac u nekoliko navrata na taj problem, no s obzirom na širinu kadra ipak bi to trebao kvalitetno izgurati. Barem kada je riječ o HNL-u.

Danas imaju naoko lakši zadatak s obzirom da neće morati juriti pobjedu. Keku ionako više odgovara kada može postaviti momčad da čeka na pogrešku suparnika.

'Već sam rekao da je Feyenoord za mene momčad koja u našoj skupini igra najbolji nogomet. Znamo što nas čeka, pun stadion, ali u tome oni mogu izgubiti više nego mi. Feyenoord je pokazao svoju kvalitetu na Kantridi, momčad je to koju strahovit poštujem kao i rad njihovog trenera ali imamo svoje ciljeve, želja je pozitivan rezultat i tako ćemo se postaviti', rekao je Matjaž Kek.

Sličnog je razmišljanja i veznjak Mato Jajalo koji naglašava da se momčad nema namjeru braniti:

'Nismo se došli braniti i zadovoljiti se time što ćemo igrati protiv Feyenoorda. Imamo kvalitetu za igrati ovakve utakmice, pružiti maksimalan otpor, pokazati da znamo igrati nogomet i da se može ozbiljno računati na nas.'

Ono što Rijeka svakako ima, to je iskustvo. Sharbini, Jajalo, Cvijanović, Leovac, Moises, Tomečak...sve su to igrači koji već dugo igraju nogomet na velikoj sceni. Uz njih su i ovi mlađi brzo stasali.

Iako je Jajalo rekao da se neće braniti, najavljeni sastav otkriva nešto oprezniji pristup sa usamljenim Kramarićem u vršku napada. Podršku bi trebao imati od Sharbinija, Moisesa i Jugovića.

Najzanimljivije će biti pratiti mladi stoperski par Lešković-Mitrović koji će se sigurno od prve minute biti pod velikim pritiskom.

Zbog ozljeda nema Zlomislića i Lime, no to nije gotovo nikakav hendikep. Dres Rijeke više neće nositi ni napadač Zec, no on ionako ne bi ovdje konkurirao za nastup.

Skupina G

Feyenoord - Rijeka 21:05
Sevilla - Standard Liege 21:05
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Sevilla 3 1 2 0 5
2. Standard Liege 3 1 1 1 4
3. Rijeka 3 1 1 1 4
4. Feyenoord 3 1 0 2 3

Sljedeće utakmice

27.11. Feyenoord - Sevilla
27.11. Rijeka - Standard Liege