BILA BI SENZACIJA

Mogu li hladan vjetar i 'napaljeni' Vikinzi zaustaviti Rijeku?

31.07.2014 u 11:09

Bionic
Reading

Nakon odličnog početka sezone te pobjeda protiv Dinama, Ferencvaroša, Hajduka i Zagreba, nogometaši Rijeke pred novim su izazovom. U hladnim klimatskim uvjetima Farskih Otoka u 3. pretkolu Europske lige gostuju kod Vikingura...

Vikingur je ovog ljeta napravio možda i najveći uspjeh u povijesti farskog nogometa u Europi eliminiravši najprije Daugavu, a potom i Tromso. Mora se priznati da je ždrijeb u neku ruku bio naklonjen Vikinzima s obzirom da im je najprije dodijelio klub iz Letonije, a potom i norveškog drugoligaša, ali nipošto ne smijemo podcjenjivati njihove rezultate.

Činilo se da je Vikingovom boravku u Europi došao kraj protiv Tromsoa koji je na domaćem terenu igrao bolje, a uz to imao i vodstvo od 1-0. Međutim, imao je Tromso i igrača manje što su gosti iskoristili i sa dva pogotka (Hansen i Hansson) preokrenuli rezultat.

U Vikinguru su svjesni uspjeha koji su ostvarili, a ovogodišnje utakmice u Europi nazivaju bajkom. Međutim, domaći su realni i svjesni su kako su protiv Rijeke apsolutni autsajderi. No, autsajderi su bili i protiv ostalih protivnika, ali nikome unaprijed nisu potpisali kapitulaciju.

U domaćem kadru nema mnogo igrača kojih bi se Riječani mogli uplašiti i zapravo će puno veći problem za hrvatsku momčad predstavljati vremenske prilike, odnosno neprilike. Naime, na Farskim otocima temperature se kreću oko 13 stupnjeva uz jak i hladan vjetar.

Za kraj kažimo i kako Vikingur europske utakmice ne igra na svom stadionu u Goti, već na najvećem stadionu u zemlji, u Toftiru

Rijeka je fantastično otvorila novu sezonu. Osvojen Superkup, dvije pobjede u prvenstvu i dvije u drugom pretkolu EL-a. Posljednja je bila u jadranskom derbiju protiv Hajduka i to sa stilom. Već na poluvremenu su imali 4:1 uz tri gola raspoloženog Kramarića. Kasnije su to samo mirno priveli kraju.

Na Farske Otoke su otputovali kao apsolutni favoriti, a više su se bavili time kako doletjeti tamo i kako se prilagoditi na 15-ak stupnjeva hladnije uvjete negoli snagom suparnika. Svjesni su i sami da im Vikingur kvalitetom ne može parirati.

'U trećem pretkolu je zabranjeno govoriti lako ćemo. Igrači su upozoreni što ih čeka u ove dvije utakmice, naš je osnovni cilj biti na koncu bolji i proći dalje. Sigurni smo kako će se on postaviti u čvrsti blok, mi moramo pak biti kvalitetni u okomitoj igri. Oni nemaju što za izgubiti, sigurno će se baciti na glavu i dati svoj maksimum,' rekao je gostujući trener Matjaž Kek

Već smo pričali o brojnim ozljedama u redovima Rijeke, sada su se na listi izostanaka našli još branič Samardžić te napadač Krstanović. Prvi je pošteđen puta, drugi je dobio crveni karton protiv Ferencvaroša.

Određenih promjena u odnosu na posljednji susret s Hajdukom će biti, no treba ih očekivati previše. Za sada su kandidati za nastup od prve minute Mitrović, Jahović i Kvržić.

Oprez Riječana je razumljiv, no njima Vinkingur uistinu ne bi smio stvoriti prevelike probleme. Ako će se s nečim mučiti, to bi mogao biti vjetar koji tamo ne prestaje puhati.

'Baš svatko zna trčati i boriti se. Moramo biti maksimalno ozbiljni i ne bi smjelo biti problema,' rekao je lijevi bek Leovac koji je u dresu bečke Austrije igrao već na Farskim Otocima. I nije bilo jednostavno...