SMIRITI STRASTI

SP-om protiv trećeg svjetskog rata

05.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Međunarodna nogometna organizacija krajem godine će odabrati domaćine SP-a 2018. i 2022. godine. Za drugi od dva ponuđena turnira aplicirao je Katar koji je iza tog projekta ujedinio arapski svijet

Poznata je glad za trošenjem novca u Kataru, a bogati Arapi najavili su ulaganje od četiri milijarde eura kako bi ostvarili sportski san - dovođenje SP-a u svoju zemlju. Golemi troškovi sanirali su najveći problem, visoke temperature koje krajem lipnja rijetko silaze ispod 30 stupnjeva. Arapi su osmislili sustav solarnih ćelija koje će, tvrde, temperaturu unutar stadiona kontinuirano održavati ispod podnošljivih 27 stupnjeva.

Tako su eliminirali najveću opasnost svojoj, prilično izvjesnoj, kandidaturi, a kao dodatak su ubacili i malo politike.

Apeliraju da se tim prvenstvom, iako će se ono održati tek za 12 godina smire napetosti između bliskog istoka i zapadnog svijeta koje sve više mirišu na veliki oružani sukob.

Manje zbog pacifističkih manira, a više zbog golemog profita koje nudi naftaški lobi, za tu ideju je ozbiljno zagrizao i predsjednik Fife Sepp Blatter:

'Arapski svijet zaslužuje priliku jer je riječ o 22 zemlje koje nikada nisu dobile priliku. Katar rapidno raste, a ako su bili u stanju prije četiri godine ugostiti Azijske igre na kojima se natječe u 30 sportova nema sumnje da bi i organizacija SP-a u njihovoj režiji bila besprijekorna.'

Katar će iduće godine ugostiti azijsko nogometno prvenstvo.