BITKA ZA PETO MJESTO

Sudar velikih rivala Hrvatske i Danske; ulog je lakši put do Rija

31.01.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Hrvatska i Danska danas (17.15 sati) igraju utakmicu za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Pobjednik će najvjerojatnije dobiti priliku organizirati kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru. Dakle, motiva ne bi trebalo nedostajati

Hrvatska se pod Slavkom Golužom specijalizirala utakmice za plasman. I na njegovom prvom turniru u ulozi izbornika - SP u Švedskoj - igralo se za 5. mjesto. Tada je svladan Island 34:33, prije toga Poljska 28:24. Ovdje je stradala Njemačka 28:23, a danas slijedi repriza okršaja iz Španjolske gdje je Hrvatska potučena od Danaca. Međutim nitko nije mogao zamisliti da će Danci i Hrvati susresti se u razigravanju za mjesta. Podbacili su jedni i drugi, ako ćemo realno gledati Danci puno više jer imaju bolju momčad koja vrijedi više od ovoga što Goluža ima u rukama.

Jučer protiv Njemačke bilo je pregršt rotacija s obje strane. Goluža nije imao ozlijeđenog Musu na raspolaganju, a krenuo je sa šuterom Sliškovićem od početka, dok Bičanić nije ulazio niti minute.

'Najbitnije da je obrana funkcionirala svih 60 minuta, Mirko je bio na nivou, imali smo dobru kontru i polukontru', govorio je kapetan Igor Vori, koji se mijenjao s mladim Brozovićem.

U jednom trenutku Brozović je iskrenuo gležanj, ali čini se da nije ništa ozbiljnije. Hoće li Goluža danas koristiti Bičanića, ili možda pružiti šansu i Iviću na golu, nije poznato, mada poznavajući Golužu on će ovo željeti dobiti kako god zna jer ga čeka smjena kad se vrati u Hrvatsku.

'Skupili smo se nakon poraza, odigrali dobru utakmicu, pobijedili i ostvarili cilj', rekao je Slišković, strijelac 4 gola iz 9 šutova.

Manuel Štrlek je bio igrač utakmice sa 8/9, Čupić je podijelio minutažu sa Horvatom, ali svejedno stigao do 5/7 (3/3 penali). Puno se spekulira o Duvnjakovoj tajanstvenoj bolesti o kojoj je govorio Zoran Gobac, on je jučer igrao 50 minuta (3/7), vidjet ćemo kako će to izgledati danas.

Danci su jučerašnjom pobjedom nad Slovenijom odradili ključan dio posla nakon ispadanja iz četvrtfinala, osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre i time izbjegli nekakve veće stresove nakon ostanka izvan borbe za medalje. Današnja utakmica nudi priliku za osvajanje petog mjesta i završetak turnira s pobjedom, što osim dojma, donosi i mogućnost organizacije kvalifikacijskog turnira za Rio na domaćem parketu, što također ima prilično značenje i bit će dodatan motiv za obje reprezentacije. Isto tako treba reći da se može dogoditi da i 6. mjesto donese domaćinstvo, sve ovisi o tome tko će biti prvak Europe, prvak svijeta i hoće li Katar proći kvalifikacije kojima je domaćin.

Danci su se jučer bez većih problema obračunali sa Slovenijom, koja samo s rastrčanošću nije mogla parirati takvom profilu protivnika. Slovenci su napadački izgledali prilično dobro, ali bilo je jasno da ne mogu zaustaviti danski napad i da će Danci na koncu zabiti nekoliko pogodaka više. Na kraju je završilo s tri pogotka razlike, iako je moglo biti i puno uvjerljivije, jer je Danska imala i +7 u određenim trenucima. Slovenci u nastavku nisu nijednom prišli ispod ta tri pogotka razlike. Bio je to okršaj sjajnih krilnih igrača, Dragana Gajića (12/14, sedmerci 6/6) s jedne strane i nepogrešivog Lasse Svana (13/13) s druge strane.


'Bila je to teška utakmica. Odigrali smo dobro u napadu i u obrani u prvom poluvremenu, ali drugo poluvrijeme nije bilo tako dobro. Primili smo previše golova', rekao je Gudmundsson, koji je pohvalio svog najboljeg strijelca:

'Ne mogu zaobići Svana, koji je odigrao sjajnu utakmicu, iako su i drugi dali veliki doprinos.'

Utakmica između Danske i Hrvatske bila je ona koju su mnogi analitičari vidjeli u borbi za medalje, a potencijalno i kao samo finale natjecanja. Ipak, stvari su se za jedne i druge nešto drukčije odvile, ali danas će pokušati na pozitivan način završiti ovu priču. Bit će ovo repriza polufinala iz Danske prošle sezone, kada je Hrvatska bila bolja u prvom poluvremenu, ali početkom nastavka je propustila svoju priliku da prelomi utakmicu.

Ovo bi trebala biti izjednačena utakmica, a Danska ima tu prednost da je svojom brzinom u stanju zaustaviti hrvatsku polukontru i kontru, ima nešto raznovrsniji napad i puno toga će ovisiti o tome na koji će način odigrati postavljenu obranu. Ako vratari budu raspoloženiji nego jučer (kombinirano tek sedam obrana), Danci će imati odlične izglede na pobjednički način zaključiti turnir.