GOSTOVANJE U PULI

Može li Dinamo ispustiti bodove tamo gdje to nitko ne očekuje?

28.09.2016 u 16:55

Bionic
Reading

Nakon što je Dinamo u srijedu izborio nastup u grupnoj fazi Lige prvaka, prije reprezentativne pauze čeka ga još okršaj 7. kola MAXtv Prve lige (Arenasport3, 21h) u Puli protiv Istre. Može li ispustiti bodove protiv jedne od slabijih momčadi u ligi?

Istra 1961 nema pobjedu u 32 službene utakmice kroz prošlu i ovu sezonu, a danas dočekuje Dinamo i imat će vrlo težak zadatak prekinuti crni niz, premda su gosti umorni od nastupa u Ligi prvaka i prodali su ovoga tjedna vratara Eduarda i veznjaka Marka Roga.

Ipak, Puljanima je ovo utakmica bez uobičajnog pritiska kakav se veže za kandidate za ispadanje, odnosno mogu pokušati odigrati koliko mogu i znaju, a svaki rezultat osim poraza bio bi im ogromni uspjeh i psihološki poticaj za nastavak prvenstva za dva tjedna.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.

'Bilo koja momčad koja dođe u Pulu mora znati gdje je došla. Zato želim protiv svakog protivnika, a isto tako i protiv Dinama, da moji igrači igraju na rubu faula. Uz publiku iza sebe mislim da je to jedan od glavnih načina na koji se mogu uzimati bodovi. Mi u ovom trenutku gledamo sami sebe, želimo biti što bolji i napredovati iz utakmice u utakmicu i mislim da će rezultat doći sam po sebi. Nakon onako dobre predstave u Vinkovcima očekujem još jedan korak naprijed u formi,' kaže trener domaćih Goran Tomić, ali opet nema sve igrače na dispoziciji jer su ozlijeđeni veznjaci Stepčić i Vuković, te branič Mišić, a problema je imao i polivalentni Collins čiji je nastup pod znakom pitanja.

'Iskreno, s nestrpljenjem iščekujemo utakmicu s Dinamom. Za te utakmice se trenira, u takvim utakmicama se postaje nogometašem i tako da stvarno svi željno iščekujemo početak. Momčad je u dobrom stanju i mislim da smo dobro odradili ovaj tjedan i u momčadi vlada pozitivna atmosfera. Dolazi nam najjači klub u ligi i tko god istrčao za njih u nedjelju sigurno to zaslužuje. Zato mi ne trebamo razbijati glavu oko toga hoće li biti u momčadi neka zamjena ili svi iz udarne postave. Kako bilo, mi nećemo istrčati na teren s bijelom zastavom jer je svaka utakmica prilika za osvajanje bodova, a tako mi vidimo i ovu utakmicu. Recept za igranje protiv Dinama je da se maksimalno podigne agresivnost, ono što od prvog dana naglašavam,' odlučan je strateg Istre Goran Tomić.

Dinamo će i ove godine igrati Ligu prvaka, iako se do nekoliko minuta prije kraja uzvratnog dvoboja u Salzburgu činilo da mu ne gine ispadanje.

Ništa ozbiljno nije Dinamo napravio dotad, a sudac je kod rezultata 1:0 teško oštetio Salzburg za jedanaesterac nakon evidentnog igranja rukom braniča Dinama. U toj 87. minuti Fernandes je izjednačio i odveo utakmicu u produžetke, a Salzburg kao da je nestao s terena. Soudani je već u 95. minuti pogodio za 2:1 i slavlje Dinama više se nije moglo spriječiti.

I u tim trenucima euforije čelnici kluba, bolje reći onaj jedini, trenutačno dislociran, ali još uvijek nedodirljiv, prodaje mladog veznjaka Roga u Napoli, a vratara Eduarda u Chelsea i opet novac pretpostavlja europskom rezultatu.

Teško je shvatiti logiku poslovanja hrvatskih klubova, i Dinama, i Hajduka i Rijeke jer kod svih njih na različite načine postoji mazohistički poriv, koji sprečava da se bar jednom otiđe do kraja, pa da se o tome godinama priča, kao što će se pričati o Leicesteru.

Zadržavajući se na Dinamu, pa kakve logike ima toliko krvariti za Ligu prvaka, a istovremeno prodati ključne igrače kao što su Pjaca, Rog i Eduardo. Pa zar njime još ne bi narasla cijena u šest utakmica u skupini i zar ne bi bio doseg konačno izboriti to ukleto proljeće u Europi?

Neobjašnjivo i ludo, ali idemo dalje, na provincijske zabave u Puli, Vinkovcima ili Koprivnici u kojima je i kroz prizmu klađenja postalo jako teško bilo što prognozirati. Motiv, nadahnuće, umor, zasićenost? Što od toga imaju ili nemaju igrači Dinama pred današnji susret s Istrom u Puli? Evo što kaže trener Zlatko Kranjčar:

'Vjerujem da će igrači prihvatiti ono što sam kazao i adekvatno reagirati. Radi se o tome da danas zaista igramo najopasniji ogled od početka HNL-a. Zašto? Plasirali smo se u Ligu prvaka, a sad se vraćamo u našu stvarnost. Možda neki naši igrači misle da će biti lagano. Upozorio sam ih da igramo daleko najteži ogled te moramo igrati kao drugo poluvrijeme i produžetak u Salzburgu.'

Kranjčaru nisu na dispoziciji braniči Schildenfeld i Lešković, kao ni dugo odsutni Goncalo, a strateg Dinama tvrdi da neće biti velikih rotacija jer ionako slijedi dvotjedna pauza u prvenstvu. Stoga se Soudani, Ćorić, Fernandes i ostali glavni aduti očekuju u startnoj postavi gostiju.

'Duboko vjerujem u svoje igrače, te držim kako ćemo svi skupa napraviti sve da ne dođe do nekakvog iznenađenja. Želimo pokazati da smo lideri, članovi Lige prvaka, te ne želimo dovesti u pitanje pobjednički rezultat. Od svakoga tko će igrati tražim maksimum. Neću puno eksperimentirati, pokušat ću utakmicu iznijeti s momcima, koji su iznijeli teret u Salzburgu. Moji dečki ne smiju dovesti u pitanje ovu odličnu situaciju zadovoljstva koje vlada među navijačima, koji su presretni i zadovoljni i koji se vraćaju na stadion. To je dodatna obveza za nas danas i ne smijemo ih dovesti u neku nedoumicu,' zaključio je Kranjčar, a Dinamo u zadnjih osam prvenstvenih dvoboja protiv Istre ima šest pobjeda i tri remija, s tim da su zadnje tri pobjede prošle sezone bile identičnim rezultatom 1:0.