POSUDBE HR KLUBOVA

Veliko istraživanje; nitko kao Dinamo i Lokomotiva

07.11.2015 u 19:32

Bionic
Reading

Tribina.hr-istraživanje pokušaj je portala Tribina.hr, članova i uredništva da istraživačkim radom i znanstvenim metoda potvrde ili zaniječu neke od nazovi-općepoznatih, ali nikad dokazanih nazovi-istina u hrvatskom nogometu. Ovo je prvo u serijalu takvih istraživanja, a bavi se transakcijama igrača među hrvatskim klubovima, te vezama koje se mogu vidjeti iz poslovanja

Istraživanje poslovanja provelo se kako bi se ponudio odogovor na pitanje - kakav je odnos Dinama i Lokomotive? - te opovrgnula ili potvrdila teza je li riječ o A i B momčadi istog kluba. Također, kako bi se u isto vrijeme vidio i odnos između drugih klubova (pogledajte ovo).

Zaključci o odnosu Dinamo-Lokomotiva

Svi klubovi koji redovito plaćaju igrače i imaju dovoljno velik kadar pokazuju slično ponašanje prema niželigaškim i bivšim prvoligaškim klubovima koje koriste za posudbe igrača (kako i pokazuje graf). U prvoj ligi takvi odnosi ne postoje, osim jednog odnosa - a to je Dinamo-Lokomotiva! Taj odnos funkcionira na isti način kao i odnos prve i druge momčadi. Ovo su specifičnosti tog odnosa:

1. Odnos Dinamo-Lokomotiva po broju i frekvenciji posuđenih igrača usporediv je s odnosom glavne i B momčadi, obrazac koji jasno možemo uočiti u ponašanju drugih prvoligaša prema niželigaškim klubovima. Taj odnos također višestruko premašuje odnos bilo koja dva druga prvoligaška kluba te je u tom pogledu jedinstven slučaj.

2. Odnos Dinamo – Lokomotiva dodatno je pojačan odnosima s istim klubovima (Sesvete) te je jedini koji se ističe unutar prve lige, kako po broju tako i frekvenciji. Osim toga, može se uočiti i mreža koju klubovi formiraju.

Graf 3 otkriva koliko su duboke veze između klubova Prve HNL i veze između B-momčadi koje klubovi prve lige imaju. Sve se najdublje veze nalaze na marginama (dakle, s niželigašima), osim veze Dinamo-Lokomotiva, koja je ujedno, kako brojem tako i frekvencijom, najpostojanija. Osim same direktne veze, uočljiva je povezanost i s trećom strankom, klubom Sesvete, kojeg i Dinamo i Lokomotiva koriste kao svojeg B-niželigaša. Time spomenuta dva kluba formiraju i zajedničku mrežu koja se vidi na Grafu 3.

3. Odnos Dinamo-Lokomotiva također je jedini odnos stalnog posuđivanja (i općenito cirkulacije) velikog broja igrača koji nije potpuno ugašen ili vidno smanjen (uz odnos Split-Imotski), nakon što su klubovi u nižim razredima natjecanja počeli nastupati sa službenim drugim ekipama. Osim toga, vidljiva je i intenzivna razmjena igrača raskidom ugovora ili transferom, koja samo dodatno potvrđuje čvrstu povezanost klubova, brojem višestruko veću od bilo kojeg drugog odnosa između dva prvoligaša.

Zaključno, Dinamo je jedini klub koji je drugom prvoligaškom klubu posudio više od simboličnog broja igrača. Pri tom, taj odnos je kontinuiran i ujednačen kroz godine. Taj se odnos dinamikom i brojem igrača poklapa s odnosom velikog kluba i njegove pripadajuće B momčadi u nižim ligama. Također, nakon što prvoligaši prestaju davati igrače niželigašima taj je odnos ostao postojan, dokazujući tako da je i čvršći od uobičajenih, jer je riječ o igračima više kvalitete, kakve je Dinamo uobičajeno slao u Sesvete. Taj je odnos i dodatno učvršćen brojem i frekvencijom transfera između tih klubova.

Za pregled metodologija, dodatnih podataka, dodatnih grafova i objašnjenja te načina na koji su prikupljani i interpretirani podaci, pogledajte OVO