NOVI UGOVOR U IGRI

Rađa li se 'novi Sammir'? Dinamo to mora spriječiti

21.04.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Napadač zagrebačkog Dinama El Arbi Soudani navodno bi ovih dana mogao potpisati novi unosni ugovor sa klubom iz Maksimirske. Što o toj temi misle analitičari community portala Tribina.hr?

Analitičar community portala Tribina.hr M_Tsigalko tako je napisao opširnu analizu pod naslovom 'Jedino je pitanje koliko Soudani sebe cijeni..' u kojoj između ostalog kaže:

Maksimirski kolodvor je bogatiji za još jednu nedoumicu. Naviknuti na robu sumnjive kvalitete većina modrog puka je ostala zatečena početnim igrama Alžirca u dresu Dinama. Željan ostaviti impresiju u novoj sredini Soudani je tada možda pružao i nešto bolje partije od realnih mogućnosti. Bilo je to vrijeme Ramazanskog posta i često se mogla čuti rečenica - ako ovako igra kad ne jede kako će tek letit kad se nahrani?! No, ubrzo su stigle i oscilacije u igri, to posebno vrijedi kada je u pitanju efikasnost. To je možda najbolje pokazala ova sezona Europske lige kada je startao uraganski i s 3 komada dao nadu u proljeće. Nakon toga je uslijedila duga suša, promašaj s dva metra u Glasgowu, pa 1 na 1 u Salzburgu i jesen za Dinamo je ubrzo postala tmurna.

Povući će se često pitanje motivacije, ali teško da je zbog toga Alžirac osjetno opao u formi. Nije on glup momak, zna da ako je već ostao da je najbolji način da ode, da izbori sebi bolji ugovor upravo što bolji nastupi u europskoj konkurenciji i dakako - golovi. To je jednostavno znak Soudanijevih limita koji se potvrđuju već drugu godinu zaredom. Ima utakmica u kojima će umjesto golova naslagat hrpu asistencija, a opet dosta je i onih u kojima ga neće ništa. Stoga je, po meni, najveće pitanje prije nego li se uopće sjedne za stol - gdje sebe kvalitativno vidi Soudani? Realno je on igrač taman za ovu razinu klubova, klubova kojima je ambicija poneka Liga prvaka i/ili Europska liga. Top klubovi ne dolaze u obzir, Premiership je mislim sanak pusti jer čisto sumnjam da i ovi iz donjeg dijela ljestvice traže 28-godišnjaka koji je često na travnjaku tijekom utakmice.

Teško mi je povjerovat da su ga tražili QPR i Hull City, realnije su mi one priče o Hannoveru. Unatoč tome što je imao korektnih nastupa na SP-u svjetla reflektora su rezervirana za Slimanija, Feghoulija, Brahimija, pa i za čovjeka koji je puno bolje iskoristio minute od njega, a karijeru i dalje gradi u Tunisu - Djaboua. Kod novog izbornika ima nešto epizodniju ulogu nego kod Vahe i to mu sigurno neće bitno dignuti niti cijenu, a niti će europski skauti poludjeti za njim. On mora prihvatiti činjenicu da mu je 28 godina na leđima i da izbora baš puno i nema. Osim pitanja gdje on sebe kuje, jako bitno je i što ga motivira. Ako su to europska natjecanja onda teško da će naći bolji klub od Dinama s ovim platežnim rangom. Ako je lova onda Dinamo nema te love koja bi ga motivirala, može lagano putevima Asamoaha Gyana u Al Nešto. Jedno je sigurno, nezadovoljnog igrača nema smisla zadržavati.

Nadam se da će se ovo riješiti na slijedeći način - ili potpisom novog ugovora ili odlaskom na ljeto. Soudani je lagano na putu da postane "slučaj Sammir". Igrač koji neosporno pridonosi učinkom, ali igrač sposoban "razbiti" svlačionicu. Ne znam jedino je li sreća što Soudani ne pije jer valjda je teže progurati indolenciju na travnjaku kakvu on sve češće pokazuje, a bez eksternih opravdanja. Ne znam kako je struturiran platežni rang u modroj svlačionici, ali čisto sumnjam da je tu bilo šta posloženo. Soudani zaslužuje biti među najplaćenijim igračima i u okviru toga mu treba ponuditi novi ugovor, ako mu to nije dovoljno onda ga treba prodati. Mislim da on nije igrač zbog kojeg treba probijati "plafon", toliko dobar da može sam nositi ovu ekipu ipak nije. On je meni nešto kao Tavares za Maribor, vrlo dobar u trenutnom okruženju, ali pitanje je vidi li svoje limite Soudani isto kao što ih vidi mariborski Brazilac. Shvaćam i da nije lako igrati pred praznim tribinama nakon Svjetskog prvenstva, ali on je u prvom redu profesionalac koji radi za plaću i ispunjenje svojih ambicija.

S publikom ili bez nje, Soudani valjda zna što želi i može li Dinamo to ispuniti. Do kratke ljetne stanke nije ostalo puno i do tada se njegov status mora definirati. Hoćeš ili nećeš, jako jednostavno. Modrima treba motivirani Soudani koji će povući i koji će gristi za rezultat. Realno, nije isplivao u nijednoj težoj utakmici u europskim natjecanjima, pa bi mu možda to mogao biti i putokaz gdje se kvalitetom nalazi... Iskreno se nadam da će ostati, kvalitetna širna je potrebna za iskorak, uigranost također.. Ako ne, sretno u nastavku karijere, neće se puno suza proliti za njim. Iskreno me najviše zanima što će biti s Ademijem na kraju ove sezone.