SLUČAJ PREOBLIKOVANJE

Isplati li se Dinamo predati u privatne ili gradske ruke?

25.02.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Još jedna familijarna sjednica Dinamove skupštine iznjedrila je pokretanje privatizacijskog kotača u slavnom maksimirskom klubu

S ukupno 67 glasova za i 0 protiv ili suzdržanih bio je krajnje očekivan rezultat glasovanja Dinamovih skupštinara na pitanje o pokretanju procesa preoblikovanja iz udruge u d.d.

Izvršni predsjednik Zdravko Mamić u obrazlaganju je bio toliko koncizan da nije zaslužio ništa manje od velikog aplauza. Pitanja nije bilo, sve je svima bilo jasno.

I tako je sudbina kluba stavljena u, predložili su skupštinari (nije javno poznato na čiju inicijativu), ruke revizorske kuće Pricewaterhouse koja će obaviti procjenu imovine. Asistirat će im firma Hanžeković i partneri u ponosnom vlasništvu Dinamovog skupštinara Marijana Hanžekovića. Njihovu procjenu, odnosno konačnu sumu, valorizirat će nadležno tijelo pri ministarstvu - u Dinamu mogu prihvatiti ponuđeno ili zaustaviti proces. Utjecati na iznos ne mogu.

Žele li u Dinamu uopće privatizaciju? Do sada im ničega nije nedostajalo ali Grad Zagreb 'zatvara pipe' i sada će projekt ovisiti o umješnosti menadžera, a ne više o javnom novcu. Ako pokušaj i propadne ovo lutanje u nepoznato barem može kupiti vrijeme. I dalje, naime, traje pravna bitka s ministarskom sportskom inspekcijom, a sada će sve opet ostati na stand byu i konačni cilj u Dinamu zapravo je odugovlačiti - do izbora. U Dinamu su izglasali i promjene statuta, ali promjene nisu objavili. Kaže da će biti objavljen na stranicama Grada. Ne znaju kada.


Isplati li se Dinamo uopće sada predati u privatne ili gradske ruke?

Čini se da vrijeme radnje nije povoljno za klub. Upravo je objavljen saldo od 90 milijuna Dinamovih kuna minusa u 2014. Čekaju isplate, ali rashodi su toliko napuhani da 'knjige' u ovom trenutku - ruše Dinamovu cijenu. Namjerno? Tko zna. Isplativost Dinamovog marketinga i dalje je, unatoč pomacima, blizu Kelvinove nule a kategorija ulaznica gotovo da ne postoji. TV prava također nisu basnoslovnog karaktera, i osim branda Dinamo u posjedu ima uglavnom samo - igrače i autobus. Što ako hladni profesionalci procjene da su transferi 'golub na grani' i stave nezadovoljavajuću cijenu na Dinamo? Netko bi prvorazrednu sportsku instituciju i sinonim jednog grada mogao kupiti za sitan novac!

Nema pravne regulative koja Dinamo tjera u privatizaciju. Arhitekti ovoga poteza ističu kako će kao d.d. Dinamo moći u minus ulaziti 15 milijuna eura umjesto dosadašnjih 5. Naravno, niti minute nakon toga čut ćete kako je Dinamo likvidan i ne brine za svoju budućnost...

Svježi kapital Hajduku je samo usporio slobodni pad kojim su se u vrijeme privatizacije sunovratili. U Dinamu više od (uvijek dobrodošlog) svježeg kapitala trebaju rentabilan projekt s očekivanim pozitivnim saldom. Dinamo je sinoć prijavio budžet od 27 milijuna eura. Ogroman iznos! Braga je s duplo manje ne tako davno igrala finale Europske lige. Sve je očito legalno jer Dinamo uporno 'bekendira' financijske inspektore, ali Dinamo je još jedan od žalosnih hrvatskih primjera koji nas uče da je najbolji gazda uvijek - stranac. Uzmi koliko možeš javnog novca i kad sve presuši - prodaj. Ili ako ne uspiješ prodati - kupuj vrijeme do izbora.