MAXTV PRVA LIGA

Pet stvari koje su obilježile jesenski dio prvenstva!

16.12.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Nakon što je završio jesenskio dio MAXtv Prve, tijekom kojeg je odirano 19 od 36 kola, klubovi i igrači otišli su na zimsku stanku, a za vas smo izdvojili pet stvari po kojima će ostati zapamćen ovaj dio prvenstva…

Visoka efikasnost te četiri kluba koji postižu gotovo dva ili više pogotka po susretu, neporaženi Dinamo, te sjajni Andrej Kramarić samo su neke od stvari po kojima će ostati zapamćen ovaj jesenski dio MAXtv Prve lige. Ovo je pet stvari koje su ga obilježile…

5. Visoka efikasnost klubova
U jesenskom je dijelu prvenstva odigrano 95 utakmice tijekom kojih je postignuto 283 gola, gotovo tri u prosjeku po susretu (točno 2,97), čime naša liga spada među najefikasnija prvenstva u Europi. Najviše je pogodaka postigao zagrebački Dinamo, njih 45, no tek dva manje ima drugoplasirana Rijeka, koja je postigla 43 gola. U samom su vrhu također i Hajduk s 39, te Lokomotiva s 36.

4. Neporaženi Dinamo – najbolji napad i obrana
Iako je ponovo ostao bez proljeća u Europi, zagrebački Dinamo u ligi nije doživio niti jedan poraz, uz 14 (plus utakmica protiv Hajduka) pobjeda i četiri remija. Iako je bilo utakmica u kojima modri nisu dominirali igrom, ostaje činjenica da su postigli najviše golova, a primili najmanje (samo 11), čime postoje samo čudnija činjenica da su u Europi jedna od obrambeno najlošijih ekipa, pošto su primili 15 golova u samo šest utakmica.

3. Treneri na radnom mjestu duže no ikad prije
Po prvi put u povijesti lige, čak osam od deset trenera (osamdeset posto) koji su započeli s radom na početku sezone i dalje su na klupi svojih klubova. Dodatno je zanimljivo kako su svi treneri momčadi koje su igrali u Europi i dalje na svojim radnim mjestima (Mamić, Kek, Tudor, Matić), što u prošlosti često nije bio slučaj, pogotovo što se tiče Dinama, gdje bi treneri obično gubili posao nakon neuspješne europske jeseni.


2. Neodigrani derbi
Velika mrlja na cijelo prvenstvo ostaje neodigrani derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru, koji onda simbolizira i sve ostale probleme koji se vežu uz hrvatski nogomet – počevši s činjenicom da se na stadionu okupila tek koja tisuća ljudi pa do problema s 'crnim listama' i svim ostalim. Vezano uz zapravo istu priču, Hajduk – klub koji ima najviše posjetitelja na svojim utakmicama – morao je čak tri dvoboja igrati pred praznim tribinama.

1. Andrej Kramarić
Već dugo naša liga (vjerojatno od odlaska Eduarda) nije imala takvog strijelca kakav je Andrej Kramarić. S 21 postignutim golom uvjerljivo je ispred Duje Čopa, koji je na drugom mjestu s 12 zgoditaka, a Kramarić je tome dodao i pet sjajnih golova, kojima je nosio Rijeku kroz Europsku ligu. Svojim je ovogodišnjim igrama postao redoviti član reprezentacije, a sada se za njegove usluge otima elita europskih klubova. Koji god klub da ga uspije 'upecati', dobit će vanserijskog igrača i strijelca.