RED BULL AIR RACE

Dramatična utrka u Rovinju; nakon trilera opet slavio Arch!

31.05.2015 u 17:33

  • +14

Finalni dan Red Bull Air Racea

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Antonio Bronic

Bionic
Reading

Pred više od 20.000 gledatelja u Rovinju je održanaa utrka Red Bull Air Racea koja je ponovno opravdala sva očekivanja. Završnica je bila poprilično dramatična, a nakon pravog trilera, slavio je Austrijanac Hannes Arch koji je tako stigao do desete pobjede u karijeri. Uz Archa na pobjedničkom postolju našli su se još Martin Šonka i Matt Hall

Ljubitelji spektakularnog utrkivanja ponovo su u Rovinju došli na svoje, a kako bi ugođaj bio savršen, treba reći da je vrijeme bilo idealno; sunčano uz minimalan vjetar. Ukratko, zbog Red Bull Air Racea Istru je posjetio velik broj turista, tako da se može reći da je sezona - službeno otvorena.

Sjajne zračne okršaje imali su priliku gledati ove nedjelje na istarskom nebu, a osim iznimno zanimljive jurnjave najboljih pilota svijeta, iznad oduševljenih navijača letjeli su i helikopteri, borbeni avioni, propelerci pa čak i kanader, u rukama virtuoza koji znaju kako podići atmosferu do usijanja. Naravno, najviše je bilo navijača iz susjedne Austrije koji su došli bodriti upravo Archa...

Kao i prošle godine, utrka u zaljevu Valdibora obilovala je dramatikom te na kraju okončala vladavinu Paula Bonhommea koji je slavio na svim prethodnim stanicama Red Bull Air Racea ove godine. No iako je bio silno brz i na istarskom nebu, Bonhomme je ispao u drugoj nokaut rundi zahvaljujući tehničkoj greški pri vertikalnom okretu zbog koje je završio tek na osmom mjestu.

Do trijumfa je stigao isti čovjek kao i 2014. godine. Hannes Arch bio je pravi kad je bilo najvažnije i zasluženo odnosi 12 bodova nakon svoje desete pobjede u karijeri, a bilo mu je to i 20. pobjedničko postolje u utrkama Red Bull Air Racea. Prošao je 47-godišnji Austrijanac Besenyea i Lamba u nokaut rundi i na kraju bio najmirniji u finalu te s vremenom 54.012 ostavio iza sebe za samo sedam desetinki najveće iznenađenje utrke Martina Šonku

'Počeli smo malo slabije ove sezone, ali pronašli smo ovdje prave linije i nadali se da ćemo ih uspjeti zadržati. Ovo je upravo ono što mi je trebalo nakon prvih dviju utrka. Drago mi je što sam to napravio pred hrvatskim navijačima, kao i pred mojim Austrijancima koji su došli u Rovinj. Nisam dopustio da me pritisak omete', slavodobitno je zaključio Hannes Arch nakon utrke.

Iznenađenje dana pripada Šonki. Češki pilot nije imao niti jedan osvojeni bod ove sezone, no u Rovinju je fantastično jurio tijekom cijelog vikenda te na kraju iskoristio lakše protivnike na putu do finala te osvojio drugo mjesto, kao i u Spielbergu na završnici prošle sezone. Izgubio je od Archa rekordno malom razlikom u povijesti utrka Svjetskog prvenstva, a bio mu je to najbolji plasman u karijeri.

Matt Hall imao je veliku priliku prvi put pobijediti, no nije uspio. Nakon drugih mjesta u Abu Dhabiju i Chibi, bivši australski borbeni pilot ponovo se našao na pobjedničkom postolju, ali očekivao je puno više.

Hall je opasno visio u prvoj nokaut rundi, s obzirom na to da je izgubio od Nigela Lamba, no provukao se kao 'sretni gubitnik'. Ključan je bio duel s Bonhommeom u sljedećoj rundi, u kojem je fantastičnim krugom natjerao velikog šampiona na pogrešku. U finalu, kad je bilo najvažnije, ipak nije pronašao prave linije i završio je iza Archa i Šonke.

Zadovoljan može biti i Michael Goulian. Nakon dugo vremena Amerikanac se našao u finalnoj rundi u kojoj je krenuo na 'sve ili ništa' pa poput Bonhommea napravio tehničku pogrešku i morao prihvatiti konačno četvrto mjesto.

Aktualni prvak Nigel Lamb treći put ove sezone osvojio je peto mjesto, a bodove su još uzeli Dolderer, McLoed i Bonhomme. Veliki Britanac osvojio je tek jedan bod, dopustivši Hallu da ga dostigne u ukupnom poretku. Arch se pobjedom približio obojici na osam bodova zaostatka.

Sljedeća utrka uzbudljivog Svjetskog prvenstva Red Bull Air Racea vozi se 4. i 5. srpnja u Budimpešti, gdje se očekuje rekordan broj posjetitelja jer je organizator odlučio da će svi ljubitelji ovog sporta utrku moći gledati - besplatno.

Rovinj, Red Bull Air Race, rezultati utrke:



1. Hannes Arch (AUT) 54.012

2. Martin Šonka (ČEŠ) 54.083
3. Matt Hall (AUS) 54.160
4. Michael Goulian (SAD) DNF
------------------------
5. Nigel Lamb (VB) 53.964
6. Matthias Dolderer (NJEM) 55.635
7. Pete McLoed (KAN) 55.888
8. Paul Bonhomme (VB) DNF
------------------------
9. Nicolas Ivanoff (FRA) 55.449
10. Yoshihide Muroya (JPN) 56.787
11. Kirby Chambliss (SAD) 58.886
12. Peter Besenyei (MAĐ) 59.516
13. Juan Velarde (ŠPA) 59.765
14. Francois Le Vot (FRA) 1:02.068

Ukupni poredak Svjetskog prvenstva:


1 Bonhomme (VB) 25
2 Hall (AUS) 25
3 Arch (AUT) 17
4 Lamb (AUS) 12
5 Dolderer (NJEM) 10

Challenger Cup, rezultati utrke:

1. Daniel Ryfa (ŠVE) 1:05.103
2. Mikael Brageot (FRA) 1:07.060
3. Cristian Bolton (ČIL) 1:08.643
4. Peter Podlunšek (SLO) 1:10.800
5. Francis Barros (BRA) 1:11.533

Ukupni poredak:

1. Bolton (ČIL) 22
2. Ryfa (ŠVE) 20
3. Kopfstein (ČEŠ) 18