ERSTE PLAVA LIGA

Ana Šimić: Nema razloga da netko od ovih učenika ne završi i u vrhunskoj atletici!

21.04.2015 u 15:02

Bionic
Reading

U Zagrebu je predstavljena treća sezona Erste Plave lige, jedinstvenog atletskog natjecanja osmoškolaca u organizaciji Atletskog kluba Pro Sport, pod generalnim sponzorstvom Erste&Steiermärkische bank d.d. i Erste Plavih mirovinskih fondova, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog atletskog saveza te uz podršku Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih 'Luka Ritz'.

U prve dvije godine na Erste Plavoj ligi trčalo je, skakalo i bacalo više od 8.000 osmoškolaca, što je brojka koja je iznenadila čak i ambiciozne organizatore.

'Cilj nam je bio privući što više djece u atletiku i nismo se, možda, ni sami nadali ovako velikom odazivu osmoškolaca. Odabrali smo, međutim, discipline u kojima se svatko od učenika može naći i bio je to pun pogodak. Jako nas veseli da su se osim učenika u Erste Plavu ligu aktivno uključili i njihovi roditelji, kao i ravnatelji i nastavnici osnovnih škola, a imali smo i veliku podršku svih gradova, posebice Zagreba koji organizira dva kvalifikacijska natjecanja i finale', rekla je predsjednica AK Pro Sport Ivana Brkljačić.

S prve dvije sezone iznimno su zadovoljni i glavni sponzori.

'Naša banka ima odgovornost prema društvenoj zajednici u kojoj posluje, pa podržava brojne socijalno-humanitarne, kulturne i sportske priredbe. Osim što projekt mora biti kvalitetan, mora imati i značajan utjecaj na društvenu zajednicu i upravo zato ćemo i dalje podržavati Erste Plavu ligu. Prve dvije sezone pokazale su, naime, da je naša odluka bila dobra', pojasnio je Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische bank d.d.

Uz projekt Erste Plave lige otpočetka je i Grad Zagreb.

'Mi smo Erste Plavu ligu prepoznali kao projekt koji mlade usmjerava prema atletici i sportu uopće i daje im mogućnost da budu uspješni u svemu čime se bave. Ovo je i dobar primjer uključivanja gospodarskih i poslovnih subjekata u organizaciju sportskih natjecanja, a Grad Zagreb će uz Erste Plavu ligu biti i narednih godina', kaže Milan Čolić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Ove godine Ligu podržava i Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz”, a zajednička poveznica je, dakako, borba protiv nasilja među djecom i mladima.

'Nije bilo teško prepoznati prevenciju nasilja kao glavnu poveznicu, no mene je posebice oduševilo to što je riječ o natjecanju učenika 3., 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola. To je, naime, upravo onaj uzrast u kojem se može govoriti o prevenciji i s djecom se u toj dobi može jako puno napraviti. Vjerojatno će neka od te djece završiti i u vrhunskoj atletici, no puno je važnije da dobiju ovakvu prigodu nastupiti na natjecanju bez pritiska da moraju biti najbolji', rekla je Suzana Ritz, članica Upravnog odbora Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz.

A do samih atletskih vrhunaca došla je Ana Šimić, osvajačica brončane medalje u skoku u vis na Europskom prvenstvu u Zürichu 2014. i ambasadorica Erste Plave lige.
„I ja sam se počela baviti atletikom u 3. razredu osnovne škola, pa mislim da je ovo za djecu savršen ulazak u svijet atletike i sporta. Mnogi od njih će vjerojatno i ostati u atletici i ne vidim ni jedan razlog da na kraju ne završe i u vrhunskom sportu“, rekla je Ana najavivši i svoje ovogodišnje ambicije:

'Vrhunac sezone je Svjetsko prvenstvo u Pekingu, gdje moram biti najbolja i upravo tamo je najvažnije skočiti željena dva metra.'

Video porukama su se u konferenciju uključili i ambasadori Erste Plave lige Blanka Vlašić i Stipe Žunić (nalaze se ispod članka), pozvavši osmoškolce da prijavom na internetskoj stranici www.ersteplavaliga.com izaberu atletiku i fair play i kažu NE nasilju.

A, neki od finalista prošlogodišnjeg natjecanja - Magdalena, Petra, Dora i Jura - pričali su na predstavljanju o svojim atletskim iskustvima s Erste Plave lige.

Blanka Vlašić poziva na Erste Plavu ligu
Stipe Žunić poziva na Erste Plavu ligu

Ana Šimić poziva na Erste Plavu ligu