IHF POPUSTIO KLUBOVIMA

Važne odluke koje drastično mijenjaju svijet rukometa

14.09.2014 u 12:32

Bionic
Reading

Svjetska rukometna organizacija (IHF) odlučila je napraviti velike ustupke profesionalnim klubovima vezano uz odlaske njihovih igrača na reprezentativne akcije

Izgleda da su klubovi ostvarili veliku pobjedu za stolom. IHF je popustio te se obvezao plaćati odštetu klubovima za igrače koji odlaze igrati za reprezentaciju, kao i njihovo osiguranje u slučaju ozljeda.

Isto tako detaljno i jasno će biti definirano koliko su klubovi dužni puštati svoje igrače tijekom reprezentativnih okupljanja, a to će biti maksimalno 60 dana u godini.

Klubovi diljem svijeta pozdravili su promjene, ali upozoravaju da te odluke nisu pravno obvezujuće i da ih IHF može povući u bilo kojem trenutku.

Inače, bitka IHF-a i klubova već dugo traje, a u Njemačkoj su prije nekoliko mjeseci otišli korak dalje. Tamo su rukometni klubovi (njih 30) pokrenuli sudski spor protiv Njemačkog rukometnog saveza (DHB) i Svjetske rukometne federacije (IHF) te su na redovnom sudu u Dortmundu ostvarili pobjedu.

Prema njoj, IHF i DHB više ne mogu prisiljavati klubove da puštaju igrače nacionalnih selekcija iz stranih zemalja na reprezentativna okupljanja, i to prema članku 7. Ako klubovi odbiju pustiti svoje rukometaše, neće moći biti sankcionirani za taj čin.

I taj sudski spor je jedan od razloga što je IHF morao donijeti odluke koje idu na ruku klubovima i koje će prazniti njihovu blagajnu.