ZUZULOVA NAJBRŽA DAMA

München: Pinturault bolji od Ivice, Felix najbolji

01.01.2013 u 20:00

Bionic
Reading

Prije točno dvije godine Ivica Kostelić je bio slavio na novogodišnjem paralel-slalomu u Münchenu. Taj ga je rezultat izbacio u orbitu, te je Kostelić u siječnju osvojio 'strašnih' 999 bodova i uzeo Veliki globus. Danas su se stvari drugačije odvile i u drugom krugu izbacila ga je jedna od najvećih skijaških nada, Alexis Pinturault

Ivica je prije dvije godine u najkraćim utrkama sezone pokazao golemu eksplozivnost, koncentraciju i preciznost. 'Letio' je između štapova, slomio i žilav otpor finalista Neureuthera, slavio pobjedu u Münchenu te najavio da je moćan i spreman na naslov.

Nažalost, možda i najbolji hrvatski sportaš proteklog desetljeća tada nije ispunio kvotu pehova u karijeri, zdravlje mu unatoč besprijekornom sportskom životu ne daje mira. Pitanje je kakva je situacija s njegovim koljenima, ali vjerojatno je takva da bi se golema većina sportaša koji se ne prezivaju Kostelić već povukla u mirovinu. Opet je rijetko sasvim fit i vrlo vjerojatno je kontinuirano na rubu najboljih deset jer je ispod svojih mogućnosti. Na 60 ili 75 posto, nije bitno, ali koljena ga stalno koče u nemilosrdnoj konkurenciji koja je u muškom skijanju sve zgusnutija.


I staza u Münchenu je izgledala položenije, snijeg ipak bitno drugačiji, a i Ivica u drugačijem izdanju. U prvom je kolu izvukao Aksela Lunda Svindala koji je dovoljno dobar kombinatorac da bude dobar na tako jednostavnoj slalomskoj stazi. Ivica je do sredine 'prvog poluvremena' napravio prednost, ali je Svindal uskoro postao brži i u 'uzvrat' je prenio 23 stotinke prednosti, što je bitna prednost na stazi koju su svi prošli unutar 20 sekundi. Ipak, Ivica je u drugom nastupu pojačao tempo i dočekao pogrešku protivnika koji je malo zapeo i malo kasnije promašio vrata. Makar i paralel, ipak je ovo slalom i Ivica je prošao velikog skijaša.

Nakon prolaska dalje čekao ga je pobjednik jednog od boljih parova prvog kruga između Talijana Grossa i fantastičnog mladog Francuza Alexisa Pinturaulta. Baš je taj ogled donio i smiješnu stranu natjecanja. Naime, oko polovice staze Gross je napadao dvostruki štap iza kojeg je bilo dvoje radnika na održavanju staze. Uopće nisu bili svjesni da Gross ide, kao da su se baš željeli sakriti od svih i onda je on sve pokvario. Uglavnom, Gross ih je ipak vidio i izbjegao uz opravdano začuđene poglede. Sve je završilo bez posljedica jer suci su ponovili tu nesretnu vožnju i na kraju je Pinturault zasluženo prošao.

Uslijedio je obračun s Ivicom u kojemu je Pinturault nastavio u oštrom ritmu i s odličnim radom nogu, te je Kostelić mogao samo pružiti dobar otpor. To je i učinio, ali grešku nije dočekao i Pinturault je zasluženo prošao dalje. Mlad je i već sada spada u uzak krug kandidata za Veliki globus. U idućim godinama on i Hirscher bi mogli voditi glavnu riječ. Uz, naravno ponekog starijeg majstora kojih je uvijek bilo, a sada u tu domenu ulazi Ivica Kostelić koji fokus već polako okreće prema Sočiju i posljednjem olimpijskom napadu iduće zime. Za ulazak u četvrtfinale Kosteliću je pripalo 40 bodova u ukupnom poretku svjetskog kupa.

Pinturault je u polufinalu ispao od Hirschera u utrkama koje su na ravninama više nalikovale brzom klizanju nego skijaškoj disciplini. Hirscher je ipak dulje na vrhu i pokazao je to. Hirschera je u finalu dobio domaći heroj Felix Neureuther, dok je Pinturault pobijedio Myhrera i popeo se na postolje.

U ženskoj konkurenciji nije bilo hrvatskih predstavnica (niti blizu), a slavila je i 100 bodova zaradila Veronika Zuzulova. U finalu je porazila uvjerljivo vodeću skijašicu svijeta Tinu Maze, a u meču za treće mjesto Kirchgasser je svladala Tanju Poutinainen. Skijaška elita sada se seli u Zagreb gdje će u petak svoj slalom imati djevojke, a klimaks slijedi u nedjelju kada slijedi obračun muškaraca.