ADUT NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Ante Glasnović – hrvatska nada u gađanju letećih meta

16.07.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Strijelac u gađanju letećih meta Ante Glasnović (31) na Olimpijskim igrama u Londonu nastupit će u dvije discipline: 2. kolovoza u parnom trapu, a 5. i 6. u trapu

Hrvatski je rekorder u disciplini trap: pogodio je 124 od ukupno 125 meta.
U parnom trapu državni rekorder je dvije godine mlađi Antin brat Josip, koji je pogodio 144 od ukupno 150 meta.

'U trapu gađate u pet serija po 25 meta. U parnom trapu gađa se u tri serije po 50 meta. U toj disciplini dvije mete gađate istovremeno', objašnjava Ante.

Na svibanjskom Europskom prvenstvu u Larnaki, na Cipru, hrvatska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju. Zlato su izborili londonski olimpijci Giovanni Cernogoraz i Ante Glasnović te Antin brat Josip, olimpijac iz Pekinga.

Josip je u Pekingu bio peti.

'Bio je to, istodobno, i moj trenerski debi na tako velikom natjecanju. Ne mogu se potužiti da je bilo loše; naprotiv!', šali se Ante.

Glasnovići su se gađanjem počeli baviti prije 14 godina pod nadzorom oca Franje.
'Još kao juniori u gađanju smo postizali bolje rezultate nego seniori', podsjeća Ante.

Momci su, vremenom, napredovali, razmjenjivali iskustva i počeli jedan drugog trenirati. Čak su imali ponudu da, premda samouki, kao treneri odu u inozemstvo!

'Hrvatska reprezentacija u gađanju jedna je od najmlađih u svijetu s prosjekom od 30 godina. A najbolji rezultati postižu se baš od 30. do 36. godine', tvrdi Ante.

Glasnovići su zaljubljenici u gađanje.

'Morate voljeti sport kojim se bavite. Brat i ja okušali smo se i u košarci, rukometu, tenisu i karateu, no gađanje je naš sport. Talent je 60 posto uspjeha, ostalo je rezultat treninga i samo treninga', tvrdi Ante.

Zbog operacije umnjaka Ante je s pripremama počeo mjesec dana kasnije.

'Dosad sam na vrhuncu forme bio u svibnju i lipnju, jedva da sam na željenoj razini bio u srpnju. Sad mi se čini da je dobro što sam se, stjecajem okolnosti, kasnije počeo pripremati, jer bih u top-formi trebao biti početkom kolovoza', dodaje.

Predolimpijski rezultati ohrabruju. Na posljednjim natjecanjima Ante je bio prvi. Od ponedjeljka do srijede, od 16. do 18. kolovoza, trenirat će u Padovi, gdje su uređaji i mete isti kao i u Londonu. Bio bi sretniji da je mogao vježbati i na londonskoj streljani, ali za to nije bilo financijskih mogućnosti.

'Naši konkurenti na međunarodnoj sceni zaposleni su u vojsci, pa im je lakše', napominje.

Glasnovići su zlatari.

'Cijela obitelj bavi se tim poslom. No posao sad ide loše, pa smo brat i ja na burzi. Očekujemo, međutim, da ćemo, poput ostalih vrhunskih sportaša, postati zaposlenici u Hrvatskoj vojsci', nada se Ante.

Jer, kaže, London je prvi ali ne i posljednji olimpijski izazov za strijelce u gađanju letećih meta.