SVJETSKO PRVENSTVO

Slovaci šokirali Kanađane, Rusi sredili Norvežane

17.05.2012 u 17:21

Bionic
Reading

Slovački hokejaši iskoristili su opuštanje Kanađana u međusobnoj utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva i izbacili favorite sa natjecanja, dok su Rusi dugo lomili neugodne Norvežane i u konačnici stigli do pobjede vrijedne polufinala

Premda totalni autsajderi, hokejaši Slovačke pobijedili su Kanađane 4:3 u prvome četvrtfinalnom srazu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. U helsinškoj Hartwall Areni igrači Vladimira Vujteka bolje su ušli u utakmicu povevši 2:0 pogocima Tomaša Kopeckyja i Miroslava Šatana. Kanađani su se ipak uspjeli konsolidirati. Evander Kane je pretkraj prve trećine smanjio, a Jeff Skinner i Alexandre Burows do kraja drugog dijela preokrenuli rezultat u svoju korist.

I umjesto da odrade posao do kraja, igrači Brenta Suttera opet su stali, te je Milan Bartovič iz novoga ubojitog kontranapada izjednačio na 3:3 u 54. minuti utakmice. Tad su Kanađani napokon reagirali agresivnije, ali ne igrom, već prekršajima. Mladi Ryan Nugent-Hopkins, prvi izbor lanjskog NHL drafta, najprije je opasno nabio suparničkog igrača, da bi dvije minute kasnije, taman nakon što se Edmontonov centar vratio na led, preopasno koljenom u noge Mikušu ušao kapetan kanadske reprezentacije Ryan Getzlaf. Dobio je kaznu isključenja do kraja utakmice (20 minuta) uz petominutnu vremensku kaznu.

Slovaci su zabili samo četiri sekunde kasnije. Michal Handzuš preusmjerio je ispred vratara Cama Warda u gol udarac s plave linije ponajboljega slovačkog igrača u Finskoj, braniča Andreja Šekere. U polufinalnom će dvoboju u subotu na istom mjestu Slovaci igrati protiv boljeg iz dvoboja Šveđana i Čeha.

Nakon što su Slovaci senzacionalno pobijedili Kanadu, do polufinala su nakon njih stigli i hokejaši Rusije. S 5:2 Rusi su pobijedili Norežane koji su se odlično nosili s favoriziranim suparnikom do dvadeset minuta prije kraja. Mudro je Norveška koristila ono malo prilika na ogledu tijekom prve dvije trećine, te je nakon 40 minuta imala odličnih 2:2. Međutim, u posljednjem periodu igre Rusi su posve nadigrali suparnika i na kraju uvjerljivo slavili.

O događajima na ledu mnogo toga će reći udarci na vrata, pa su tako Rusi u tom prednjačili sa 45-21. U zadnjoj trećini su golove za Ruse postigli, te polufinale osigurali, Jemelin, Žerdev i Nikulin, a prije toga su norveškog vratara svladavali Ovečkin i Popov. Pogotke su za Norvešku postigli Skroder i Thoresen. Rusija sad čeka boljeg iz ogleda Finske i SAD-a.