ATLETSKE NADE

AK Agram: Dugoprugaški prvaci, uzorni studenti

23.04.2012 u 19:32

Bionic
Reading

Agramovi članovi Matea Matošević i Goran Grdenić osvojili su zlatne medalje na nedavnom državnom prvenstvu na 10.000 m, dogodine bi željeli sudjelovati na Univerzijadi u Kazanju, a životni san im je nastup na Olimpijskim igrama u Riju

Zagrebački atletski klub Agram ima Mateu Matošević (23) i Gorana Grdenića (22), državne prvake u trčanju na deset tisuća metara i studente koji se ne crvene kad pokazuju indeks. Natjecateljskim sportom počeli su se baviti kao srednjoškolci, a danas, kao seniori, već kuju olimpijske planove.

Goran Grdenić trostruki je hrvatski prvak. Bio je najbrži na 1.500 m metara na zimskom i na dvoranskom prvenstvu te nedavno na deset tisuća metara na stazi. Atletikom se bavi pet godina. Na to ga je potaknuo, točnije: usmjerio u pravom smjeru srednjoškolski profesor iz tjelesne i zdravstvene kulture Žarko Bratonja u V. gimnaziji.

Nakon nedavnog državnog prvenstva, na kojem je upravo Goran Grdenić osvojio zlato na 10.000 m, Mladen Katalinić, Agramova trenerska legenda, priopćio je tihim glasom, da valjda ne pomislimo da se hvasta:

'Imamo državne dugoprugaške prvake, koji su uz to i odlični studenti.'

Tako doznasmo da Grdenić na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ima prosjek ocjena 4,9!
Uzornom ferovcu sportski je cilj obaranje osobnih rekorda. I ostvarivanje dva sna. Na prvom od njih, 27. svjetskim studentskim sportskim igrama u Kazanju, želio bi sudjelovati iduće godine. Univerzijada, pa Olimpijske igre. Je li to logičan slijed?

'Životni cilj mi je sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Zvuči možda pomalo neobično, ali tako jest: na Olimpijskim igrama želio bih nastupiti ili u utrci na 1.500 metara ili u maratonu', pripominje Goran Grdenić.

Matea Matošević, lani osvajačica osam naslova državne prvakinje, uspješno je započela i 2012. Dvoranska je prvakinja na 1.500 metara. Kao Agramova članica pobijedila je na ekipnom hrvatskom prvenstvu u krosu i u polumaratonu. Nedavno je osvojila naslov državne prvakinje na 10.000 metara.

Zbog sportskih obveza Matea Matošević parcijalno je upisala četvrtu godinu na Pravnom fakultetu, no svejednako ima (vrlo)dobar prosjek ocjena. I ona se, poput Gorana Grdenića, sportom počela baviti kao srednjoškolka. Trčeći s ocem po Jarunu uočio ju je triatlonist. Nije, doduše, završila kao triatlonka, ali jest prije šest godina kao trkačica u atletskom klubu Agram.

Prvih šest mjeseci pod nadzorom Nine Katalinić, a poslije pod stručnim okom Mladena Katalinića.

U ovoj godini Matea želi ispuniti normu i sudjelovati na Europskom prvenstvu u Helsinkiju, u utrci na 10.000 metara.

'Lakše je dobar rezultat postići na Europskom prvenstvu nego kod kuće, na domaćem. Samo ozračje na kontinentalnom prvenstvu nadahnjuje, a konkurencija te još više potiče', ističe Matea.

Dugoročno, Mateini su sportski ciljevi identični Goranovim: 2013. sudjelovanje na Univerzijadi u Kazanju, a 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.