NIKAD BOGATIJI PROGRAM

Floretaš Jovanović se priprema za London

19.01.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Sanjin Kovačić (58), izbornik hrvatskih mačevalačkih selekcija, ne pamti takvo uzbudljivo i događajima bogato tromjesečje

U tom razdoblju Bojan Jovanović, peti europski floretaš, sudjelovat će na turnirima u Parizu, Veneciji, La Coruni i Bonnu, gdje će skupljati bodove za odlazak na Olimpijske igre. Rang-lista će biti zaključena 31. ožujka. Ne uspije li na turnirima, Jovanović će olimpijsku vizu pokušati izvaditi na travanjskim kvalifikacijama u Bratislavi.

Hrvatski mačevaoci već se ponose jednom olimpijskom medaljom.

'Milan Neralić pod zastavom Austro-Ugarske u borbi sabljom osvojio je brončano odličje na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. Hrvatski predstavnici još su jednom bili na Igrama i to 1936. u Berlinu u sklopu selekcije Kraljevine Jugoslavije, koja nije ostavila značajniji trag. Otad s hrvatskih i susjednih prostora nitko nije sudjelovao na mačevalačkom olimpijskom turniru', kazao je izbornik Sanjin Kovačić.

Bojan Jovanović, član Zagrebačke škole mačevanja, upravo je otputovao u Salzburg, gdje će se priključiti austrijskim reprezentativcima i s njima zajedno trenirati na pripremama u Njemačkoj.
Osim skrbi za Jovanovića, hrvatski mačevaoci zaokupljeni su i organiziranjem priredbi i nastupima mladih selekcija.

U subotu, 21. siječnja, u Zagrebu, u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu, održat će se 8. svjetski kup za juniorke u floretu. Dan poslije, u nedjelju, u Podsusedu će se natjecati seniori u maču i floretu na 27. memorijalnom turniru Vladimira Mažuranića. Natjecanja će početi u 9 sati. Istodobno s priredbom u Sutinskim vrelima, hrvatski juniori u muškom floretu i ženskom maču sudjelovat će na Svjetskom kupu u Austriji.

Poreč će, pak, od 28. do 30. siječnja ugostiti sudionike juniorskog i kadetskog natjecanja za Sredozemno prvenstvo (uz sudjelovanje nesredozemnih zemalja Bugarske, Iraka i Senegala). napokon, od 1. do 10. ožujka Poreč će ugostiti sudionike Europskog juniorskog i kadetskog prvenstva.

Za hrvatske mačevalačke dužnosnike i trenere doista posla preko glave.

Osim floretaša Jovanovića, njihov ponos su još i juniori u floretu Vedran Fijolić (ZŠM), Ana Meštrović (ZŠM) i Marcela Dajčić (Rapir). U maču se ističu juniorka Tončica Topić (Split, pa ZŠM) te juniori Ivan Lovrić (Split) i Luka Gujinović (Split).