Ostali sportovi TRČALA S MUŠKARCIMA

Izbrisan ženski svjetski rekord u maratonu

  • Autor: TS
  • 21.9.2011 19:17:16
  • 21.9.2011 18:42:02

Međunarodna atletska federacija (IAAF) nakon osam godina poništila je svjetski rekord u maratonu koji je postavila Britanka Paula Radcliffe

Razlog su nova pravila koja kažu da svjetski rekord ne može biti priznat ako je ostvaren u mješovitoj konkurenciji. Radcliffe je dosadašnji rekord (2:15:25) istrčala u travnju 2003. na Londonskom maratonu u utrci u kojoj su sudjelovali i muškarci, tako da će se taj rezultat, prema novim pravilima, voditi samo kao 'najbolji u svijetu', ali ne i kao svjetski rekord.

IAAF je odluku donio u namjeri da neutralizira utjecaj muških 'pacemakera' ili 'zečeva' na rezultate atletičarki. Za utjehu sjajnoj britanskoj atletičarki, ona će i dalje ostati svjetska rekorderka, ali s rezultatom 2:17:42 istrčanim 2005. u Londonu, u skladu s novim pravilima.

Na odluku IAAF-a zajedničkim su priopćenjem reagirale udruge World Major Marathons (WMM) i Savez međunarodnih maratona (AIMS).

'Velika većina ženskih cestovnih utrka diljem svijeta se održava u mješovitim uvjetima. Stoga su nova pravila, koja najbrža vremena ostvarena u takvim uvjetima više ne tretiraju rekordima, zbunjujuća i nepoštena, a ne poštuju ni povijest našeg sporta', stoji u priopćenju.

Radcliffe (37) će predstojeći vikend u Berlinu nastupiti na svome prvom maratonu nakon rođenja drugog djeteta prošle godine.

Nenadmašna Paula na kraju je i finiširala
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku