NEZAUSTAVLJIV

Rafa: Đoković će uskoro postati broj jedan

04.04.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Niz Novaka Đokovića u ovoj sezoni i dalje traje - u finalu Miamija protiv Nadala došao je do brojke 24. Još samo jedan trijumf dijeli ga od najboljeg ulaza u godinu u povijesti Toura, a takva forma uskoro će ga dovesti i do prvog mjesta ATP ljestvice

Đoković je slomio Nadala u odlučujućoj igri meča i nakon 4:6, 6:2, 7:6(4) proslavio 22. turnir u karijeri, čime se izjednačio s Goranom Ivaniševićem.

'Ovo je bilo jedno od najboljih i najuzbudljivijih finala koje sam igrao u životu, svi su mogli uživati. Čak i mi na terenu. Do zadnjeg poena ništa se nije znalo i zadovoljstvo je veliko nakon ovakve pobjede', rekao je nakon meča Đoković, odbivši pogled u budućnost.

'Nije još vrijeme za priču o preuzimanju vrha, Rafa je definitivno najbolji igrač na svijetu, a sada slijedi serija zemljanih turnira na kojima on dolazi do izražaja. Ako želim priliku za broj jedan, morat ću zadržati konstantu cijele godine.'

Nadal je ponudio nešto drugačiju projekciju ishoda te borbe.

'Nemam još dojam da mi puše za vrat, ali povezao je dva mastersa, prije toga uzeo i Australiju… Normalno je da će biti broj jedan. Za mjesec, mjesec i pol, dva mjeseca, ovisit će o mojim rezultatima na zemlji', rekao je umorni Španjolac, dodajući da mu nije ostao nijedan atom snage nakon meča.

Nadal kaže i da je iza njega (dva izgubljena finala) možda i najbolji ožujak u životu, dodajući da je potpuno spreman za zemljanu sezonu u kojoj će braniti naslove na sva tri mastersa i Roland Garossu. I Đoković je spreman za dvoboj.

'Ako dobijem priliku za novi meč protiv Nadala na zemlji, imat ću svoje šanse. Jasno, morat ću biti još agresivniji, ali odigrali smo neke dobre mečeve u Monte Carlu i Madridu i imam igru s kojom ga mogu iznenaditi', kaže Srbin, koji je poražen u svih devet ogleda protiv Nadala na zemlji.

Đoković do kraja Roland Garossa (6. lipnja) brani 945 bodova, a Nadal je lani bio nepogrešiv i brani ih čak 5.000. Kada se tome doda trijumf u Wimbledonu, dolazimo do vrtoglavih 7.000 bodova koje brani u iduća tri mjeseca. Nole ih brani ukupno 1.685, dakle 5.315 manje. S obzirom da trenutno ima 3.170 manje, jasno je da Đoković ovisi samo o sebi. Nastavi li ovim tempom – postat će broj jedan. Ako Nadal napravi više od jedne greške, isto će mu uspjeti i bez senzacionalnih vlastitih rezultata.

Ne treba otpisati ni povratak Rogera Federera koji u istom razdoblju brani 1.330 bodova, ali i za Đokovićem danas zaostaje 1.150.

Najljepši poen finala u Miamiju