OHRABRENJE ZA BILIĆA

Eduardo asistent za pobjedu protiv Rumunja

11.02.2009 u 21:40

Bionic
Reading

U prijateljskom ogledu nogometaša Rumunjske i Hrvatske u Bukureštu naši su igrači slavili sa 2:1. Domaćini su poveli pogotkom Marice, a Hrvatska je preko Rakitića i Kranjčara stigla do preokreta. Veseli što je asistent Kranjčaru bio, nakon skoro godinu dana od teške ozljede, povratnik Eduardo

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se nakon kvalifikacijskog dvoboja s Andorom u listopadu prošle godine. S obzirom na dugi vremenski period, s nestrpljenjem se iščekivalo ovo okupljanje, da se vidi u kakvom su stanju igrači i što Bilić pokušava mijenjati za što uspješniji nastavak kvalifikacija. Naravno, i da se vidi koliko je Eduardo u ovom času spreman za vrhunski nogomet.

Kao što je i najavio, izbornik Bilić na teren Steauinog stadiona poslao je Ivana Jurića, igrača koji bi u budućnosti trebao zamijeniti bivšeg kapetana Niku Kovača. Osim te promjene, sve je ostalo bilo otprilike kao prije. Naravno, ovisno o raspoloživosti kadra koji je Bilić imao.

Otvaranje je počelo relativno dobro, uz nekoliko poteza Ivana Rakitića koji je zaigrao na lijevom boku. S druge strane, prema Lobontu je jurišao i novi kapetan Darijo Srna, ali do 18. minute nije bilo izglednijih prigoda. Tada je Srna proigrao Petrića, koji je uz propust obrane domaćih stigao do prigode za udarac, ali lopta koju je uputio otišla je visoko preko gola. U tom periodu Hrvatska je igrala puno bolje te se očekivao i pogodak.

No on je stigao, ali ne u gol domaćina, već u Pletikosin. U 22. minuti nakon udarca, ili možda i proigravanja Florentina Petrea, Križanac je loptu pokušao izbiti, ali zaustavio ju je točno na udarac Marice, koji je sa 10-ak metara matirao našeg vratara za vodstvo 1:0.

Na svu sreću, na odgovor naših nije se dugo čekalo. Istina, nije to bila nikakva izrađena akcija, ali Bilićevu momčad krasi i iskorištavanje prekida, što je ovog puta potvrdio Ivan Rakitić. Napadač Schlakea uputio je odličan slobodnjak sa 40-ak metara od gola. Nekoliko je igrača skočilo na taj ubačaj, ali lopta ih je sve preletjela i sletjela iza Lobontovih leđa za 1:1.

Nakon primljenog pogotka Rumunji su zaigrali otvorenije nego u prvih pola sata, a već u 32. minuti skoro su stigli do novog vodstva. Odigrali su domaćini lijepu akciju, Cocis je vratio loptu do Codree, ali njegov je udarac otišao tek za nekoliko centimetara preko gola. Kako se prvo poluvrijeme bližilo kraju, tako je i ritam igre padao.

U drugom dijelu uslijedilo je nekoliko izmjena, kod nas su igru napustili Šimunić i Petrić, a umjesto njih su ušli Robert Kovač i Niko Kranjčar. Kovač je zauzeo mjesto u zadnjem redu, Kranjčar u veznom, a Rakitić je prebačen u napad.

Za prvu veću prigodu čekalo se do 58. minute, kada je Pranjić u brzom trku ubacio loptu pred gol domaćina. Već minutu kasnije u prigodi su bili i domaćini, ali Pletikosa je uspio zaustaviti oštar udarac Cocisa. U 61. minuti stigao je trenutak kojem smo se svi veselili. Nakon godinu dana u dresu reprezentacije opet je istrčao Eduardo da Silva. Dudu je u 61. minuti zamijenio Olića, a Vukojević je ušao umjesto Modrića.

Naravno, s tim se promjenama i ritam igre razvodnio, ali svakako veseli što se Eduardo pokazao potpuno spremnim. Na svoju prošlost podsjetio je u 67. minuti kada je varkom izbacio Radoiua te uposlio Rakitića. Ipak, Rakitić nije dobro zahvatio loptu pa je ta prilika ostala neiskorištena. Izbornik Bilić prigodu je pružio i Čaleu (umjesto Pranjića).

Osam minuta nakon prve stigla je još jedna Eduardova asistencija. Prije toga naši su izveli korner, lopta je šetala po šesnaestercu, da bi na kraju Dudu dodao Kranjčaru, kojem nije bilo teško matirati vratara domaćih. Tako je Hrvatska povela sa 2:1 i dobila krila za preostalih 15-ak minuta. Ipak, do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, Hrvatska je upisala pobjedu, a izbornik Bilić ohrabrio se pred nadolazeće ispite u kvalifikacijama. Prvi je već 1. travnja protiv Andore, što i nije toliko važno koliko lipanjski ogled protiv Ukrajine.

RUMUNJSKA - HRVATSKA 1:2 (1:1)

Strijelci: 1:0 Marica (22), 1:1 Rakitić (28), 1:2 Kranjčar (75).

RUMUNJSKA: Lobont (Pantilimon, 81), Contra (Ogararu, 46), Tamas, Radoi (Goian, 73), Rat (Nicolita, 46), Codrea (Bourceanu, 72), O. Petre, Cocis (Tames, 81), F. Petre (Nesu, 46), Costea (Bucur, 81), Marica (Varga, 87)

HRVATSKA: Pletikosa, Ćorluka, Križanac, Šimunić (R. Kovač, 46), Pranjić (Čale, 71), Srna, Jurić, Modrić (Vukojević, 61, Pokrivač, 81), Rakitić, Petrić (Kranjčar, 46), Olić (Eduardo, 61)