RUŽAN INCIDENT

Sramotni transparent dočekao igrače BiH u Grčkoj

14.11.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Navijači grčke nogometne reprezentacije izvjesili su na stadionu u Pireju za vrijeme utakmice protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine uvredljiv transparent s porukom 'Nož, žica, Srebrenica

Transparent je izvješen na tribini iza gola gostujućeg vratara Asmira Begovića, a potom je uklonjen. To nije bio i jedini incident, jer su ispred stadiona Georgios Karaiskasi pretučena trojica navijača BiH uz povike 'Kosovo je Srbija'. Burno je bilo i na tribinama gdje su navijači BiH zapalili nekoliko baklji, a njihov fizički sukob s domaćim navijačima zaustavila je policija.

Vruće je bilo i na terenu gdje su crvene kartone dobili branič grčke vrste Kiriakos Papadopoulos i napadač gostujućeg sastava Edin Džeko. Utakmica u Pireju završena je rezultatom 1:1 nakon što je Grčka izjednačila u petoj minuti sudačke nadokande.
Grčki ministar kulture i sporta George Vasiliaidis nakon utakmice je zatražio da Vlada te zemlje hitno osudi, ali i identificira osobe koje su donijele transparent na stadion.

Grčki mediji navode kako je ministar odmah uputio pismo nadležnim institucijama istaknuvši kako je iznenađen fašističkim ponašanjem na tribinama. Zbog toga je od policije i nadležnih zatražio kažnjavanje huligana doživotnom zabranom ulaska na stadione.

Vasiliaidis je dodao kako je isticanje transparenta čin pojedinaca, koji su u manjini - te da taj čin niti na koji način ne odražava stavove grčkog naroda.

'Hvala Grcima na nedomaćinstvu, jedva ih čeka u Zenici,' kazao je nakon utakmice razočarani Džeko.