SPAS U MOSKVI

Je li Šuker svjestan kakvu poruku šalje svojim ponašanjem?

20.11.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker još jednom je dokazao da mu ni novo privođenje njegovih najbližih suradnika, prvog dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića te izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića, ne može pokvariti unaprijed dogovorene sastanke. O mogućem povlačenju s mjesta predsjednika HNS-a da ne govorimo, čime je poslao jasnu poruku svima

Po već viđenom scenariju Davor Šuker nije se ni vratio u Hrvatsku nego se, kako je službeno objavio HNS, 'uputio u Moskvu gdje je razgovarao s vodećim ljudima Ruskog nogometnog saveza (RFS)'.

Dakle, lako je zaključiti kako je taj važan sastanak u Moskvi, koji je vjerojatno mogao vrlo lako pomaknuti na neki drugi datum, bio važniji od hitnog povratka u Hrvatsku kako bi se obratio javnosti. Očito ni sam Šuker ne shvaća kako je situacija krajnje ozbiljna i kakvu poruku šalje svojim ponašanjem jer ipak su njegova dva najbliža suradnika privedena i ispitana u sjedištu Uskoka. Nakon prijateljske utakmice Rusije i Hrvatske u Rostovu (1:3) Šuker je na povratku navratio u Moskvu što i nije neko iznenađenje jer ipak je 'sve unaprijed dogovorio'. Ali zašto opet izbjegava temu o Mamiću i Vrbanoviću?

Međutim, Šuker se vjerojatno ne želi očitovati jer su Mamić i Vrbanović (od 1996. do 2012. obnašao je funkcije glavnog i izvršnog direktora u Dinamu, op. a.) privedeni zbog nezakonitosti na štetu nogometnog kluba Dinamo, a to vjerojatno iz njegova kuta nema veze s HNS-om.

Podsjetimo, Zdravku Mamiću određen je istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine, a uz njega u istražni zatvor priveden je i Mario Mamić, sin Zdravka Mamića koji je godinama odrađivao kao menadžer te kasnije savjetnik milijunske transfere. Dodajmo kako je Uskok zaključio kako za Damira Vrbanovića, koji je pušten na slobodu, vrijedi jamčevina od milijun kuna koje je uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

'Veselimo se obojica predstojećem ždrijebu Eura u Parizu i nastupu naših reprezentacija u Francuskoj. Zaželio nam je sreću da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo 2018. Razgovarali smo o tekućoj nogometnoj problematici, od sigurnosti do situacije u Fifi i Uefi', izjavio je u Moskvi predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Međutim, kada je već upotrijebio riječ 'problematika', mogao je naći još pet minuta i glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Packu izdiktirati nekoliko riječi na temu istraga koje se vode protiv njegovih najbližih suradnika. Prijeći samo tako preko toga ne sugerira kako je odgovoran predsjednik. Kroničari će podsjetiti kako mu to nije prvi put. Prije nešto više od godinu dana, nakon sporne bakljade hrvatskih navijača u Milanu i prekida utakmice s Italijom, odmah se uputio na Tajland i bio je nedostupan desetak dana. Pogađate, 'imao je unaprijed dogovoren sastanak' čime je još jednom dokazao koliko mu je stalo do hrvatskog nogometa.

Međutim, kada je predsjednik nekog saveza odgovoran, onda to često rezultira – povlačenjem. Tako je prije nekoliko dana predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach podnio ostavku zbog skandala o navodnoj kupnji domaćinstva Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Razmišlja li Davor Šuker uopće o ostavci s mjesta predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza? Sudeći po izvještajima iz Moskve, to mu ne pada na pamet, jer očito svojim potezima želi svima dati do znanja koliko mu je stalo do ovog posla. Zdravko, Damir i ostali ga vjerojatno uopće ne brinu.