U CARSTVU REMIJA

Dinamo u Tarzanovu gradu traži lijanu spasa

01.10.2009 u 11:21

Bionic
Reading

S ispražnjenom rubrikom bodova Dinamo odlazi na svoje prvo gostovanje u Europskoj ligi i u rumunjskom Temišvaru traži barem bod. Realno, budući da je domaćin u 14 nastupa u sezoni upisao čak devet remija, vrlo upitno s obzirom na tradicionalne Dinamove crne rupe s ove strane državnih granica

Trener Jurčić bez uvijanja je rekao da bi ga bod u Rumunjskoj zadovoljio, no smatra da momčad ima snage i za oteti domaćinu puni plijen.

Temišvar broji tristotinjak tisuća duša, zovu ga Mali Beč, a 1904. godine majka Elisabeth u tom je gradu rodila Johnnyja Weismullera, budućeg plivačkog asa i najpoznatijeg filmskog Tarzana. Sam klub star je tek sedam godina, no u kratkom su se roku etablirali kao rumunjska velesila koja se velikim koracima probija i na međunarodnom planu.

Nogometni bedem već je napravio reda u Europi i bilo bi suludo pred više od 30 tisuća (sjajnih) domaćih navijača Dinamo nazivati favoritom. Istina, ove sezone oni još nemaju europsku pobjedu, ali zbog golova u gostima izbacili su supermoćni Šahtar, u Stuttgartu i Amsterdamu uzeli po bod i s pravom gledaju prema europskom proljeću.

Najveća zvijezda momčadi je rumunjski reprezentativni napadač Bucur, konce u veznoj liniji vuče Armenac Karamijan, dok na golu briljira Costel Panimilon. Ostatak sastava tvori armirani beton pred vratima. Najbolji pokazatelj što modre čeka je nadimak kapetana Temišvara Dana Alexa. Čovjeka zovu 'kirurg' jer je skrivio mnoge ozljede koje su morale biti sanirane operacijama. Krasno.

Jurčić još nije pronašao formulu. Trener koji je najavio kombinaciju igre Liverpoola i Arsenala ipak je, čini se, napravio jednu logičnu rotaciju. Sammir će dvoboj početi na klupi što ima smisla jer Dinamov trojac kreativaca u veznoj liniji nema snage za čitav susret, ovako bi to moglo potrajati i potrebnih 90 minuta.

Obrana izgleda sve suvislije, dok veći dio tereta napadačke linije ionako pada na Madžukićeva leđa. Filip Lončarić debitirat će u europskim susretima, no mladi vratar je psihički iznimno stabilan i ne predstavlja ništa veći rizik nego njegovi prethodnici proteklih godina.

Pobjede li Rumunje Dinamo će udahnuti punim plućima i s punim pravom najaviti europsko proljeće. Izgube li, polako će skretati na prečac prema europskom ponoru, dok remi prolongira bilo kakve zaključke i fokus baca na tradicionalno ugodni Amsterdam.

Dvoboj je na rasporedu u 21.05 sati, već dva sat kasnije sve će biti kristalno jasno.