LIJEPO OBJASNIO

Jasan stav o 'radikalnoj' ideji Davora Šukera!

01.04.2015 u 17:15

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Davor Šuker ovih dana servirao je zanimljivu i iz današnjeg kuta gledanja čini se prilično radikalnu ideju. Prvi čovjek hrvatskog nogometa naime smatra kako hrvatske suce treba profesionalizirati po uzoru na engleski Premiership, Nizozemsku, Italiju, Rusiju i neke druge zemlje

'Mislim da je profesionalizacija jedan od koraka naprijed za razvoj općenito povjerenja u nogomet, ali da bi se to napravilo treba proći određeno vrijeme jer stanje u hrvatskom nogometu nije takvo da se profesionalizacija može provesti u dogledno vrijeme', poručio je u razgovoru za Media servis sudački kontrolor na UEFA-im i FIFA-nim utakmicama i u MAXtv Prvoj ligi Dragutin Poljak i pojasnio zbog čega treba barem nekoliko godina da se takva ideja realizira.

'Potrebno je imati predispozicije, a to je novac i edukativni aparat koji će popratiti suce. Novac, to znači osigurati tim sucima osigurati pristojna primanja, a ona podrazumijevaju red veličine barem duplu plaću od prosječne plaće u toj zemlji,' rekao je Poljak. Što bi u hrvatskim okvirima značilo oko 11 do 12 tisuća kuna neto, no to nije sve.

'Sve ono što još ide je oprema za treninge, ali i ljude koji će ih školovati, ljudi koji će s njima svaki tjedan 2-3 dana raditi da bi mogli provoditi zamisli profesionalizacije. To su dvije pretpostavke koje su jako bitne', rekao je Poljak.

Sve to dakle predstavlja velik financijski, ali i organizacijski izazov za što je potrebno vrijeme, no poklope li se sve te stavke, koliko bi profesionalizacija poboljšala kvalitetu suđenja u hrvatskom nogometu? Poljak smatra da bi jer kad bi profesionalni sudac sklopio ugovor sa Savezom na primjerice četiri godine, a kad bi ga Savez želio raskinuti, morao bi ga financijski nadoknaditi.

'I svaki normalan čovjek koji će ići suditi, sudit će da nakon četiri godine bude uspravan i da bude ponosan član našeg društva i neće si dozvoliti da mu netko čačka po njegovim kriterijima i po njegovom stilu i načinu suđenju. Tu vidim da bi suci postali konačno samosvjesni i da bi postali ono za što su se opredijelili,' rekao je Poljak.

Sve to u konačnici, zaključuje Poljak, vratilo bi i povjerenje u hrvatski nogomet.

'Zato jer je takva situacija, nitko neće ići na utakmicu. Ja 20 godina tvrdim da dolazak na stadion je uvjetovan vraćanjem povjerenja u sudačke odluke,' rekao je Poljak.