TPORTAL.HR U VALDEBEBASU

Posjet Realu; Modrićeva riječ otvara sva vrata u Madridu!

07.04.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Madridski Real pojam je za sve ljubitelje nogometa. Doduše, ako ste navijač Barcelone ili pak nekog od engleskih, talijanskih ili njemačkih klubova, poput Manchester Uniteda, Liverpoola, Juventusa ili Bayerna s time se možda i nećete složiti. No i FIFA je nagradila 'kraljevski klub' kao najveći u 20. stoljeću

Računajući broj osvojenih trofeja od 1901. do 2001. godine – Real je dobio veliko priznanje Fife, a što u svom novom, prekrasnom muzeju, prepunom trofeja ali i brojnih video-materijala koji vode kroz bogatu povijest, u sklopu stadiona Santiago Bernabeu ponosno ističu.

Ono na što mi možemo biti ponosni jest podatak da su dosad četiri hrvatska nogometaša nosila dres 'kraljevskog kluba', te da su svojim nastupima doprinosili osvajanjima brojnih naslova. Bili su to Robert Prosinečki, Davor Šuker i Robert Jarni, čiji je nogometni vrhunac bio 90-tih godina prošlog stoljeća. Četvrti, i to onaj od kojeg se možda i očekuje najviše, jer došao je u najboljim igračkim godinama, odnosno nešto mlađi od 27 godina, ali s iskustvom engleske lige – jest Luka Modrić.

Gareth Bale i Silvijo Škrlec

Naravno, kao i svakom pratitelju nogometa u Hrvatskoj, jedna od želja prilikom posjeta Madridu, a kada vas pri tom i nogometnom 'zaluđeni' sin gura u rizik, jest napraviti intervju s nekim od igrača Reala. Međutim, ono na što me je Luka Modrić upozoravao, a kojeg kao novinar pratim već desetak godina, jest da intervjue odobrava isključivo klub. Drugim riječima – ne odobrava. Press-služba 'kraljeva' po tom je pitanju vrlo isključiva, igrače 'serviraju' medijima na kapaljku, pazeći pri tom da najveće zvijezde uopće ne budu pod takvim pritiskom. Zbog takvog odnosa ljute se i najveće svjetske redakcije i novinske kuće. No, što je, tu je.. Pa se čovjek na kraju zadovolji kada može ući i na službenu pressicu dan uoči prvenstvene utakmice, ili u mix-zonu nakon dvoboja. No, i tamo su pravila vrlo rigorozna. Pred novinare uoči dvoboja izlazi isključivo trener, a nakon utakmice, dvojica igrača. Prvo pred TV kamere, potom pred radijske izvjestitelje a na kraju pred novinare pisanih medija. I svima je vrijeme ograničeno.

Naravno, nepotrebno je reći da to nakon utakmice u kojoj je prvi puta zabio pet golova na jednoj utakmici – a zbog čega su ga, (i ne samo zbog toga), željeli vidjeti svi novinari, Cristiano Ronaldo nije stigao pred 'sedmu silu'. Očito još uvijek ljut jer su objavili snimke s njegove rođendanske proslave nakon teškog poraza od Atletica.

Međutim, kada su u Realu odlučili držati se striktnih pravila, u pomoć nam je 'uskočio' Luka Modrić, koji je najavio naš dolazak u strogo čuvanu bazu zvanu Valdebebas.

Realov je to kamp na sjeveroistočnom dijelu Madrida, do kojeg se teško stiže i javnim gradskim prijevozom, a kamoli pješice. Međutim, unatoč takvoj 'izolaciji', jer kamp je smješten između velikih prometnica, najuporniji navijači dolaze i do prilaznih rampi kampu samo da bi dobili koji smiješak svojih ljubimaca. Naravno, tako smo se i mi našli na meti njihovih objektiva jer ući u kamp, uz srdačan pozdrav čuvara, mogu samo igrači ili netko 'jako važan'.

Vožnja kroz kamp traje par minuta, na nekoliko su punktova kontrole, a kako smo ušli na Modrićev poziv onda dobivaš na važnosti. Istina, naš taksi nije ni približno u rangu Ronaldovog Lamborghinija ili 'limenih ljubimaca' poput Rolls Roycea, raznih BMW-ovih X-eva, ali pri ulasku u zgradu za goste – svi te srdačno pozdravljaju.

Carlo Ancelotti je toga dana imao trening dogovoren u 11 sati, a igrači su u kamp dolazili do 10.15 sati. Istina, ne kroz zgradu u kojoj smo bili mi, već kroz prostor susjednog hotela, luksuznog zdanja otvorenog prije koju godinu, a koji je još jedna 'utvrda privatnosti', dostupna samo igračima. Prije treninga pozdravili smo se s Lukom, zamolio je za razumijevanje jer u klubu su, kako je još jednom ponovio, uskratili davanje izjava osim na službenim presicama.

Dakle, osim uživanja u pogledu na najbolje nogometaše današnjice i momčadi čija se vrijednost penje 'u nebesa', ali i snijegom prekrivenu obližnje madridsku planinu Sierru de Guadarramu, nismo mogli ništa. Uz nas, na 'vidikovcu' iznad terena, na kojem su se mogli čuti Marcelovi povici, međusobna podrška, pokoji pljesak nakon prekrasnih golova ili dobrih vratarskih intervencija, bilo je još desetak 'sretnika', uglavnom članova obitelji Realovih djelatnika.

Nakon završetka treninga, kojeg je Ronaldo zbog Hierrova nehotičnog udarca u lice i 'čvrge' na čelu, završio ranije odlučili smo pričekati Realove 'super-starove' kako bi barem kojom fotografijom imali uspomenu taj susret.


A onda smo shvatili, da osim Luke Modrića, koji je još jednom došao provjeriti 'jesmo li zadovoljni i jeli sve u redu', u taj prostor gotovo da nitko od igrače ne zalazi. I uslijedila je još jedna Lukina 'asistencija', zbog kakvih mu se divi i cijeli nogometni svijet. Zamolio je, a s obzirom na njegov status u klubu, molba mu je uslišana i mogli smo u predvorje luksuznog hotela, kroz koji su prolazili Bale, Varane, Casillas, trener Ancelotti, Navas, Coentrao, a prije svih i najbolji nogometaš svijeta protekle godine – Cristiano Ronaldo.

Na glavi je imao oblog zbog čvrge, a kada nije u top-izdanju onda i fotografiranje izbjegava. No, do nedjelje i golijade protiv Granade, očito sve je prošlo jer Ronaldo je tada jednostavno blistao. Baš kao i sjajni hrvatski nogometaš, kojeg u Realu očito toliko respektiraju da i mi, koji nismo članovi te 'obitelji', uz njegovu riječ možemo ući u strogo čuvani kamp Valdebebas.

I zato mu još jednom, ovako javno, možemo samo reći hvala. Njegova riječ zaista otvara sva vrata u Madridu...