ENGLEZI IDU DALJE

ManUtd kod Tottenhama nije izgubio punih 13 godina

28.12.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Samo dva dana nakon Boxing Dayja, Premiership ide dalje. U nedjelju je na rasporedu 19. kolo, a najzanimljivije će biti u okršaju Tottenhama i Manchester Uniteda, kojeg gosti na White Hart Laneu nisu izgubili već 13 godina...

Uz brdo sreće, dva okvira vrata, sjajnih obrana vratara i nevjerojatnih promašaja igrača Leicestera, uspio je Tottenham upisati i treću pobjedu zaredom identičnim rezultatom 2:1, a da je svaki put bilo suprotno ne bi bilo iznenađenje. No, tko se pita za dojam osim gubitnika, pa londonski klub sada sjedi na sedmom mjestu i s njega dočekuje trećeplasirani i pet bodova bogatiji Manchester United, koji ima sedam pobjeda iz zadnjih osam utakmica bez poraza.

Bit će to pravi test koliko može ovaj neuvjerljivi Tottenham čija samo tri igrača mogu dobiti prolaznu ili višu ocjenu ove sezone, a to su veznjak Eriksen, mladi napadač Kane i sjajni vratar Lloris. Ostali svi lutaju kao i trener Mauricio Pochettino, koji stalno rotira i traži neka nova rješenja, a trenutačno ima i baš sve igrače na raspolaganju, a u paklenom blagdanskom rasporedu to je značajan plus.

Loš je pak predznak što već 13 sezona zaredom Tottenham na svom stadionu u prvenstvu nije uspio svladati Manchester United, a pritom je i osam puta poražen, dok ima i 29 poraza i samo pet pobjeda u ukupno 44 međusobna obračuna u 22 sezone Premier lige.

'Iz Leicestera možemo biti zadovoljni samo s tri boda, a manjak koncentracije i bilo kakvo opuštanje lako se kazne. Leicester to nije napravio, ali Manchester United je mnogo opasniji suparnik', svjestan je koliko je sreće imala njegova momčad u prošlom kolu Pochettino, koji će u početni sastav vratiti Masona, a sve kako bi učvrstio sredinu terena i pokušao tu dobiti bitku protiv zakuhtalog rivala s Old Trafforda.

'Moramo u utakmicu ući hrabro i boriti se u svakoj akciji i svakom duelu, ali i biti pametni jer United je u odličnoj formi', naglasio je strateg Tottenhama Mauricio Pochettino, koji očito kani primijeniti oprezniju taktiku i strpljivom igrom čekati prilike.

Bez većih muka Manchester United je u petak isprašio Newcastle, a Wayne Rooney se u novoj ulozi veznjaka osjećao kao da je igra 10 godina. Još jedan eksperiment Louisa van Gaala donio je ploda, a kapetan je nakon dva pogotka svoju ulogu usporedio s onom legendarnog Paula Scholesa, koji je toliko golova postigao ulazeći u završnice akcija iz drugog plana.

'To je uloga koju mogu odigrati, a trener mi je dozvolio kretanje prema naprijed s te pozicije i ulazak u kazneni prostor. Igram poput Scholesa, on je u mnogo situacija u karijeri pratio loptu na boku i utrčao u prazan prostor, a sada sam i ja radio isto i postigao dva gola protiv Newacstlea. Lijepo je pobjeđivati, lijepo je zabijati, a ja sam oduševljen predstavom i očekujem još ovakvih', kazao je Wayne Roney, koji je u 13 nastupa protiv Tottenhama devet puta dao gol, a sigurno da Manchestre United s optimizmom i danas dolazi na White Hart Lane, iako neće biti kompletan.

Fellaini i Januzaj su bolesni, Blind i Rojo ozlijeđeni, a Di Maria je nastradao na treningu u četvrtak i vjerojatno će morati propustiti i ovaj dvoboj.

'Premda FIFA i UEFA svojim pravilima brane nastup nakon svega 48 sati, u Engleskoj je to sasvim u redu. Ne mogu pripremiti momčad za utakmicu kako bih to želio jer inače imamo sastanak momčadi, trening 11 na 11 gdje simuliramo suparnika, a to je sada nemoguće. Ipak, zadovoljan sam igrom svojih igrača protiv Newcastlea, a Wayne Rooney ima kapacitet da može trčati svih 90 minuta i zato ga koristim u veznoj liniji. U ovom trenutku tamo je najkorisniji za momčad jer smo dominirali svih 90 minuta', kaže trener gostiju Louis van Gaal, ali kako njemu, tako i svim ostalim klubovima kada je raspored u pitanju.

'Gostovanje kod Tottenhama nije lagano, ali pripremit ćemo se koliko god bude moguće i vjerujemo u našu pobjedu jer puni smo samopouzdanja. Jasno se vide znakovi napretka u našoj igri zadnjih tjedana. Bili smo razočarani poslije remija protiv Aston Ville, ali je Newcastle vratio dobro raspoloženje uoči važnih susreta protiv Tottenhama i Stokea. I dalje nastavljamo hvatati Manchester City i Chelsea, očito napredujemo i ne zanima nas samo treće mjesto', jasan je veznjak Manchester Uniteda Michael Carrick, a ostaje vidjeti kako će gosti probijati zgusnutu i čvrstu formaciju Tottenhama.

Premiership, 19. kolo:

Tottenham – ManUtd (13:00)
Southampton – Chelsea (15:05)
Aston Villa – Sunderland (16:00)
Hull C. - Leicester C. (16:00)
Manchester C. - Burnley (16:00)
QPR – Crystal P. (16:00)
Stoke C. - WBA (16:00)
West Ham – Arsenal (16:00)
Newcastle – Everton (17:15)
Liverpool - Swansea (ponedjeljak)