SRETNO IM BILO

Sjeverna Koreja razvija nogometne zvijezde

02.12.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Kako bi u skoroj budućnosti popravile kvalitetu sjevernokorejskog nogometa, vlasti u Pyongyangu otvorile su nogometu školu koju polazi 200 probranih dječaka i djevojčica od devet do 11 godina

Školu je otvorio sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji je veliki zaljubljenik u nogomet. Čelnici Sjevernokorejskog nogometnog saveza po cijeloj su zemlji održali posebne kampove kako bi odabrali 200 najboljih dječaka i djevojčica u nadi da se među njima možda nalazi novi Lionel Messi.

'Zašto ne? Svi žele igrati kao Messi. Možda se među njima krije buduća zvijezda svjetskog nogometa,' kazala je čelnica cijelog projekta Han Un Gyong.

Klinci će u školi osim nogometnih znanja, dobiti i formalno obrazovanje, a imat će prilike gledati brojne utakmice iz svih svjetskih liga.

'Messi je najpopularniji nogometaš u Sjevernoj Koreji. Klinci ga obožavaju. Nadam se kako će jednog dana posjetiti našu školu,' dodala je Han Un-Gyong, članica Izvršnog odbora Azijske nogometne federacije.


'Prve rezultate ove škole očekujemo za pet godina,' dodala je Han Un-Gyong.

Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje do sada je dva puta nastupila na svjetskim prvenstvima - 1966. godine u Engleskoj, te prije četiri godine u Južnoj Africi. Daleko bolje rezultate postižu nogometašice koje su četiri puta nastupile na svjetskim prvenstvima, a 2007. stigle do četvrtfinala. Tri puta su bile prvakinje Azije. Na idućem SP-u u Kanadi 2015. godine neće nastupiti zbog suspenzije.

Naime, FIFA je suspendirala žensku reprezentaciju nakon što je pet nogometašica bilo dopingirano na posljednjem svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Sjeverna Koreja je '66. već šokirala nogometni svijet, sada pokkušavaju uzeti novi zalet...