EUROPSKA LIGA

Kakav peh: Poraz Dinama unatoč dominaciji

17.09.2009 u 22:31

Bionic
Reading

Nevjerojatno je što se po tko zna koji put dogodilo Dinamu. Hrvatski prvak bio je apsolutno dominantan nad Anderlechtom, no gosti su u Maksimiru uzeli sva tri boda. Zabili su s(p)retno iz slobodnjaka s više od 30 metara, onda i pogotkom okrunili jednu kontru i otišli kući pjevajući

Dinamo je svoju prvu utakmicu u Europskoj ligi igrao protiv belgijskog Anderlechta i pred 15.000 gledatelja u Maksimiru predstavio se vrlo dobrom igrom. Kruno Jurčić opet je najavio dobro izdanje svoje momčadi, no za razliku od nekih prijašnjih europskih susreta, ovog puta trenera aktualnih prvaka Hrvatske podržali su igrom i nogometaši na travnjaku.

DINAMO - ANDERLECHT 0:2 (0:0)

ZAGREB, stadion Maksimir, gledatelja 15.000; Sudac Zsolt Szabo (Mađarska)

Strijelci: 0:1 Bernandez (74), 0:2 Legear (88)

Dinamo: Butina, Etto (od 84. Tomečak), Cufre, Kovač, Lovren, Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales (od 79. Sivonjić) Papadoupulos (od 69 . Slepička), Mandžukić

Anderlecht: Proto, Bernardez, Gillet, Deschacht, Juhacz, Mazuch, Biglia, Sare, Boussoufa (od 90. Chatelle), Suarez (od 86. Lukaku), Kayoute (od 70. Legear)

Premda bez Igora Bišćana, ali s oporavljenim Robertom Kovačem u sastavu, Dinamo je odigrao vrlo dobro prvo poluvrijeme. Imali su 'modri' više od igre, stvarali su nered u gostujućem kaznenom prostoru, no neke izglednije prilike nismo vidjeli. Istina, pomalo smušeni mađarski sudac Szabo propustio je dosuditi jedan kazneni udarac za Zagrepčane sredinom poluvremena, pa ako i nije bio, onda je nekoliko minuta kasnije sigurno bio prekršaj nad Mandžukićem na samom rubu kaznenog prostora. U oba slučaja igra je nastavljena, pa su te (ne)prilike ujedno i najvažnije za istaknuti u prvih 45 minuta.

Već u tom dijelu igre bilo je vidljivo i da povećani broj sudaca ne donosi, barem zasad, ništa dobroga nogometu. Očigledne autove suci koji se nalaze iza golova, nisu signalizirali, pa se postavlja pitanje je li to rezultat loše koordinacije ili smušenosti zbog posla koji dosad nisu obavljali.

U drugom dijelu Dinamo je nastavio s dobrom igrom i onda se po tko zna koji put dogodio - šok! U 75. minuti Belgijci su izborili jedan slobodnjak na više od 30 metara od Tome Butine, loptu je namjestio Bernardez, pucao prizemno, po travi, 'živi zid' je poskočio i mreža se zatresla. Domaći golman očito nije ni vidio loptu, a tribine su na trenutak ušutjele. Najžalosnije je to što je to bio i prvi udarac prema golu Dinama!

Nevjerojatno je da Dinamo igra puno bolje, igrači Anderlechta otezali su s igrom od samog početka drugog dijela, no na semaforu su 'modri' ponovno bili u minusu. Kad je još i pljusak okupao Maksimir, bilo je jasno da jedinom hrvatskom predstavniku u Europskoj ligi neće biti nimalo lako doći do izjednačenja, a kamoli do preokreta.

Nakon primljenog gola 'modri' igrači djelovali su posve grogirano. Napad je išao sporo, suigrači se nisu otvarali i nudili u prostor veznjacima, pa su gosti bez problema otklanjali opasnost. Nažalost, do kraja utakmice gosti su iskoristili i još jednu kontru i zabili za pobjedu od 2:0. Dinamo je tako uvjerljivim porazom završio prvu utakmicu u svojoj skupini Europske lige i ma koliko dobro i ozbiljno odigrali protiv Anderlechta, to ipak nije bilo dovoljno za radost njegovih navijača.