MAMIĆEV KRIŽ

Zašto je Vaha umjesto heroja Zagreba postao heroj Alžira?

01.07.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Kada se Vahid Halilhodžić s alžirskom nogometnom reprezentacijom plasirao u osminu finala, čak i njegovi najveći kritičari vjerojatno su shvatili da je riječ o sjajnom treneru i još boljem motivatoru. U zagrebačkom Dinamu, koji je Vaha napustio preko noći, znali su to i prije SP-a u Brazilu...

Podatak koji kaže da je Alžir više od 70 minuta sjajno parirao Njemačkoj dovoljno govori o tome da se 'rukopis' Vahida Halilhodžića itekako vidi. Uz malo sreće, jer želje kod igrača definitivno nije nedostajalo, Alžir je mogao šokirati Njemačku.

Kako god se okrene nakon poraza od Njemačke, koji je karizmatičnog Vahu jako uzdrmao, procurila je vijest da je odlučio napustiti svoju dužnost. Navodno je već sve dogovorio s turskim Trabzonsporom.

Ono što treba posebno naglasiti jest činjenica da je Zdravko Mamić tog istog Vahu imao u klubu u sezoni 2010/11. I da je pod njegovim vodstvom Dinamo igrao možda i najljepši nogomet u zadnjih 30-ak godina. Kod Vahe je i problematični Sammir igrao najbolji nogomet u karijeri i taman kada se činilo da će dugo ostati u Dinamu, sve je puklo preko noći. Početkom svibnja 2011. Vaha je odlučio napustiti klupu Dinama, a razlog je navodno bio Zdravko Mamić koji mu se miješao u posao te je često ulazio u svlačionicu. Kako je kasnije procurilo, na poluvremenu utakmice protiv Intera iz Zaprešića bilo je tu naguravanja, teških riječi i prijetnji…

Nakon toga je uslijedila mučna odvjetnička trakavica i kada je pronađen zajednički jezik, Vaha je isplaćen.

Koji je pravi razlog naglog napuštanja klupe Dinama, 61-godišnji Halilhodžić nikada nije razjasnio. Je li moguće da je presudila jedna svađa s Mamićem? Zašto je Vaha umjesto heroja Zagreba postao heroj Alžira?

Znalo se da mu je Zagreb prirastao srcu iz više razloga. Davno mu je u tom gradu rođena kći i osjećao je da ga ljudi cijene. Čak su i navijači Dinama osjetili da je ovaj temperamentni trener iz Jablanice pun pogodak. Idila je preko noći nestala i umjesto petogodišnjeg ugovora, koji mu je Mamić nudio, rastanak je bio vrlo mučan.

Vaha je kasnije govorio o Mamiću u kontekstu diktatora i o tome da mu je u svlačionici 'spominjao majku' te da je došlo do naguravanja.

'Znam za njegov brutalan rječnik i da je diktator koji svima voli nametati svoje mišljenje, ali spominjanje majke ne mogu mu oprostiti', rekao je Vaha tada francuskim novinarima.

I sam Mamić je nakon što se ohladio shvatio da je tada pogriješio pa je u nekoliko navrata, kada je Vaha jurišao s Alžirom prema SP-u u Brazilu, znao reći: 'Kada bi se Vahid Halilhodžić vratio u Dinamo, ja bih napustio Maksimir!'

Međutim od toga neće biti ništa. Prvo je problem bila klupa Alžira ('Nema nikakvih šansi da dođem ne samo u Dinamo, nego u bilo koji drugi klub. Sva moja nogometna ambicija vezana je uz Alžir', rekao je za RTL u ljeto 2013), a sada je Mamića preduhitrio bogati Trabzonspor, klub koji je Vaha već vodio u sezoni 2005/06.

Podatak o tome da je Halilhodžić potpisao za Alžir za 600.000 eura godišnje dovoljno govori da je u Dinamu imao status – božanstva.

Međutim također nema sumnje da je Mamić – čim javno poziva Vahu da se vrati u Dinamo – shvatio da je pogriješio. Tko zna gdje bi Dinamo dogurao i za koji bi novac bili prodani Sammir ili recimo Ante Rukavina, igrači koji su pod njim igrali u životnoj formi. Tko zna koliko bi još milijuna eura sjelo u Dinamovu blagajnu od Uefine Lige prvaka da je Vaha ostao u Maksimiru. Možda bi upravo s Vahom na klupi Dinamo nakon dugo godina napokon prezimio u Europi. Ako ne u Ligi prvaka, onda zasigurno u Europskoj ligi. Sve to jako dobro zna Zdravko Mamić.

Ovako je Vaha otišao u drugom smjeru i danas je jedan od heroja u Alžiru, trener koji je tom napaćenom narodu donio najveću radost u povijesti nogometa. Uostalom, sjajni alžirski reprezentativac El Arabi Soudani u Dinamo je stigao upravo na preporuku Vahe. Dakle mostovi nisu porušeni...

Kako god se okrene, nagli odlazak Vahe iz Dinama 'križ' je koji Mamić mora nositi jer od tada nije našao pravog trenera. Čak ni njegov brat Zoran - inače sportski direktor kluba - nije pravo rješenje jer je sam izjavio 'da ne želi biti trener'…

U našoj anketi možete glasovati na pitanje:

Da je Vahid Halilhodžić ostao na klupi Dinama, bi li klub dosad 'prezimio' u Europi? (glasujte ispod članka)