KLADITE SE PAMETNO!

Barcelona u šoku, Real drastično oslabljen

16.04.2014 u 10:44

Bionic
Reading

Barcelona i Real Madrid ove su sezone kao i obično međusobno trebali raspodijeliti španjolske trofeje, a uz to se uključiti i u borbu za Ligu prvaka. Takva su predviđanja u Španjolskoj već godinama, a s obzirom na brojna ulaganja u oba tabora (nap. a. Neymar, Bale) trebalo je biti tako i ove sezone

Međutim, sama je završnica sezone, a prema svemu sudeći dva će se velikana morati zadovoljiti utješnom nagradom u vidu Kupa kralja s obzirom da im je Atletico poremetio planove.
Za Real se već nakon poraza protiv Seville počelo pričati kako se oprostio od naslova prvaka, a Barca je iz utrke najvjerojatnije otpala prošlog vikenda. Teoretski oba rivala još su u utrci za titulom, ali u posljednjih pet kola Atletico bi trebao čak dva puta kiksati. Barcelona je neočekivano zapela na naizgled lakšem gostovanju u Granadi i to usprkos posjedu lopte većem od 80% i svoj sili udaraca prema protivničkim vratima. S druge strane Real je na domaćem terenu za vikend bio vrlo uvjerljiv protiv nedorasle Almerije koju je i bez svog najboljeg igrača ispratio kući s punom mrežom.

TRENER BARCE
Svaka je titula na kraju važna i zato nam u finalu neće manjkati motiva

Nakon posljednjeg poraza pod salvom kritika našao se trener Gerardo Martino koji u Kataloniji broji svoje posljednje dane, a kojemu je finale kupa jedina šansa da osvoji jedan značajniji trofej (nap. a. na početku sezone uzeo je Superkup).

'Svaka je titula na kraju važna i zato nam u finalu neće manjkati motiva. Nismo u drugim natjecanjima stvari radili na pravi način i zato ih u ovome trebamo ispraviti. Ne mogu kazati da bi osvajanje kupa ispralo gorak okus koji imamo iz Lige prvaka i prvenstva jer bi to ispadalo kao opravdavanje pred javnošću. Samo ću reći da svaki naslov ima svoju vrijednost, na stranu to što smo razočarani neuspjesima u drugim natjecanjima.'

O krizi u katalonskom taboru progovorio je i Andres Iniesta.

'Kada ti stvari ne idu isplačeš se, patiš i na kraju se podigneš. Ova je generacija poznata po tome da je uvijek reagirala na pravi način kada je bilo najvažnije. Mi igrači smo prvi kada treba biti samokritičan i ne izbjegavamo vlastitu odgovornost. Stvari jednostavno ne idu uvijek kako smo to zamislili. No, kao što sam rekao, sami ćemo iz te situacije i izaći.'


Jedan od Barcinih problema u Granadi bila je i činjenica da su izostancima Carlesa Puyola, Gerarda Piquea i Marca Bartre ostali bez klasičnih stopera, a od ranije povrh svega nema niti vratara Victora Valdesa. Očekivalo se da će za danas biti spreman Pique, ali jučer je objavljeno kako ga u finalu ipak neće biti. U međuvremenu na raspolaganje argentinskom treneru vratio se Bartra, a postoji i minimalna mogućnost da se u konkurenciji nađe Puyol. Izostanci otprije ozlijeđenih Jonathana dos Santosa i Isaaca Cuence ne predstavljaju poseban hendikep.

TRENER REALA
Mislim da je Ronaldovo neigranje velika motivacija za sve ostale igrače

Problema s izostancima u finalu neće biti pošteđena niti momčad iz glavnog grada, a daleko najznačajnija vijest objavljena je jučer. Naravno, radi se o Cristianu Ronaldu kojeg su mnogi očekivali u sastavu, ali koji ipak nije dobio zeleno svijetlo liječničke službe. Carlo Ancelotti u njegovom će neigranju naći i pozitivne stvari.

'Ronaldo će nam nedostajati, ali imam širok izbor igrača i kada god nam on nije mogao igrati netko bi uskočio i odlično ga nadomjestio. Mislim da je njegovo neigranje velika motivacija za sve ostale igrače.'

Ancelottijeve riječi imaju uporište i u statistici koja kaže kako je Real tek jednom poražen ove sezone kada Ronaldo nije igrao, a to se dogodilo nedavno u Dortmundu. Od spomenutih deset utakmica Madrid je slavio u njih osam.

Portugalac nije i jedini igrač na kojeg Ancelotti danas ne može računati jer su zbog ozljeda od ranije izvan pogona Sami Khedira, Jese Rodriguez, Marcelo i Alvaro Arbeloa. U odnosu na prošlo kolo u konkurenciju se danas vraćaju bek Dani Carvajal i iskusni Xabi Alonso.

Zadnji El Clasico pripao je Barci


Za kraj konferencije talijanski je strateg ponudio recept za pobjedu.

'Barcelona je najjača u posjedu lopte i oni će ponovno pokušati držati loptu što više kod sebe. Mi im trebamo u tom dijelu igre odgovoriti, a mislim da je dobra vodilja naša posljednja utakmica. Da, tada smo izgubili radi vlastitih pogrešaka, ali uspijemo li ih danas izbjeći i odigrati kao tog dana mogli bismo slaviti.'

Za kraj kažimo kako će ovo biti sedmi puta u povijesti kako ove dvije momčadi igraju međusobno u finalu kupa, a do sada je svaka ekipa po tri puta slavila. U finalu se igra jedna utakmica na neutralnom terenu u Valenciji.