CRNA STRANA DERBIJA

El Clasico osim nogometa nudi i udarce, psovke...

30.01.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Sjećate li se posljednjeg sudara Barcelone i Reala, u bilo kojem natjecanju, bilo koje važnosti, koji je prošao bez problema na terenu? Bez grubih startova, naguravanja, šamaranja, pritiska na suce? Sve je to postalo svakodnevnica derbija i nitko nije izuzetak - El Clasico, barem se tako čini, u igračima budi najgore

Gdje gledati El Clasico?

Novi El Clasico pogledajte na kanalu Arenasport 2 ili putem PPV i MAXtv To Go usluge, a ako niste MAXtv korisnik utakmicu možete pogledati i preko pay per view on line servisa match.tportal.hr

Tko gubi ima pravo ljutiti se, kaže stara narodna poslovica, no način na koji je u praksu provode nogometaši dva najveća španjolska kluba prelazi granice dobrog ukusa. Oduvijek je sijevalo na tribinama i na terenu, još od čuvenog Alfreda di Stefana i njegovog prelaska u Real Madrid, a mi nešto mlađi pamtimo grube startove Ronalda Koemana i Fernanda Hierra, koji je za posebnu metu imao Rivalda, pamtimo i Hrista Stoičkova koji nije birao sredstva da pokaže svoju otvorenu mržnju prema Realu, ali je jednom dobio i stolicu u glavu s tribina Bernabeua, Raulovo ušutkivanje Nou Campa, Figa 'pesetera', Zidaneov šamar, Cruyffovo ignoriranje Laudrupa.

Nakon prelaska Figa u Real Madrid, čini se da je mržnja postala još veća i jača, stvari su krenule pogrešnim tokom i danas je gotovo nemoguće izdvojiti sve loše strane koje smo gledali na El Clasicu, pogotovo nakon dolaska Mourinha na Nou Camp. Ipak, pokušali smo prije večerašnjeg derbija izdvojiti neke situacije koje ćemo vječno pamtiti…

Hristo Stoičkov

Kada je u pitanju Real Madrid, Bugarin je posebna priča. Ovaj genijalni nogometaš nikada nije skrivao da mrzi madridski klub, i danas ga ismijava na svakom koraku. Kada je 1990. stigao u Cruyffov 'Dream team' Barca je u Superkupu igrala jedan od najbrutalnijih derbija sa Realom, u kojem su grubi startovi bili sasvim normalna stvar. U jednom trenutku sudac je isključio Cruyffa, a Hristo mu je pokušao 'objasniti' da to ne ide. Nagazio je suca kopačkom i zaradio dvomjesečnu suspenziju… Naravno, tu njegovi ispadi nisu stali, njegovi startovi nisu bili česti ali su bili izrazito grubi, Panuccija je 1997. pljunuo.

Pepe

Ako bi smo birali najvećeg Realovog grubijana u derbijima, onda bi konkurencija bila žestoka. Fernando Hierro jedan je od najboljih defanzivaca svog vremena, ali je isto tako bio kratkog fitilja i često je bio u središtu sukoba. No, usporediti Hierra s Pepeom je ipak nemoguće. Portugalac će, barem među novim generacijama, ostati upamćen kao jedan od najprljavijih igrača Reala. Njegovi grubi startovi u derbijima nisu nikakvo čudo, a pogotovo ne slučajnost. Ostati će upamćeno i njegovo namjerno gaženje na ruku Lionela Messija, koji mu je redovita 'mušterija'.

Figo 'Pesetero'

Priča o prelasku Luisa Figa iz Barcelone u Real Madrid jedna je od najvažnijih u novijoj povijesti rivalstva. Portugalac je bio heroj Nou Campa, čovjek u koga su se kleli, a onda je 2000. prešao u redove najvećeg rivala i sebi do kraja života prilijepio etiketu izdajnika. Njegovo prvo gostovanje na Nou Campu pretvorilo se u devedeset minuta ludnice, činilo se da su svi koji su tu samo željni krvi. Njegovi dresovi ritualno su spaljivani, u teren su letjele boce, stolice, kovanice, mobiteli, a gađali su ga i svinjskom glavom.

Sergio Ramos ruši sve pred sobom

Real je u studenom 2010. bukvalno pregažen u El Clasicu, a Ramos to nije mogao trpjeti. Nakon što ga je Messi predriblao i to pod faulom, trčao je desetak metara za Argentincem a onda ga šutnuo preko koljena. U velikoj gužvi koja je nastala u lice je udario Puyola, pokušao se obračunati sa Piqueom i sucem, odgurnuo Bojana Krkića te za kraj u lice udario Xavija… Na putu do svlačionice odgurnuo je čak i Josea Mourinha, a s crvenim kartonom kojeg je zaradio postao je igrač sa najviše isključenja u povijesti Reala, pretekavši Hierra.

Mourinhov prst u oko

Kolovoz 2011. donio je novi duel, ovaj put u Superkupu, Barca je opet imala prednost (3-2, sudačka nadoknada) a Marcelo je brutalno startao na Fabregasa. Nastala je opća pometnja, desilo se to točno ispred klupa obje momčadi, počelo je sijevati na sve strane - hvatali su se za vratove, Özil je dobio šamar od Ville, na kraju su ga živčanog bukvalno iznijeli s terena, a Jose Mourinho je ničim izazvan prišao sleđa Titu Vilanovi i pokušao ga prstom pogoditi u oko.

Gdje gledati El Clasico?Novi El Clasico pogledajte na kanalu Arenasport 2 ili putem PPV i MAXtv To Go usluge, a ako niste MAXtv korisnik utakmicu možete pogledati i preko pay per view on line servisa match.tportal.hr