PETORICA VELIČANSTVENIH

A nogometni Oscar dobit će...

03.07.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Je li Iniesta zasluženo najbolji igrač Eura i je li on sada favorit i za Zlatnu loptu? Vjerojatno, no u toj priči oko dobivanja te prestižne nagrade postoje još neki igrači o kojima valja razmišljati

Spuštena je zavjesa na Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj i označio se službeni kraj nogometne sezone koja u suštini ponovno starta već narednog tjedna. No dok se veliki odmaraju, novinari se igraju temom tko je bio najbolji individualac na Prvenstvu koje je iza nas.

Službeno je tu laskavu titulu dobio Andres Iniesta, ali možda nije loše prokomentirati ni ostale koji su bili u bubnju. Smatramo kako je riječ upravo o igračima koji će i krajem sezone konkurirati za Zlatnu loptu, prestižnu nagradu koju je Leo Messi dobio tri godine zaredom.

Svjesni smo da je ovaj izbor izuzetno težak, da je bilo još sjajnih igrača na ovom Europskom prvenstvu, da mora mjesta biti za Sergija Ramosa, za Xabija Alonsa, sjajnog Davida Silvu, koji je i prvak Engleske, zašto ne i Gianluigija Buffona ili Phillipa Lahma koji su imali sjajnu sezonu.

Međutim, mi smo pokušali izdvojiti one koji će se vjerojatno boriti za Zlatnu loptu, a da su Europljani. Petoricu veličanstvenih!

ANDRES INIESTA (Španjolska)
Uefa je odlučila nagradu za najboljeg igrača Europskog prvenstva 2012. dati ovom veznjaku Barcelone. On je osvojio svoj treći veliki naslov s reprezentacijom, ukupno dvadeset i četvrti u profesionalnoj karijeri, i još jednom impresionirao, pogotovo u finalnoj utakmici. Prije četiri godine bio je u najboljoj momčadi prvenstva, a ovaj put je od šest odigranih utakmica u tri bio igračem utakmice - protiv Italije u skupini, protiv Hrvatske te protiv Italije u finalu.

IKER CASILLAS (Španjolska)
Oprostite na glupom pitanju, ali zašto vratar ne bi barem jednom zaslužio Zlatnu loptu? Iker Casillas jedna je od najvažnijih poluga u Del Bosqueovoj momčadi, već godinama je stup obrane Španjolske i Real Madrida i sasvim sigurno jedan od najboljih vratara koji je ikada hodao kuglom zemaljskom. I na ovom Euru je u nekoliko navrata spašavao suigrače, bio odličan u raspucavanju penala protiv Portugala i zaslužio da ga se barem svrsta uz rame onima koji dobivaju Zlatnu loptu.

XAVI HERNANDEZ (Španjolska)
Znamo, zvuči kao izbor najboljeg igrača Španjolske, ali što činiti kad imaju ovakvu momčad? I ove sezone Xavi - punim imenom Xavier Hernández i Creus - bio je sjajan u Barceloni, sezonu je okrunio odličnim igrama na Europskom prvenstvu i osvajanjem novog zlata sa 'furijom'. Ako bi gledali koji bi individualac možda i najviše nedostajao ovoj Španjolskoj, ali i Barceloni, onda je vjerojatno odgovor Xavi. Već to ga svrstava među najbolje na svijetu.

CRISTIANO RONALDO (Portugal)
Možete ga voljeti ili ne voljeti, možda nije pretjerano simpatičan kao osoba, možda je i malo prepotentan, ali - takav je jer može. U klupskom nogometu ne postoji to što nije osvojio, a ove sezone je dominirao u Real Madridu postigavši šezdeset golova i upisavši petnaest asistencija u 55 službenih utakmica koje je odigrao. Sam se je istaknuo kao najvećeg favorita za Zlatnu loptu, no Leo Messi, Xavi Hernandez, Andres Iniesta i ostatak tog fantastičnog društva bit će velika konkurencija.

ANDREA PIRLO (Italija)
U sezonu je ušao kao 'mrtav igrač', nogometaš kojeg se Milan odrekao jer je prestar. Završio ju je kao apsolutno najbolji igrač talijanskog prvenstva, u kojemu je svoj Juventus predvodio do titule prvaka i to bez ijednog poraza. No to mu nije bilo dovoljno pa se odlučio još jednom dokazati nogometnoj Europi. U novoj Italiji imao je ključnu ulogu, onu kreatorsku, čovjek s imaginacijom, a sve je začinio onim fantastičnim jedanaestercem protiv Engleske... Definitivno vrijedno nagrade!

Pitamo vas: je li Iniesta zasluženo najbolji igrač Eura, je li zaista on sada favorit i za Zlatnu loptu? Rasprava na tu temu otvorena je i na Tribini.hr, no vaša mišljenja dobrodošla su i u komentarima ovog članka.