KVALITETNO, A BESPLATNO

Top 10 besplatnih transfera ovog ljeta

19.08.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Iako su mnogi već zakoračili u nogometnu jesen, većina ovih igrača prije samo sezonu ili dvije koštala bi izuzetne cifre. Neki od njih su u suton karijere odlučili promijeniti okolinu da bi imali garantirano mjesto u prvoj postavi, drugi se pak nisu usuglasili oko novog ugovora s prijašnjim klubom i tako pojačali svoje nove momčadi bez ikakve odštete

U svakom slučaju, neovisno o grupi u koju spadaju, od svih će se igrača očekivati da svojim novim momčadima donesu kvalitativni pomak i odigraju barem još jednu ili dvije prave natjecateljske sezone. Imaju li oni to u nogama, može pokazati samo vrijeme.

10. Piotr Trochowski, 27, krilo
Transfer: prešao iz Hamburga u Sevillu
Nekoć redovit njemački reprezentativac danas ostaje na marginama pred naletom hrpe mladaca koji su se nametnuli prošle sezone Bundeslige. U Španjolskoj će tražiti novi izazov i povratak u staru formu da bi jednog dana ponovo nastupio u nacionalnom dresu. U Hamburgu je imao velikih problema s ozljedama, a fizički blaža i tehnički profinjenija španjolska liga bi mu trebala odgovarati.

9. Demba Ba, 26, napadač
Transfer: prešao iz West Hama u Newcastle
Na proljeće se istaknuo odličnim igrama u dresu West Hama iako je stigao prekasno da bi uspio održati klub u prvoj ligi. Naime, zaostatak je bio prevelik, a momčad u potpunosti demotivirana. Kako je njegov klub ispao u drugu ligu, Newcastle je brzo iskoristio priliku i aktivirao klauzulu u ugovoru koja mu je omogućila odlazak bez odštete. Ako nastavi gdje je stao prošle sezone, bit će pravo pojačanje za 'svrake'.

8. Tiago Mendes, 30, centralni vezni
Transfer: prešao iz Juventusa u madridski Atletico
Juventus je isplatio Lyonu čak 15 milijuna eura za igrača koji je trebao preuzeti ulogu playmakera u torinskom klubu prije četiri sezone. Tiago nije igrao loše u Italiji, ali se nije uspio u potpunosti nametnuti, djelomično zbog ozljeda, a djelomično zbog učestalih promjena trenera. Zadnju je sezonu proveo na posudbi u Atleticu, koji mu je ostao prva opcija nakon što mu je ovoga ljeta istekao ugovor s matičnim klubom.

7. Phillipe Mexes, 29, centralni branič
Transfer: prešao iz Rome u Milan
Prije samo dvije sezone Roma je uredno odbijala ponude od petnaestak milijuna eura, koliko su za Francuza nudili razni engleski klubovi. Nakon učestalih ozljeda i problema s formom prošle sezone u Rimu su odbili udovoljiti visokim zahtjevima koje je Mexes imao u pogledu svoje plaće. U igru se brzo umiješao Milan, koji je našao novac i doveo u momčad odličnog stopera, iskusnog i prekaljenog u talijanskoj Serie A.

6. Hamit Altintop, 28, vezni igrač
Transfer: prešao iz Bayerna u madridski Real
Godinama je Altintop bio svojevrsni dvanaesti igrač Bayerna, onaj koji je mogao popuniti brojna mjesta u momčadi, ovisno o ozljedama ili suspenzijama prvotimaca. No poželio je vidjeti i druge lige osim one njemačke, a rijetki su igrači koji su uspjeli odoljeti pozivu iz Madrida. Tamo se također ne može nadati mjestu u prvom sastavu, ali njegova bi mu polivalentnost mogla donijeti i više nego pristojnu minutažu s klupe.

5. Miroslav Klose, 33, napadač
Transfer: prešao iz Bayerna u Lazio
Ikona njemačkog nogometa, Klose je drugi po nastupima za 'elf' (iza Matthäusa) i drugi po broju pogodaka (iza Müllera). S Bayernom je htio potpisati novi dvogodišnji ugovor, no kako su Bavarci bili voljni pristati isključivo na jednogodišnji, putevi su im se razišli. Kako silno želi nastupiti na Euru 2012, morat će se izboriti za mjesto u vrlo žestokoj napadačkoj konkurenciji koju čine Zarate, Cisse, Floccari i Rocchi.

4. Ruud van Nistelrooy, 34, napadač
Transfer: prešao iz Hamburga u Malagu
Drugi najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka pridružio se ambicioznom španjolskom klubu u koji je uloženo puno katarskog novca kojim je izgrađena sasvim nova momčad. Ako bude dobro dozirao minutažu i treninge, Nizozemac bi mogao imati sezonu bez ozljeda, a to automatski znači minimalno petnaest pogodaka. Kvalitetnih mu lopti neće nedostajati, a njima će ga hraniti Cazorla, Joaquin i Baptista.

3. Joan Capdevilla, 33, lijevi bek
Transfer: prešao iz Villareala u Benficu
Svjetski i europski prvak s reprezentacijom Španjolske, igrač velikog iskustva i nevjerojatne motorike s obzirom na svoje godine. Nije nemoguće da u nogama drži još dvije do tri godine vrhunskog nogometa, ali jednu ima u svakom slučaju. Tom si je kupovinom Benfica značajno olakšala odlazak Fabija Coentraoa, pritom ne izgubivši značajno na kvaliteti igračkog kadra.

2. Taye Taiwo, 26, lijevi bek
Transfer: prešao iz Olympique Marseillea u Milan
U Marseilleu se vjerojatno i danas pitaju na koji su način bez odštete ostali bez jednog od najboljih igrača na poziciji lijevog beka. Taiwo, osim iznimnih fizičkih kvaliteta, posjeduje taktičku zrelost, a ni prodori po boku nisu mu strani. Nalazi se u najboljim igračkim godinama i trebao bi predstavljati veliko pojačanje za Milan ne samo u predstojećoj, već i u mnogim nadolazećim sezonama.

1. Andrea Pirlo, 32, centralni vezni
Transfer: prešao iz Milana u Juventus
Prošle je sezone više vremena proveo u bolnici i na rehabilitaciji nego na terenu, a u Juventusu se nadaju da su problemi s tetivom stvar prošlosti. Pirlo ima 32 godine pa više nema nekadašnjih trkačkih moći i stoga ne može igrati poziciju povučenog veznjaka. Ipak, on je i dalje tehnički besprijekoran igrač, a njegov pregled i čitanje igre, uz iznimku Xavija, ostaju bez premca u suvremenom nogometnom svijetu.