TV PRAVA PRVE HNL

Digitel: Negiranje interesa slab je alibi s HTV-a

06.07.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Nakon što je s Hrvatske radiotelevizije stiglo priopćenje o gubitku prava na utakmice Prve HNL, na isti se način obratio i novi 'vlasnik' utakmica Prve HNL, a čije priopćenje također prenosimo u cijelosti

Tvrtka Digitel komunikacije i Udruga profesionalnih klubova Prve HNL, sklopili su u studenom 2010. godine ugovor o otkupu TV prava za utakmice Prve HNL u razdoblju od 2011. do 2015. godine.

Vodeći se interesima hrvatskog nogometa, klubova i Udruge, Digitel komunikacije započele su pregovore s potencijalnim partnerima. Iako je dugogodišnji partner Udruge, Sportski program HTV-a, koristio tek 12,5 posto potencijala TV prava, te često neadekvatno pratio utakmice prve HNL, poštujući tradiciju i ulogu HTV-a kao javnog servisa, Digitel komunikacije pružile su Sportskom programu HTV-a mogućnost i ekskluzivnog i neekskluzivnog otkupa svih prava.

Nažalost, ne samo da su se pregovori sa Sportskim programom HTV-a odužili preko svakog roka, već su i odgovori i zahtjevi bili potpuno neprihvatljivi, podcjenjivački prema utakmicama HNL-a i hrvatskom nogometu. Sama usporedba utakmica Prve HNL s utakmicama Lige prvaka, kako se navodi u današnjem priopćenju za medije Sportskog programa HTV-a, najbolji je pokazatelj koliko uredništvo Sportskog programa HTV-a ne razumije ulogu i odgovornost HTV-a kao javne televizije u podržavaju nacionalnih sportova, što bi trebala biti njihova prioritetna zadaća. Utakmice Prve HNL najgledaniji su sportski program u Hrvatskoj, a negiranje interesa za te utakmice, samo je slabi alibi urednika Sportskog programa HTV-a.

Digitel komunikacije i dalje će štititi interese klubova, Udruge i hrvatskog nogometa. Sigurni smo da će na kraju tog procesa ljubitelji hrvatskog nogometa dobiti mogućnost praćenja neusporedivo većeg broja utakmica, primjerice svih utakmica naših najboljih klubova Dinama i Hajduka, u najvišim produkcijskim i programskim standardima. Podizanje kvalitete produkcije, sve do HD standarda, otvaranje hrvatskog nogometa novim, interaktivnim platformama i medijima, garancija su potpuno novog pristupa i vrednovanja kvalitete hrvatskog nogometa. Sportski program HTV-a, sve to, nažalost, nije znao ispravno procijeniti i iskoristiti. Vodeći se izrekom 'napad je najbolja obrana', te prozivanjem Digitel komunikacija, Sportski program HTV-a pokušava izbjeći odgovornost za vlastiti propust i neuspjeh.