ODRADILI SVOJE

Top 10 trenera koje uskoro čeka burza rada

11.04.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Louis van Gaal čak nije niti dočekao objavljivanje ove ljestvice. Dobio je otkaz u Bayernu tek koji sat nakon remija u Nürnbergu, a njegovim stopama vrlo brzo će i još najmanje 10 trenera iz liga petice

Poznata imena, velike karijere i ogroman ego ponekad nisu dovoljni kako biste zadržali posao. Iako veliki klubovi često imaju strpljenja s trenerima, kako bi ovi izgradili momčad po svome ukusu, njihovo strpljenje nije beskonačno. U vrhunskom nogometu samo jedna loša sezona može značiti financijski fijasko koji si niti jedan predsjednik ne želi dozvoliti.

Zbog toga što nisu ostvarili želje svojih uprava i navijača, neki će od najpoznatijih trenera današnjice morati na kraju sezone pakirati kofere. Za neke još nije sasvim jasno, iako se svima dolje spomenutima stolica opasno trese.

J. Heynckes, Bayer Leverkusen
Vjerojatnost odlaska: izvjesna
Tijekom prošlog tjedna najavio je da neće produžiti ugovor, što znači samo jednu stvar – siguran odlazak. Zbog prijateljstva s Ulijem Hoenessom i ponude kluba poput Bayerna, čini se da Heynckes nije mogao odoljeti izazovu da naredne godine vodi Bavarce. U Leverkusenu je napravio odličan posao, stvorivši ekipu za sam vrh lige.

Robin Dutt, FC Freiburg
Vjerojatnost odlaska: izvjesna
Kako im sadašnji trener odlazi, 'apotekari' nisu dugo čekali da bi našli adekvatnu zamjenu. Sve je dogovoreno s trenerom Freiburga, jedne od momčadi koja je bila pozitivno iznenađenje Bundeslige. Dutta u Leverkusenu čeka potpuno izgrađena ekipa te će se od njega očekivati plasman u sam vrh ljestvice, sličan ovosezonskom.

S. Quique Flores, Atletico Madrid
Vjerojatnost odlaska: gotovo sigurna
Pravo bi se čudo moralo dogoditi do kraja prvenstva a da Flores i naredne sezone bude na kormilu Atletica. Nakon neuspješne avanture u Lisabonu s Benficom, iza njega je još jedna u Madridu, gdje se, vodeći po igračkom kadru i financijskoj moći treću najjaču momčad lige, ne nalazi niti blizu jednom od prva četiri mjesta na ljestvici.

L. Del Neri, Juventus
Vjerojatnost odlaska: gotovo sigurna
Iako je na raspolaganju imao ekipu s mnogo nedostataka, neki se sramotni domaći porazi u Torinu ipak ne mogu oprostiti. Osim toga, uprava je sigurno očekivala jedno od prva četiri mjesta kako bi klub nastupao u Ligi prvaka, a oni se bore za mjesta Europske lige. Previše je bilo oscilacija i neuvjerljivih igara da bi Del Neri ostao i dogodine.

C. Ancelotti, Chelsea
Vjerojatnost odlaska: vrlo visoka
Nakon poraza od Manchester Uniteda i sada minimalnih šansi za osvajanjem Lige prvaka, Ancelotti može polako razmišljati o novom klubu. Abramovich nije jedan od vlasnika koji toleriraju sezone bez trofeja, naročito nakon luksuzne zimske kupovine. No Ancelottiju ponuda ne manjka, a navodno je s Romom sve usmeno dogovorio.

A. Grant, West Ham
Vjerojatnost odlaska: vrlo visoka
Čak i ako ostane u Premier ligi, za Avrama Granta to postignuće vjerojatno neće biti dovoljno da zadrži posao. West Ham ima sasvim solidnu momčad, s kojom bi trebao biti u gornjem dijelu ljestvice, a ne se boriti s momčadima poput Blackpoola ili Wolvesa za ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa.

T. Schaaf, Werder
Vjerojatnost odlaska: visoka
Najdugovječniji trener Bundeslige izgleda da je pri kraju mandata u klubu koji mu je obilježio kako trenersku tako i igračku karijeru. Spominje se da će klub napustiti i sportski direktor Klaus Aloffs te da će tako Werder od sljedeće sezone početi s potpunim pospremanjem, podjednako igračkog i stručnog kadra.

D. Rossi, Palermo
Vjerojatnost odlaska: visoka
Kako ga je predsjednik Zamparini vratio, tako ga jednostavno može i opet otpustiti na kraju sezone. Pomalo je i s Rossijeve strane neozbiljno tako se vratiti, pošto je očito da predsjednik ne drži puno do njega. Istinu za volju, drugi dio Palermove sezone nije za pohvaliti, naročito bolni poraz 7:0 protiv Udinesea, zbog čega je trener i morao otići.

Leonardo, Inter
Vjerojatnost odlaska
: srednja
Da se o ovome pričalo prošlog tjedna, svi bi mislili da je prvotravanjska šala. Nakon teških poraza protiv Milana i Schalkea, Inter je u samo tri dana ispustio šansu da obrani dvije najvažnije prošlogodišnje titule. Sada su svi protiv Leonarda, naročito navijači, a Morattiju nikad nije trebalo puno da se riješi trenera koji nije donio brze rezultate.

C. Puel, Lyon
Vjerojatnost odlaska: srednja
Nakon tri sezone bez osvojene titule i bez značajnijeg iskoraka u Ligi prvaka, čini se da je Puelovo vrijeme stiglo kraju. Iako se predsjednik Aulas zaklinje u njegov rad i krivnju svaljuje na igrače, teško da Puel može ostati ako ne uhvati barem treće mjesto. A čak i da završi treći, taj mu plasman ne garantira ostanak na kormilu Lyona.