MOTIVACIJA NOGOMET

Parabureau dizajnirao dresove za Bilić boyse

14.10.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Premda nije riječ ni o čemu službenom i predstavljeni dizajn dresova (zasad) nećemo vidjeti na nogometašima koje vodi Slaven bilić, ipak je ideja da se dizajneri poigraju prepoznatljivošću nacionalnog dresa hvalevrijedna. A javnost neka procijeni koliko su i ideja i vizija dobri

Povodom 20 godina od prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije nakon osamostaljenja Hrvatske, kada su 17. listopada 1990. godine na stadionu Maksimir hrvatski reprezentativci s golom razlike pobijedili reprezentaciju SAD-a, dizajneri iz Parabureaua odlučili su napraviti svoje verzije dresova Kockastih. Motiviran vlastitim nogometnim i dizajnerskim fanatizmom, kao i činjenicom da ove nedjelje obilježavamo 20 godina od prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije nakon osamostaljenja države, kreativni tim iz Parabureaua dizajnirao je tri verzije dresa domaće izabrane vrste.

Parabureauov dizajn hrvatskih dresova krenuo je od vizualnog dojma koji dobivaju gledatelji na tribinama. Naime, trenutni hrvatski dresovi imaju uzorak s premalim kvadratima, zbog čega se s tribina ne uočavaju prepoznatljivi crveni i bijeli kvadrati, nego ružičasta boja koja se optički dobije njihovim stapanjem.

Parabureauov dizajn jubilarnog dresa hrvatskih reprezentativaca na suvremen način interpretira povijesni motiv grba. Primijenjen je uvećani crveno-bijeli uzorak kako bi se postigla njegova bolja vidljivost, čime se pojačava dojam koji ostavlja. Pritom je riješen i drugi problem postojećeg dresa - čitljivost brojeva. Osnovnoj paleti dodana je i zlatna boja, kojom se naglašava ova značajna obljetnica.

Iako je jasno da na dizajn dresova uvelike utječu proizvođači, iz Parabureaua se nadaju da će u budućnosti pri dizajniranju dresova sudjelovati domaći dizajneri, stručnjaci koji će u obzir uzimati sve faktore važne za dobar i učinkovit dizajn.

Na kraju, kakav god dres odabrali za novu sezonu, nadamo se da će hrvatski reprezentativci slaviti u njemu na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu.