AKCIJA RIO 2016.

Aco Petrović obrazložio važnu odluku kojom je sve iznenadio

04.05.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović donio je vrlo važnu odluku uoči okupljanja za kvalifikacijski turnir u Torinu (od 4. do 10. srpnja) na kojem će pokušati izboriti plasman na Olimpijske igre 2016.

Naime, nakon što je objavio širi popis od 26 košarkaša odlučio je – prije no što je Figi trebalo poslati popis od 24 imena - obaviti razgovor s potencijalnim američkim pojačanjima, dvama playmakerima Oliverom Lafayetteom i Dontayeom Draperom te s centrom s iskustvom u NBA-u Justinom Hamiltonom

Od tri Amerikanca – koji imaju hrvatsku putovnicu - prema pravilima Fibe Petrović se morao odlučiti za jedno ime.

'Odlučio sam se za centra španjolske Valencije Justina Hamiltona kojeg se neki sjećanju iz dresa Cibone. Njemu je san zaigrati za Hrvatsku, zemlju njegove majke te mi je kazao kako jedva čeka okupljanje. Svakako će njegov dolazak pojačati konkurenciju u centarskoj liniji u kojoj, kao što je poznato, nema Ante Tomića', za tportal.hr kazao je Petrović dodavši na temu dva playmakera koja su otpala iz kombinacija:

'Draper ima problema s koljenima i iza njega je vrlo naporna sezona, tako da novo opterećenje, odmah po završetku sezone nije mogao prihvatiti. Lafayette mi u razgovoru koji smo nedavno obavili u Milanu nije dao sigurnost te kod njega nisam vidio energiju kakva nam je potrebna na pripremama.'

>> Hamilton: Bila bi mi velika čast igrati za Hrvatsku

Na pitanje kako će Petrović, kao bivši playmaker, posložiti igru kada je ta pozicija u pitanju kaže:

'Osim playmakera koje imamo na popisu (Ukić, Stipčević, A. Delaš…) ove sezone su dosta kvalitetnih minuta na toj poziciji odigrali Simon i Hezonja i ne vidim zašto s njima dvojicom ne bismo riješili tu poziciju kada zatreba. Ne radi se o klasičnom turniru nego govorimo o maksimalno četiri utakmice tako da igra neće patiti.'

Hoće li Dario Šarić igrati na poziciji krilnog-centra kao u klubu (Efes) ili na poziciji trojke koja može kreirati na kojoj je prije dvije godine briljirao u Ciboni?

'Svaki igrač koji radi višak i koji može kreirati sam sebi šut ili razigrati suigrača je velika stvar. Takav je i Šarić, a takav je i Bogdanović. Mi ćemo u petorci uvijek imati tri, četiri takva igrača i tako će nam biti posložena igra', završio je Petrović koji je na klupu Hrvatske odlučio sjesti treći put u karijeri nakon što su otpali svi prijedlozi čelnih ljudi HKS-a (Perasović, Spahija, Trinchieri…).

Do okupljanja reprezentacije ostalo je još dovoljno vremena i zasad je teško reći kojih će 12 igrača otputovati u Torino. Jasno je jedino kako će nositelji igre biti igrači NBA Bojan Bogdanović i Mario Hezonja te budući NBA-ovac Dario Šarić. Pripreme za Torino počinju 8. lipnja u Svetom Martinu i vremena za uigravanje bit će sasvim dovoljno.