NJEMAČKA U ZG ARENI

Rudež uoči spektakla o Nowitzkom, Hezonji i očekivanjima na EP-u

12.08.2015 u 09:01

Bionic
Reading

U petak 14. kolovoza (21:00) u zagrebačkoj Areni hrvatska košarkaška reprezentacija igra u sklopu priprema za Eurobasket utakmicu protiv Njemačke koju predvodi NBA zvijezda Dirk Nowitzki. Prošle sezone Damjan Rudež imao je prilike u NBA ligi igrati protiv Nowitzkog i zanimljivo je bilo čuti njegovo razmišljanje uoči utakmice

S obzirom na to da se utakmica igra u Rudežovu rodnom gradu sigurno će biti dodatno motiviran…

'Jako smo uzbuđeni zbog naše prve ovogodišnje provjere u Areni. Stvarno jako dobro treniramo i ovo će biti jedna odlična prilika za Zagrepčane, za sve Hrvate koji dođu u Arenu da nas vide. Sigurno da je Njemačka atraktivan protivnik, pogotovo ako se računa da dolazi Dirk Nowitzki, to još nije potvrđeno, ali osobno se nadam da će doći i da će to biti jedan pravi košarkaški spektakl', rekao je Rudež.

Naravno, osvrnuo se i na ambijent koji očekuju u utakmici s Njemačkom u zagrebačkoj Areni koja može primiti oko 16.000 ljubitelja košarke.

'Arena izgleda fenomenalno, kao što smo vidjeli prošle godine u utakmici protiv Litve – kad se napuni s puno naših navijača to je stvarno jedan dobar ambijent koji nama puno znači. No s obzirom na fazu priprema u kojoj trenutačno jesmo, bit će to jako zanimljiva utakmica i nama jako bitno da se u dobrom svjetlu predstavimo pred domaćom publikom.'

Osvrnuo se Rudež i na rad s izbornikom Velimirom Perasovićem.

'Jako mi se sviđa! Ova početna faza je dosta naporna, ali tako i treba biti. Bez dobrih priprema nećemo ništa napraviti, bez da puno trčimo, bez da puno radimo... sve je to očekivano. Polako idemo u sljedeću fazu priprema, onu da se ekipa uigrava, upoznaje...'

Hrvatska reprezentacija već je imala dvije test provjere koje je položila s odličnim, ali sada slijedi puno teži i ozbiljniji protivnik – Njemačka.

'Pred nama su i prijateljske utakmice koje treba dobro iskoristiti, a evo prva od njih je u petak, 14. kolovoza u Areni i stvarno dobra prigoda da vidimo gdje smo trenutačno. Ne očekujem da ćemo biti u top formi, ali to ne bi bilo ni realno. Uostalom, ne bi bilo ni dobro, s obzirom da je još mjesec dana do prvenstva tako da imamo vremena za sve, ali nadam se da ćemo u petak dobro izgledati', kazao je Rudež.

Nakon toga je uslijedilo pitanje novinara - je li EuroBasket vrijeme za nešto veliko?

'To svi mislimo! I imamo pravo to misliti jer stvarno, u najboljim smo igračkim godinama, imamo neko iskustvo iza sebe, svi igramo u dobrim klubovima, puni smo samopouzdanja, tako da nema razloga da ne budemo optimistični što se toga tiče. Neki taj teret medalje ne osjećamo previše, već smo se na prošlim prvenstvima ispucali tih snova o medaljama – zato treba ići utakmicu po utakmicu, napraviti dobre pripreme i naravno ciljati na najviše ciljeve, ali bez velikih najava samo ići skromno i jako.


Damjanu je dobro poznata igra Dirka Nowitzkog i Dennisa Schrödera koji je prošle sezone odigrao odličnu ulogu u Atlanti?

'O Nowitzkom uopće ne treba ni trošiti riječi! Jedan je od najvećih europskih igrača svih vremena i bit će nam svima velika čast ako on dođe u Arenu jer ako bude igrao protiv nas zasigurno će uveličati taj košarkaški događaj za sve. Sigurno da nije više u cvijetu mladosti, ali kao što sam vidio ove godine u par utakmica protiv Dallasa - u predsezoni i sezoni, odnosno kad je u onom pravom napadačkom tonusu, jednostavno ne postoji ništa što možeš napraviti da zaustaviš taj njegov šut. Sigurno da protiv njega treba igrati jako kao protiv svakoga, respektirati ga, ali mi smo koncentrirani na svoju igru i trudit ćemo se izgledati što bolje bez obzira na to tko dođe u Zagreb. Što se tiče Schrödera, jedan mladi igrač, nevjerojatnog potencijala koji već sada igra na ozbiljnoj razini u NBA-u. U velikom dijelu pridonosi igri Atlante, nevjerojatno je brz i stvarno za svoje godine igra jako zrelo. On će sigurno biti veliki faktor što se tiče njihovog uspjeha ovo ljeto', objasnio je Rudež.

Dotaknuo se i onih najmlađih u našoj reprezentaciji – Šarića i Hezonje.

'Njihova kvaliteta je neupitna. Želja i energija se vide na svakom treningu, kao i mladenački entuzijazam. Dario je već iskusan igrač, a Marijova želja za treningom, želja za dokazivanjem je stvarno nešto nevjerojatno – to trebaš vidjeti na treningu da bi vjerovao s kojom energijom i s kojim žarom igra. Znam da će nam obojica puno pomoći. Oni su stvarno i sadašnjost i budućnost hrvatske košarke. Tako da se nadam i zbog njih i zbog nas da će odlično igrati jer su se već odlično uklopili u momčad.'

Hoće li u izbornikovoj koncepciji više biti na 'četvorci' ili 'trojci'?

'Po svemu što sam pričao s izbornikom i sve što smo uigravali na pripremama očekujem da ću biti na četvorci, što mi i odgovara. Ionako sam naviknuo tijekom karijere na to, mijenjao sam pozicije 'tri' i 'četiri', ovisno o klubu i reprezentaciji, već ne znam koliko puta tako da mi to nije ništa novo. Vidim tu dosta prostora za sebe na četvorci, spreman sam na svoju ulogu. Ona je više-manje poznata svakom od nas koji smo već dugo zajedno u reprezentaciji. Konkretno, očekujem da ću igrati više na četvorci.'

'U ovom sistemu koji je malo drugačiji od onog prije, iskreno se nadam da ćemo svi reagirati bolje. Pogotovo zato što lani nismo igrali dobro, znali smo da možemo bolje s obzirom na potencijal momčadi. Nadam se da ćemo svi naći svoju najbolju verziju u ovom sistemu i igrat ćemo jednu dobru košarku koja će biti ugodna za oko, na koju će svi biti ponosni, a koja će donositi dobre rezultate', dodao je Rudež.