PERASOVIĆ OTKRIVA

Hrvatska na Eurobasketu samo s Hrvatima?

16.04.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Kada završi klupska košarkaška sezona fokus će se okrenuti prema Eurobasketu koji će ugostiti i Hrvatska, a novi izbornik Velimir Perasović podijelio je svoja razmišljanja o poziciji razigravača

Moguće je da na Europskom prvenstvu zaigramo samo s hrvatskim košarkašima, rekao je izbornik reprezentacije Velimir Perasović u četvrtak na konferenciji za medije u Zagrebu, napominjući da će, ipak, prva opcija biti angažman jednog od dvojice Amerikanaca koji su dosad već igrali za Hrvatsku, ako se barem jedan od njih pozitivno izjasni o nastupu na rujanskom Eurobasketu.

Dontaye Draper i Oliver Lafayette dosad nisu odbacili, ali ni potvrdili Velimiru Perasoviću da će biti na raspolaganju za Europsko prvenstvo u rujnu ove godine, na kojem će Hrvatski košarkaški savez biti jedan od suorganizatora, a Zagreb domaćin jedne od četiri skupine u prvoj fazi natjecanja. Ne bude li nijedan od njih voljan ponovno navući hrvatski dres, Perasović ima dvije opcije: pokušati angažirati još jednog Amerikanca na deficitarnoj poziciji razigravača ili odustati od potrage za inozemnim rješenjem tog problema.

'Prva je opcija angažman jednog od dvojice koji su već igrali. Dat ćemo im razuman rok za izjašnjavanje, ali ih nećemo previše čekati. Oni su dobili putovnice jer je za to postojao neki interes, ali valjda imaju i neke obveze,' rekao je Perasović.

Hrvatski izbornik razmišlja i o mogućem angažmanu novog Amerikanca, ali ne pod svaku cijenu.

'Nema ih mnogo na toj poziciji koji su dovoljno kvalitetni i da su na raspolaganju, odnosno koji već nemaju putovnicu neke druge države ili koji su voljni igrati.'


Stoga Perasović ne odbacuje mogućnost da Hrvatska prvi put nakon Svjetskog prvenstva u Turskoj 2010., na jednom velikom natjecanju, zaigra bez američkog pojačanja.

'Vjerujem da i naši košarkaši imaju dovoljno kvalitete da mogu iznijeti naše visoke ambicije. Kontaktirao sam s većinom telefonski i moja je percepcija da su svi motivirani, puni želje i jedva čekaju da dođu na pripreme i to od prvog dana,' rekao je izbornik koji će kandidate za nastup na Eurobasketu prvi put okupiti 10. srpnja.

Koliko će se igrača tada okupiti ovisit će i o tome koliko će ih imati ugovore s NBA klubovima. Naime, pravila NBA lige ne dopuštaju igračima da se reprezentacijama pridruže prije 1. kolovoza, pa tako Perasović neće moći imati Bojana Bogdanovića i Damjana Rudeža od početka priprema, a moguće je da im se na tom popisu pridruže još neki, poput Ante Tomića, Darija Šarića ili Marija Hezonje.

Hrvatska će se za Europsko prvenstvo pripremati u Sv. Martinu, Slavonskom Brodu i Zagrebu, a u razdoblju od 30. srpnja do 28. kolovoza odigrat će osam službenih i jednu zatvorenu pripremnu utakmicu s reprezentacijom BiH. Perasović je izabrao i svoj stručni stožer u kojeg je kao jednog od pomoćnika uključio Darija Giergiju, dok ime drugog još nije poznato.

'Dario je trener koji se svojim radom i rezultatima dokazao u Belgiji i uvjeren sam da je osoba koja nam može pomoći,' obrazložio je svoj izbor Perasović.

Hrvatska košarkaška obitelj od četvrtka je bogatija za jednog sponzora. Glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić i predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko potpisali su dvogodišnji ugovor kojim je Laško pivo postalo službeno pivo Hrvatskog košarkaškog saveza i bit će službeno pivo u svim službenim prostorima na Eurobasketu u zagrebačkoj Areni, gdje će Hrvatska u prvoj fazi natjecanja igrati u skupini C. Prvi suparnik našim košarkašima u zagrebačkoj Areni bit će Slovenija (5. rujna), potom Grčka (6. rujna), a nakon dana odmora uslijedit će dvoboji s Makedonijom (8. rujna), Nizozemskom (9. rujna) i Gruzijom (10. rujna).

Za taj će dio natjecanja tvrtka Eurobasket 2015. angažirati 250 do 300 volontera za najrazličitije vrste poslova, a njezin direktor Boris Jakimenko istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim brojem prodanih ulaznica.

'Ulaznice se prodaju iznad naših očekivanja. Za utakmicu sa Slovenijom zaustavili smo prodaju ulaznica prve kategorije, a dosad je za taj dvoboj prodano između šest i sedam tisuća ulaznica,' rekao je Jakimenko i otkrio da će kapacitet Arene za utakmice na Eurobasketu biti 13.500 gledatelja.

Draper je ostavio vrlo solidan dojam, ali Stipčević (recimo) nije dobio priliku...