VELIKA IZNENAĐENJA

NCAA - poznati sudionici Final Foura

28.03.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Košarkaški 'March Madness' bliži se samom kraju. Poznata su sva četiri sudionika završnog turnira američke sveučilišne košarke (NCAA). Od 2. do 4. travnja na stadionu Reliant u Houstonu na Final Fouru nastupit će Butler Bulldogs, Virginia Commonwealth (VCU), Connecticut Huskies (UConn) i Kentucky Wildcats

Po prvi put od 1985. godine od kada u glavnom turniru sudjeluju najmanje 64 momčadi neće biti niti jedan prvi ili drugi nositelj, a ovo je tek treći put u povijesti da je otpao prvi nositelj. Koliko je to veliko iznenađenje potvrđuje podatak kako je na američkoj tv postaji ESPN milijun ljudi prognoziralo sudionike završnog turnira, a samo je jedna osoba pogodila sva četiri sudionika turnira u Houstonu.

Najveće iznenađenje priredila je momčad Virginia Commonwealtha koja je u četvrtfinalu izbacila velikog favorita, prvog nositelja Kansas 71:61. Virginia je postala prva momčad koja je do 'Final Foura' stigla sa pet pobjeda jer je morala igrati i pretkolo. Američki mediji VCU su prozvali odmah 'pepeljugom' završnog turnira.

'Šokirali smo Ameriku, ali ne i sebe. Znali smo da možemo do podviga,' kazao je junak utakmice Jamie Skeen koji je postigao 26 koševa uz 10 skokova.

Brandon Rozell je dodao 12 koševa i četiri skoka. Kansas su predvodili blizanci Marcus (20 koševa i 16 skokova) i Markieff (13 koševa, 12 skokova) Morris.

Kentucky je pobijedio North Carolinu 75:69, Butler je bio bolji od Floride 74:71, dok je UConn slavio protiv Arizone 65:63. U polufinalu se sastaju Butler - VCU i UConn - Kentucky.

Najuspješnija momčad u povijesti košarkaške NCAA je UCLA sa 11 naslova, slijedi Kentucky sa sedam, te Indiana i North Carolina sa po pet.