NITKO NIJE SIGURAN

Danci u zadnjoj sekundi, Hrvatska na čekanju

27.01.2010 u 08:35

Bionic
Reading

U skupini u kojoj se nalazi i Hrvatska Island se lako obračunao s Rusijom 38:30, a u dramatičnom susretu Danske i Norveške europski prvak je slavio 24:23 i tako odgodio prolaz Hrvatske u polufinale

Danska i Norveška posljednje su izašle na parket u skupini 1. Hrvatska je priželjkivala pobjedu Norvežana, čime bi se kolo prije kraja plasirala u polufinale, ali taj scenarij se nije ostvario.

U prvih deset minuta nitko se nije mogao odlijepiti, ali sredinom poluvremena Norvežani su se pojačali u obrani i u 18. minuti vodili su 9:5. Uskoro je ta razlika narasla i na 11:6. Danci se nisu predali, došli su samo na dva gola zaostatka, ali završnica je pripala Norveškoj za ugodnih 15:11.

U pet minuta nastavka Danska je prepolovila minus (15:13), no družina Roberta Hedina uskoro je povećala vodstvo na 19:15. Europski prvak ostao je uporan i u 52. minuti se približio na 21:20, a u 56. je stigao do izjednačenja 22:22. Na ulazu u posljednju minutu bilo je 23:23, a Danci su u zadnjoj sekundi (Eggert) zatresli mrežu za veliko slavlje 24:23.

Tako Danska i dalje živi san da može obraniti naslov, a za prolaz u posljednjem kolu mora pobijediti Hrvatsku, kojoj je za prolaz dovoljan remi. Ako Norveška svlada Island, Hrvatska može i izgubiti od prvaka Europe i svejedno će proći u polufinale.

Najbolji kod Norveške bili su Kjelling sa sedam golova (15 pokušaja) i Tvedten s pet. Kod Danske po pet puta su neobranjivo pogađali Eggert, Lindberg i Hansen, a Hvidt je imao 14 obrana.

Island je lakše od očekivanog svladao Ruse, koji su odavno izgubili šanse za prolaz pa samo odrađuju posao. Od početka utakmice na parketu je postojala samo jedna momčad. Island je nakon 15 minuta imao 10:3, a razlika je rasla pa se na odmor otišlo sa 19:10. Najbolji pojedinac kod razbijenih Rusa je bio vratar Grams s deset obrana. U nastavku se igralo gol za gol, a Island je bez problema održavao veliku prednost do konačnih 38:30.

Najbolji kod pobjednika bili su Gudjonsson i Petersson s po sedam golova, a Asgeirsson je dodao pet. U redovima Rusije Grams je sakupio 20 obrana, a Čipurin je sedam puta zatresao suparničku mrežu. Island je sada na šest bodova, a Rusija je bez bodova.