odlazi li u japan ili?

Legendarni Ivano Balić otvoreno progovorio o novim izazovima u karijeri

03.04.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Početkom godine odjeknula je vijest da se u RK Split nakon više od dva desetljeća izbivanja vratio Ivano Balić (45). Jedan od najboljih rukometaša svih vremena sad je za klupske stranice otvoreno progovorio o svojim planovima nakon što se pojavila informacija kako je Balić jedan od kandidata za novog izbornika Japana

Ivano Balić (45) se nakon završetka profesionalne karijere okušao na poziciji direktora hrvatskih reprezentacija te u ulozi pomoćnika u mandatu izbornika Hrvoja Horvata (2021./2023.). A od početka 2024. godine se odlučio na povratak u matični klub RK Split.

'Odluka je sazrijevala, i donio sam je nakon dubokog promišljanja jer smatram da mogu pomoći posebno u stručnom segmentu gdje ima jako puno prostora za napredak. Za RK Split me vežu predivne uspomene, na postignuća i suigrače koji su dali veliki doprinos za ostvarenje klupskih i reprezentativnih uspjeha. U konačnici sam obavio razgovor s predsjednikom Goranom Bučevićem i njegovim suradnikom zaduženim za stručna pitanja Marinom Musulinom i mogu konstatirati da smo pronašli zajednički jezik u interesu kluba', istaknuo je Ivano Balić, povratnik u matični klub.

Zašto je RK Split već godinama jako nisko u odnosu na potencijale koje posjeduje?

'Više je razloga, jedan je evidentno financijski problem u kojemu se klub našao prije desetak godina što je stabilizirano angažmanom aktualne Uprave kluba. Najveći problem općenito hrvatskog sporta je način kako je sport financiran. Na žalost nije jasno odvojena rekreacija, amaterski i profesionalni sport unutar kojega je zanemarena izvrsnost. Sve navedeno se odrazilo i na rukomet, time i RK Split koji zbog velike i kvalitetne baze i danas ima potencijal da se podigne što je bio jedan od motiva kada sam se odlučio na povratak', naglasio je Balić te otkrio što je potrebno promijeniti kako bi se RK Split vratio na pozicije iz vremena ere Brodomerkura (1996.-2002.) u kojoj je i sam kao igrač većim dijelom sudjelovao:

'Grad Split i regija su u tom razdoblju disali za sport, u rukometu smo osjećali podršku od gradske uprave i poslovnih institucija i poduzetnika čime smo dobili na sigurnosti. Postojao je sustav koji je generirao veliki broj mladih igrača koji su uz iskusne i kvalitetne igrače sa strane činili okosnicu sastava koji se ravnopravno borilo sa Zagrebom, Metkovićem, Medvešćakom, Zametom, koji su većinom bili nositelji kvalitete. Vrijeme se promijenilo, djeca više nisu na ulici, otvoreni tereni su prazni, zanemaren je odgoj djece kroz sport što negativno utječe i na njihovo zdravlje.'

Upravo u tom segmentu iskusni Ivano Balić vidi veliki prostor za napredovanje...

'Rukomet treba ući u škole, grad treba uložiti u dvorane, igrališta, uvjete za rad, rukometni savez u stručnu izobrazbu i vrlo brzo će RK Split doći u vrh hrvatskog rukometa!', uvjeren je Ivano Balić ali evidentno je da hrvatskom sportu pa tako i rukometu nedostaje razvojna strategija s naglaskom na mlađe uzraste. Što možemo očekivati u budućnosti?

'Nove generacije su odgojene u potpuno drugačijem okruženju i ne mogu se usporediti s nekadašnjima, kada si trebao čekati u redu kako bi dobio prigodu za svoj prostor na igralištu. Ne trebamo se vraćati, potrebno je analizirati postojeće stanje i usmjeriti roditelje organiziranjem univerzalnih sadržaja u ranoj dobi djeteta nakon kojih slijedi usmjeravanje u sport koji im na temelju motorike, fizičkih predispozicija i psihičkog stanja najbolje odgovara. Jako je bitno uložiti u struku koja ima sposobnosti rano prepoznati talente te stručnjake koji će kreirati metodologiju rada na temelju kojih će se ostvariti razvoj. Kada se postave čvrsti temelji neće biti straha za održivost rukometa, posebno ne u sredinama koje imaju veću bazu i tradiciju. Vjerujem da Split ima sve navedeno i da je osuđen na uspjeh ako se ostvare pretpostavke', optimističan je Ivano Balić koji je najavio i sljedeće korake te otkrio na kojoj poziciji vidi sebe u klupskoj perspektivi:

'Trenutno smo u fazi promatranja i analize stanja, potrebno je upoznati se s kapacitetima koje posjedujemo od ljudskih (igrači i struka) do uvjeta za rad (dvorane, termini, oprema i pomagala). Ovisno o financijskim mogućnostima provest će se ulaganja u struku kao preduvjet za razvoj koji će u sezonama što slijede donijeti rezultat generiran iz škole rukometa. U tom segmentu će veliku ulogu odigrati procesi selekcije i skautiranja mladih igrača s područja Dalmacije, ali i Hercegovine gdje je još prisutan tradicionalan odgoj uz fizičke predispozicije za rukomet. Svojim iskustvom i znanjem uz pomoć suradnika najviše mogu dati u navedenom segmentu te ako se ostvari podrška gradske uprave, sportskih institucija i društvene zajednice vrlo brzo će se povezati konci i ostvariti napredak.'

Zadnje informacije govore kako ste blizu inozemnom angažmanu i preuzimanju jedne od izborničkih pozicija na Dalekom istoku. Koliko je istine u tome, i kako će navedeno utjecati na angažman u Splitu?

'Interes nikada nije prestao, ali u RK Split se nisam vratio da otiđem, i bilo kakav drugi angažman neće ugroziti dogovor s Upravom kluba koji ide u smjeru strateškog pozicioniranja i ulaganja u naš klub. Radi se o dugoročnoj politici koja zahtjeva strpljenje i pozitivan stav. Toplo se nadam da će se ispravan smjer brzo prepoznati što znači da ćemo dobiti podršku iz poslovno-poduzetničkih krugova čime bi se osigurala sredstva kako bi se pratio razvoj kluba što će RK Split učiniti konkurentnim na domaćoj i europskoj sceni. Ulaganje u sport i zdravi način života nemaju alternativu, naglasio je Ivano Balić kojeg se proteklih tjedana otvoreno povezuje s mogućim preuzimanjem reprezentacije Japana.

Hrvatska rukometna reprezentacija u kojoj ste sa svojom generacijom ispisali povijest, plasirala se na Olimpijske igre. Novi šef struke Islanđanin Dagur Sigurdsson s momcima je protutnjao u kvalifikacijama. Što možemo očekivati u Parizu?

'Prije svega čestitke stručnom stožeru i igračima na velikom rezultatu. Hrvatski rukomet je i dalje u svjetskom vrhu bez obzira na ishod u Parizu, spadamo u red nacija koje s pravom pucaju na vrh. Bit ću veliki navijač i nadam se da će se momci vratiti s medaljom, želim im da dožive uspjeh iz 1996. i 2004., osjećaj s kojim se u svijetu sporta ništa ne može usporediti', podsjetio se Ivano na najveće uspjehe hrvatskog rukometa i na zlatnu medalju iz Atene za koju je dao veliki doprinos:

'Svi trebamo raditi i ulagati kako bi klupski rukomet u Hrvatskoj značajno napredovao čime će se podići kvaliteta lige i naši klubovi postati konkurentniji u Europi. Ne treba izmišljati 'toplu vodu' osim u klubove u Zagrebu i okolici, potrebna su ulaganja u dokazane rukometne bazene u Istri i Primorju, Slavoniji i Dalmaciji te Hercegovini od kuda dolazi velik broj reprezentativaca. Hrvatskom rukometnom savezu RK Split stoji na dispoziciji u interesu razvoja rukometa, znanje i sposobnost posjedujemo, samo nam treba logistička podrška čime bi napravili presudan iskorak', istaknuo je Ivano Balić na kraju razgovora za klupske stranice.

O karijeri Ivana Balića najbolje govore nagrade, priznanja, reprezentativne medalje i klupski uspjesi.

Najbolji rukometaš svih vremena prema anketi IHF-a 2010., najbolji rukometaš na svijetu 2003. i 2006., višestruki najbolji rukometaš Hrvatske, Olimpijski zlatni 2004. i brončani 2012., Svjetski prvak 2003. i dva puta srebreni 2005. i 2009., dva puta srebreni na Europskom prvenstvu 2008. i 2010. te jednom brončani 2012. Osim RK Split (1995.-2001.) gdje je ponikao, igrao je za RK Metković (2001.-2004.), Portland San Antonio (2004.-2008.), RK Zagreb (2008.-2012.), BM Neptuno (2012.-2013.) i HSG Wetzlar (2013.-2015.) i u svakom od klubova ostavio neizbrisiv trag!