MEDITERANSKE IGRE

Zlato za Mišković, Marijanović uzeo broncu

22.06.2013 u 18:50

Bionic
Reading

Hrvatska judašica Marijana Mišković osvojila je u subotu zlatnu medalju u kategoriji do 63 kilograma na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu nakon što je u finalnom susretu pobijedila Slovenku Ninu Milošević nakon 53 sekunde borbe wazari gušenjem

Medalju i to brončanu osvojio je i naš drugi predstavnik na judo turniru, Tomislav Marijanović koji je u kategoriji do 81 kilograma bio treći pobijedivši Francuza Jouberta.

Hrvatska sada ima tri medalje na MI pri čemu dva zlata, nakon što je prvog dana natjecanja Sanja Jovanović slavila na 50 m leđno.

Mišković je na putu do trijumfa imala četiri borbe. U prvoj je bez većih problema pobijedila Libanonku Caren Shammas, potom je u četvrtfinalu slavila protiv Makedonke Katerine Nikoloske. U polufinalu ju je čekala Talijanka Edwige Gwend koju je već dobila u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu. U izjednačenoj borbi slavila je na kazne, da bi potom najbržom finalnom borbom na turniru deklasirala Slovenku.

'Presretna sam i oduševljena. Bilo je posve zasluženo i cijeli turnir sam odradila super,' kazala je 31-godišnja Splićanka.

Marijana je nositeljica prve europske medalje u povijesti hrvatskog ženskog juda nakon što je u Tbilisiju 2009. bila treća, a sada je osigurala i prvu medalju za ženski judo na MI. Do Mersina jedine dvije mediteranske medalje u ovom sportu osvojili su sadašnji hrvatski izbornik Dragomir Tavra i Hrvoje Filipan 1993. u francuskom Languedoc Roussilionu. Danas im se pridružio splitski dvojac Mišković - Marijanović.

Zanimljivo, Marijana Mišković je europsku broncu osvojila 2009. dok je bila trudna. Sve je prošlo u najboljem redu i sin Noa sada ima tri i pol godine i nestrpljivo čeka da se mama vrati kući: 'Tužan je što nema mame, posebice jer sam u Mersin otputovala praktički direktno s Grand Prixa iz Miamija i doma sam bila nekoliko sati. Sada je već dovoljno velik i razumije kada nisam kod kuće. Zbog toga ovu pobjedu posvećujem njemu, suprugu Mirzi i roditeljima.'

Članica judo kluba Student i profesorica kineziologije u Mersinu je prvi put nastupila na Mediteranskim igrama. "Da prve igre i odmah zlato i to prvo za ženski judo. Što može biti bolje,' kazala je.


Medalju je osvojio i naš drugi judaš na MI Splićanin Tomislav Marijanović. U kategoriji do 81 kg osvojio je broncu pobijedivši Francuza Jouberta. Marijanović je u prvom kolu bio slobodan, a potom je u četvrtfinalu izgubio od Talijana Massimilliana Carolla. Ipak, priliku za brončanu odličje dobio je kroz repesaž pobjedom protiv Egipćanina Mohameda Abdelaala na kazne. U susretu za broncu je pobijedio Francuza Jouberta.

'Zadovoljan sam osvojenom medaljom, jer je mi je ovo bio odličan kontrolni turnir za skorašnje svjetsko prvenstvo. Zbog napornih priprema nisam bio nasviježi i odmorniji,' kazao je 32-godišnji Splićani, petoplasirani s EP-a u Istanbulu 2011. godine.

'Žao mu je zbog nesmotrenosti u četvrtfinalu kada je izgubio već dobivenu borbu protiv Talijana Carolla. "Sam sam si kriv. Uprskao sam, no nema smisla sada žaliti. Ipak sam osvojio medalju,' zaključio je na kraju.

Izbornik Dragomir Tavra nije skrivao oduševljenje nakon dvije medalje na turniru.

'Ostvarili smo veliki rezultat, dvije medalje je veliki uspjeh. Posebno me impresionirala Marijana koja je rasla iz borbe u borbu,' kazao je Tavra.