FIFA_SP_2018.svg

srbija bijesna

Vladimir Petković nije sretan zbog onog što su napravili njegovi švicarski Albanci!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 23.06.2018 11:19
  • Objavljeno 23.06.2018 u 10:08
Bionic
Reading

Izbornik Švicarske Vladimir Petković ne podržava način na koji su proslavljeni golovi Švicarske u pobijedi 2:1 protiv Srbije, a Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri tvrde da 'orlova' proslava nije bila politička provokacija...

Vjerovali ili ne, zbog istog političkog pitanja Srbija igra utakmice visokog rizika protiv čak tri različite nogometne reprezentacije. Naravno, radi se o Kosovu koje ne priznaje pa ih Fifa i Uefa razdvajaju prilikom ždrijeba, a svi znamo u što su se pretvorili posljednji međusobni okršaji s Albanijom.

  • +18
SP 2018., skupina E: Srbija - Švicarska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, visoke su političke tenzije i kad igra sa Švicarskom, čemu smo svjedočili ovog petka u Kalinjingradu. Danima uoči utakmice imali smo priliku čitati u srpskim medijima o navodnim provokacijama igrača albanskog porijekla u švicarskoj reprezentaciji, prije svega Xherdana Shaqirija koji je na svojim kopačkama otisnuo zastavu, kako Srbi kažu 'nepostojeće države Kosova'.

Ni dvoboj na SP-u nije mogao proći bez kontroverzi, jer upravo su Albanci Xhaka i Shaqiri zaslužni za preokret i trijumf Švicarske, a golove su proslavili pokazujući orla koji simbolizira albanski narod. Naravno da je srpska javnost poludjela i traži sankcije Fife za ove nogometaše, a ni Švicarci nisu oduševljeni što njihova reprezentacija služi za slanje političkih poruka i pitaju se zašto onda ne nastupaju za Albaniju ili Kosovo. Švicarski mediji taj su potez opisali 'glupim i nepotrebnim'.

'Kad je u pitanju ono što su napravili Xhaka i Shaqiri, mogu samo reći da se sport ne smije miješati s politikom. Treba ostati korektan,' izjavio je Vladimir Petković, bosansko-hercegovački izbornik hrvatskih korijena na klupi Švicarske u čijoj momčadi dominiraju igrači balkanskog porijekla (Gavranović, Drmić, Seferović, Džemaili, Behrami, Xhaka, Shaqiri...).

Sami igrači se prave ludi i tvrde da proslava nije imala veze s politikom.

'To nije bila nikakva poruka protivniku. Meni je svejedno s kim igramo. To su jednostavno bile čiste emocije,' uvjerava Xhaka, a Shaqiri dodaje:

'Mi smo samo htjeli odraditi dobar posao i to smo napravili. Ovdje se nije radilo o politici, nego o nogometu.'

Najsmješnije u cijeloj priči je to što srpska javnost svoju reprezentaciju naziva 'orlovima', ali prepoznala je u ovoj proslavi one tuđe.

Srbiji preostaje u posljednjem kolu tražiti pobjedu protiv Brazila kako bi prošla dalje, a Švicarci će prolaz dalje pokušati potvrditi protiv Kostarike...